АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ендокринна роль підшлункової залози

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. А. Визначити рівень тіреоїдних гормонів у плазмі крові, сканування щитовидної залози.
  3. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  4. Видалення всієї молочної залози з пiдлеглим великим грудним м'язом та реґіонарними лімфовузлами.
  5. Визначення йоднакопичувальної здатності щитоподібної залози
  6. Внутрішньосекреторна функція підшлункової та статевих залоз
  7. Гістологічна класифікація пухлин щитовидної залози (ВОЗ, 1974)
  8. Дифузні ураження підшлункової залози.
  9. Для визначення розмірів підшлункової залози використовують
  10. Доброякісні пухлини молочної залози.

У підшлунковій залозі синтезуються два гормони: інсулін і глюкагон, які регулюють вміст глюкози в крові. Глюкоза надходить до клітини лише під дією інсуліну, який знижує її вміст в крові. Нестача інсуліну викликає збільшення вмісту глюкози в крові (цукровий діабет) і активацію жирового обміну за рахунок вуглеводного. Глюкагон підвищує вміст глюкози в крові в результаті глікогенолізу і призводить також до витрати ліпідів, які запасені у печінці.

На відміну від ссавців, у яких вміст глюкози в крові підтримується на постійному рівні, у риб цей показник може коливатися в широких межах, тож система регуляції вуглеводного обміну недосконала і по різному розвинена у різних груп риб. Так,. у райдужної форелі вміст глюкози в крові коливається від 50 до 150 мг/ 100 мл і, мабуть, не має визначеного регульованого рівня. Вміст глюкози в крові зростає після споживання їжі, але може потім повільно знижуватись протягом багатьох діб, якщо риба не харчується. У лососевих регуляція вмісту глюкози в крові слабка і у м'язовому обміні переважно використовуються ліпіди.

 

Мал. 7.2. Схема будови і розташування підшлункової залози у костистих риб: а —вугор,б — скорпена, тріска, морський чорт. 1 — печінка, 2 екзокринна тканини підшлункової залози, 3 — островкові тканини, 4 — жовчний міхур, 5 — жовчний проток, 6 — травний тракт

 

На введення інсуліну ссавців реакція різних риб теж неоднозначна. Деякі риби реагували на інсулін так само як і ссавці: помірні дози інсуліну різко зменшували вміст глюкози в крові і викликали судороги. До таких риб відносяться кумжа, звичайна і японська скумбрія, морський окунь і скат. У інших риб реакція була мінімальною або взагалі була відсутня навіть за введення великих доз інсуліну ссавців. Риби третьої групи реагували на помірні дози інсуліну ссавців зменшенням вмісту глюкози в крові, що іноді досягало нуля, але судорог під час цього не спостерігалося. До цих риб відносяться козубенька, морський півень, риба-жаба і лин. Бичок-підкаменщик – єдина риба, яка взагалі не реагувала на інсулін.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 512 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)