АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розділ 13. Обмін речовин та енергії

Прочитайте:
  1. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  2. E. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  3. J. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  4. O. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  5. Аеробний обмін вуглеводів
  6. Альтернативні шляхи обміну моносахаридів
  7. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  8. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  9. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  10. Антихолінестеразні речовини необерненої дії

Як всі інші тварини, риби відносяться до гетеротрофних організмів, життя яких залежить від споживання органічних речовин. Живильні речовини, доставлені до клітин тіла кровю, піддаються знову біохімічним перетворенням, результатом яких є підтримка всього організму у стані життєдіяльності. У процесі цих біохімічних перетворень живильних речовин утворюються нові речовини, одні із яких залишаються у тілі і є пластичними, на їхній основі утворюються нові клітини і неклітинна речовина, а інші не можуть бути використані організмом і виводяться із нього (кінцеві продукти обміну).

Процес синтезу складних речовин називається асиміляцією, а процес розпаду продуктів асиміляції – дисиміляцією. Ці процеси здійснюються постійно. із кількісного боку ці два процеси нерівноцінні: на різних етапах розвитку організму один із цих процесів може переважати над іншим. У ранньому віці переважають процеси асиміляції, під час старіння – дисиміляції.

Зовнішньо процеси асиміляції виражаються у прирості живої маси (ріст), внутрішньо – у розвитку організму, у накопиченні високо енергетичних речовин.

Між процесами асиміляції і дисиміляції існує тісний зв'язок. Обидва процеси йдуть одночасно, причому у процесі асиміляції накопичуються речовини, які розщеплюючись при дисиміляції, дають енергію.

Для риб на відміну від наземних хребцевих тварин характерний безкінечний ріст, тобто асиміляційні процеси протягом всього онтогенезу риби переважають над процесами дисиміляції.

Методи вивчення обміну речовин і енергії

Методики, які застосовуються для вивчення обміну енергії і речовин у риб, в основному зводяться до:

1) визначення: приросту маси, довжини, накопичення жиру, білка;

2) інтенсивності дихання; виділення;

3) калориметрії.

Найбільш широко застосовуються перші дві групи методик.

Потреба в живильних сполуках, які ідуть на ріст і розвиток риб, забезпечується за рахунок їжі рослинного і тваринного походження. Компоненти їжі, як правило, є полімерами і для їх засвоєння потребують розщеплення до мономерів, в виді яких вони тільки і можуть потрапляти до організму, в якому виконують певні пластичні і енергетичні функції. Це стосується як органічних, так і неорганічних речовин.

Білки

Білки у організмі риб виконують важливі функції. Цими функціями є: а) доля у пластичному обміні; б) транспортна; в) захисна; г) регулююча і ряд інших. Особливістю білкового обміну риб, як і інших тварин є те, що білки потребують для свого утворення визначеного набору амінокислот, деякі із яких не можуть бути утворені у тілі риби, їхнє надходження залежить від їхньої наявності в кормі. Такі амінокислоти називаються незамінними.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 528 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)