АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Новоутворення дитячого віку

Прочитайте:
  1. Ви медсестра дитячого садка. Під час прогулянки дитину 6 років вкусив собака.
  2. Дитячий травматизм, його види, ступені. Профілактика дитячого травматизму.
  3. Загартовування дитячого організму
  4. Значення анатомії, фізіології та гігієни дитячого організму для педагогіки, психології
  5. Значення знань про особливості розвитку дитячого організму
  6. Лейоміома матки та доброякісні новоутворення статевих органів
  7. ОСНОВНА МЕДИЧНА ДОКУМЕНТАЦІЯ ДИТЯЧОГО ВІДДІЛЕННЯ
  8. Особливості адаптації дітей до умов дитячого закладу
  9. Особливості дитячого суїциду

 

Новоутворення: елементарні форми сприйняття і мислення. Перші самостійні кроки, слова. Активна потреба в пізнанні навколишнього світу.
З появою перших слів починається новий етап у психічному розвитку дитини. Між дитячим віком (0-1) і раннім дитинством (1-3) існує перехідний період, який називається "криза 1 року"
Зовнішні прояви кризи: у дитини з'являються афективні реакції, коли дорослий його не розуміє або щось забороняє робити. Дитина ставати неспокійним, з'являються прояви самостійності.
Внутрішні причини кризи: наростання протиріччя між потребами в пізнанні навколишнього світу і тими можливостями, якими дитина володіє. Можливості є ще недостатніми для задоволення потреб.
Головне надбання перехідного періоду - своєрідна дитяча мова, яку Л.С. Виготський назвав автономною. Вона значно відрізняється від дорослої мови, за своїм звучанням іноді нагадує "дорослі" слова, а іноді різко відрізняється від них (ав-ав - собака, тити - годинник).
Предметна діяльність як провідна діяльність раннього дитинства
Передумови предметної діяльності формуються ще в дитячому віці. Метою предметної діяльності є засвоєння функцій предметів, оволодіння способами дій з ними. Самостійно, без допомоги дорослого дитина не може зрозуміти призначення предмета.
Дослідники Новосьолова, Кисленко, Гальперін та ін вивчали проблему розвитку предметної діяльності і виділили етапи її розвитку:
1 етап: 1-1,5 року - дитина не знає функцій предметів;
2 етап: 2-2,5 року - жорстке закріплення функції за предметом;
3 етап: після 2,5 років - відділення дії від предмета, дитина освоює функції предмета і починає використовувати одні предмети замість інших (предмети-заступники, коли дитина починає переносити засвоєні способи дії на інші предмети).
У рамках предметної діяльності зароджується гра (наприкінці раннього дитинства).

 

Розвиток психічних функцій у ранньому віці
Ми вже зазначали вище, що раннє дитинство сенситивний до засвоєння мови.
Автономна мова дитини досить швидко (зазвичай протягом півроку) трансформується і зникає. Незвичайні і за звучанням, і за змістом слова замінюються словами "дорослої" мови.
До 1 року словник дитини - 10 слів;
До 1г.8м. - 100 слів;
До 2 р. - 300 слів і більше;
До 3 р. - 1000-1500 слів.
Пропозиції спочатку, приблизно в 1,5 року, складаються з 2-3 слів. Це найчастіше суб'єкт і його дія ("мама йде"), дія і об'єкт дії ("дай булку", "хочу цукерку"), чи дію і місце дії ("книга там"). До трьох років засвоюються основні граматичні форми і основні синтаксичні конструкції рідної мови. У промові дитини зустрічаються майже всі частини мови, різні типи речень. Мова ставати повноцінним засобом спілкування.
Крім мови, в ранньому віці розвиваються інші психічні функції - сприйняття, мислення, пам'ять, увагу.
Особливості сприйняття дитини
Раннє дитинство цікаве тим, що серед усіх психічних функцій домінує сприйняття. У цьому віці спостерігаються елементарні форми уяви, такі як передбачення, але творчої уяви ще немає. Маленька дитина не здатний щось вигадати, обманути. Тільки до кінця раннього дитинства у нього з'являється можливість говорити не те, що є насправді.
Увага і пам'ять недовільні.
Мислення є наочно-дієвим, воно грунтується на сприйнятті і дії з предметами.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)