АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

А. Гіпотіазід

В. Нітросорбід

С. Адельфан

D. Капотен

Е. Метопролол

 

43. Хворий 56 років, скаржиться на сильний біль за грудиною пекучого характеру, що триває вже годину. Нітрогліцерин ефекту не дав. Об-но: хворий збуджений. АТ 160/90 мм рт.ст., пульс – 90/хв., І тон над верхівкою послаблений. На ЕКГ: ритм синусовий, значне зміщення ST над ізолінією в відведеннях І та aVL. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гіпертонічна хвороба, криз

В. нестабільна стенокардія

С. Тромбоемболія легеневої артерії

D. Інфаркт міокарда

Е. Перикардит

 

44. У хворого 42 років АТ 220/110 мм рт.ст., тахікардія, скаржиться на загрудинний біль стискаючого характеру, задишку. На ЕКГ: ознаки ішемії міокарда. Який лікарський препарат краще призначити для зниження АТ?

А. Допегіт

В. Нітрогліцерин

С. Фуросемід

D. Ніфедипін

Е. Клофелін

 

45. Під час профогляду у металурга 43 років виявлено АТ 166/104 мм рт.ст., через 2 тижні – 166/98 мм рт.ст. Скарг не пред’являє, Раніше нічим не хворів. Торік АТ був 146/95 мм рт.ст. ЧСС – 90/хв.. Курить 2 пачки сигарет на день, має надлишкову масу тіла. Найбільш раціональною тактикою терапевта є:

А. Направити на ЛТЕК для встановлення групи інвалідності

В. призначити прийом амлодипіну

С. терміново госпіталізувати хворого

D. Лікувати тільки не медикаментозними методами (дієта, відмова від паління)

Е. Видати лист непрацездатності

 

46. У хворого 58-ми років, який протягом 15 років страждає гіпертонічною хворобою, останні 3 місяці артеріальний тиск став дуже високим; лікування, яке раніш було ефективним, перестало допомагати. Над черевною аортою вислуховується шум. В аналізі сечі – мікро протеїнурія. Яке дослідження поставити остаточний діагноз?

А. Ангіографія ниркових судин

В. Аортографія

С. УЗД нирок і наднирників

D. Внутрішньовенна урографія

Е. Біопсія нирок

 

47. Хворий на гіпертонічну хворобу протягом чотирьох місяців вживає новий гіпотензивний препарат. Артеріальний тиск нормалізувався, але у хворого з’явився постійний інтенсивний сухий кашель. Побічною дією якого препарату найвірогідніше є поява вище вказаного ускладнення?

А. Апресин

В. Клофелін

С. Еналаприл

D. Гіпотіазид

Е. Адельфан

 

48. Хвора 40 років скаржиться на головний біль, запаморочення, м’язову слабість, іноді – судоми і кінцівках. АТ 180/100 мм рт.ст. лікується 10 років. Калій крові – 1,8 ммоль/л, натрій крові – 14,8 ммоль/л. Сеча: реакція лужна, відносна щільність – 1012; білок, цукор – не виявлені, Л – 3-4х109/л у у п/з, Ер – 1-2х1012/л у п/з. Який препарат варто обрати для лікування артеріальної гіпертензії?

А. Спіронолактон

В. Анаприлін

С. Еналаприл

D. Гіпотіазид

Е. Клофелін

 

49. Хворий 35 років викликав швидку допомогу з приводу гіпертонічного кризу. Хворіє 3 роки. Кризи виникають 6-7 разів на місяць, продовжуються до 2 годин. У проміжках АТ 130/80 мм рт.ст. Кризи зазвичай нічим не спровоковані. Один раз під час кризу відзначене підвищення цукру крові і лейкоцитоз сечі. Пульс ритмічний, 140/хв., АТ – 260/190 мм рт.ст. Який препарат варто використовувати для невідкладної допомоги?

А. Лазикс

В. Обзидан

С. Пентамін


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 575 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)