АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Моторика шлунково-кишкового тракту

Прочитайте:
  1. Анкилозы и контрактуры. Клиника, диагностика и принципы лечения.
  2. Вкажіть заходи, які спрямовані на підготовку шлунково-кишкового тракту до ургентного оперативного втручання.
  3. Десять критериев оценки антимикробных средств в применении к экстракту из семян грейпфрута
  4. Или контрактуры Дюпюитрена?
  5. Исследование менингеальных симптомов (мышечных контрактур).
  6. Іноді можуть трактуватися лікарем як результат запальних процесів у додатках. Та в разі останніх, консистенція
  7. КОНТРАКТУАЛЬНОЕ ГРУППОВОЕ ЛЕЧЕНИЕ
  8. Моторика
  9. Моторика
  10. Моторика желудка. Эвакуация желудочного содержимого. Акт рвоты. Голодные движения желудка.

Перистальтика кишечнику досліджувалася на різних видах риб. Для цього ізольовані відрізки кишечнику поміщалися у сольовий розчин і приєднувались до апаратури для реєстрації скорочень. На лині (Tinca tinca), було показано, що перистальтика припинялася адреналіном і стимулювалася ацетилхоліном. Перистальтика стимулювалася також розтягом кишечнику при наповненні його водою, причому інтенсивність перистальтичних скорочень пропорційна ступеню розтягу. В інших дослідженнях використовували електричну стимуляцію для активації перистальтики, але в них не вдалося показати якогось визначеного впливу адаптаційних температур на швидкість перистальтики та її амплітуду. У фармакологічних дослідженнях із використанням ізольованих препаратів кишечнику кумжи (Salmo trutta) отримані аналогічні результати.

Результати, отримані на лині і кумжі, і в тому й другому випадку інтепретувалися таким чином, що перистальтика у костистих риб є істинно рефлекторною і залежить від активності внутрішніх нервових сплетень у стінці кишечнику. Навіть якщо посмуговані м'язи були в окремих частинах кишкового тракту деяких риб, активність, що спостерігається в ізольованих препаратах кишечнику, визивалася винятково подовжніми і кільцевими шарами непосмугованих м'язів. Під час стресу може відбуватися припинення перистальтики. Таким чином, перистальтична активність у костистих риб, імовірно, є типовою для хребетних тварин.

Крім перистальтики, можливо, існують так само інші засоби транспортування їжі. Є деякі дані, що вказують на присутність у кишечникух деяких видів риб, особливо дрібних або личинок і мальків, війок. У личинок річкової малоротої корюшки (Hypomesus olidus) виявлені розкидані війчасті клітини у задній частині кишечнику. Оскільки війки, як було виявлено, транспортують дрібні частки, припускають, що вони можуть відігравати допоміжну роль у транспортуванні окремих часток їжі, особливо у тих випадках, коли перистальтика кишечнику ослаблена. Подібні війки є у кишечнику дрібної лососевої риби – аю. В обох випадках спостерігається поступове зникнення війок із віком, так що вони не виявляються у дорослих особин.

У риб добре розвинені подовжній і кільцевий шари непосмугованих м'язів шлунку і кишечнику, а також інтрамуральні нервові сплетіння. Таким чином, вже на цьому еволюційному рівні периферичні нервово-м'язові структури травного тракту наближаються за своїми морфо-функціональними характеристиками до аналогічних структур вищих хребетних.

Незважаючи на деяку відмінність у будові непосмугованих м’язових шарів травної трубки і їхньої іннервації, у риб спостерігається загальна для хребетних тварин універсальність властивостей непосмугованих м’язових тканин, яка полягає у її скорочувальних функціях і електричній активності. Основними типами моторної активності шлунку риб є тонічні і тоніко-перистальтичні скорочення, що виникають ритмічно через певні (від 3 до 8 хвилин) інтервали часу, а кишечнику – ритмічні і тоніко-перистальтичні скорочення, що різняться у риб різних видів за амплітудою, частотою і конфігурацією відповідних їм потенціалів. Швидкість поширення збудження стінками травного тракту у риб менша, ніж у вищих хребетних, і складає 0,3 – 1,0 см/сек. Найбільша швидкість поширення збудження мають структури пілоричного відділу кишечнику і передньої кишки, що можуть виконувати роль пейсмекерних зон.

У деяких видів риб, наприклад у рухливих хижаків, спеціалізованих до певного типу харчування, виявляються елементи періодичної діяльності порожнього шлунку, що, як вважали раніше, властиво лише порожньому шлунку вищих хребетних. Можна вважати, що у філогенезі хребетних відбувається зміна безупинної діяльності органів травного тракту на періодичну, що виражається у прояві і поступовому збільшенні тривалості періодів спокою. Проте співвідношення тривалості періодів роботи і спокою у риб не стабільне і варіює у широких межах в залежності від температури зовнішнього середовища.

Моторика шлунку не нагодованих костистих риб звичайно подана поодинокими або серійними тонічними або тоніко-перистальтичними скороченнями, які виникають через 2 – 5 хвилин. Для хрящових риб характерна відсутність чіткої ритміки виникнення тонічних скорочень як і елементів періодики голодного шлунку. Тонічному скороченню м'язів шлунку риб, що не поширюється, відповідають двох – або поліфазні потенціали, ідентичні повільній електричній хвилі, що генерується м’язами шлунку вищих хребетних. Тоніко-перистальтичні скорочення виникають або при значному збільшенні амплітуди повільних хвиль або з'являються на їхніх плато пікових потенціалів і поширюються стінками шлунку зі швидкістю 0,3 – 0,5 см/с.

Моторика шлунку змінюється під час годівлі риб. При цьому посилюється тонічний компонент скорочень шлунку, порушується звичайна ритміка виникнення тоніко-перистальтичних скорочень при посиленні перистальтики. Як і у вищих хребетних, із початком годівлі періодична діяльність шлунку риб припиняється.

З кишечнику риб реєструються два основних типи потенціалів:

1) безупинні низькоамплітудні, тривалістю 15 - 60 с, що відповідають ритмічним скороченням стінки кишки;

2) високоамплітудні, тривалістю 10 - 20 с, пов'язані із тоніко-перистальтичними скороченнями.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 550 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)