АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Риніт і синусит

Прочитайте:
  1. Алергічний риніт
  2. Бронхиальная астма и хронический аллергический ринит, риносинусит
  3. В развитии острого и хронического синусита немаловажное значение имеет нарушение секреторной и транспортной функции мукоцилиарного аппарата слизистой оболочки полости носа.
  4. Д. Вазомоторный и аллергический синусит.
  5. Найдите неправильный ответ. Укажите гиперпластические риносинуситы.
  6. Осложнения синуситов
  7. Ринит, синусит и полипоз носа
  8. Синусит
  9. Ступеневий підхід до лікування цілорічного риніту у дітей

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

КАФЕДРА НОРМАЛЬНОЇ І ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ

С. - Г. ТВАРИН

В.В.СЕНТЮРІН

Методичні рекомендації до вивчення РОЗДІЛУ ДИСЦИПЛІНИ “ХВОРОБИ ПТАХІВ”

ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ ПТИЦІ

 

Дніпропетровськ – 2011

 

 

Методичні рекомендації до вивчення розділу дисципліни “Хвороби птахів” Внутрішні хвороби птиці / Дніпропетр.держ.аграрн. ун-т. – Дніпропетровськ, 2011. – 65с.

 

 

Викладено сучасні дані щодо етіології, патогенезу, діагностики лікування та профілактики внутрішніх незаразних хвороб птахів. Для підготовки фахівців в аграрних вищих навчальних закладах ІІІ – IV рівнів акредитації із спеціальності «Ветеринарна медицина».

 

Укладач: В.В.Сентюрін, кандидат ветеринарних наук, доцент.

 

 

Рецензент: О.В.Семьонов, кандидат ветеринарних наук, доцент.

 

Текст лекції розглянуто і схвалено на засіданні кафедри нормальної і патологічної анатомії

Протокол № 13 від “ 16березня 2011 року.

 

 

Текст лекції розглянуто і схвалено до друку науково-методичною радою факультету ветеринарної медицини ДДАУ

Протокол № 2 від “ 22листопада 2011 року.

 

 

©, Сентюрін В.В.


ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІВ ДИХАННЯ

Риніт і синусит

Запалення слизової оболонки носових ходів і додаткових синусів.

Етіологія. Порушення теплового режиму, неправильна установка обігрівачів і саморобних брудерів, при цьому пташенята під нагрівальними приладами перегріваються, а за їх межами випробовують швидке переохолодження. Нерідко дія значної різниці температур посилюється підвищеною вологістю, протягами, підвищеним вмістом аміаку і пилу в приміщеннях, вологою підстилкою. Хворіє молодняк всіх видів птиці переважно в перші дні життя, частіше спостерігається в домашніх умовах.

Патогенез. Недосконалість системи терморегуляції у молодняка призводить до того, що при різких коливаннях температури навколишнього середовища зберігається значний прилив крові до слизової дихальних шляхів, зокрема носових ходів і додаткових синусів, який сприяє набряку і ексудації. Підвищена вологість повітря сприяє посиленню цих процесів так само, як і дратівлива дія пилу і аміаку на слизові оболонки дихальних шляхів. Знижується загальна резистентність організму, що призводить до активізації умовно патогенної мікрофлори.

Клінічні ознаки. У хворої птиці знижений апетит, дихання прискорене і напружене. З носових отворів виділяються серозно-слизові або слизово-гнійні витікання, які, засихаючи, утворюють скориночки і закупорюють носові отвори. Внаслідок збільшення додаткових синусів відмічають припухання голови. Нерідко спостерігається набряк і катаральне запалення кон'юнктиви і повік очей. Захворювання супроводжується виснаженням і уповільненням росту і розвитку. За відсутності лікувальної допомоги можлива загибель птиці.

Патологоанатомічні зміни. При розтині виявляють набряк і гіперемію слизової оболонки носових ходів і додаткових синусів: навколоносового, підочноямкового, привушного; наявність слизового або слизово-гнійного ексудату, гіперемію і набряк легень.

Діагноз і диференціальний діагноз. Діагноз встановлюють на підставі клінічних ознак і анамнезу.

Виключають інфекційний бронхіт (ІБ), мікоплазмози, колібактеріоз, інфекційний ларинготрахеїт (ІЛТ).

Лікування і профілактика. Для успішного лікування необхідно встановити оптимальний температурний і вологісний режим, забезпечити суху підстилку.

Носові ходи за допомогою піпетки промивають розчинами 2% борної кислоти, 1% альбуциду, 1% фурациліну або відварами шавлії, ромашки, фіалки трибарвної. Відвари лікарських трав можна випаювати хворим птахам з напувалок. Показано прогрівання хворих пташенят по 10-15 хвилин інфрачервоними опромінювачами або синьою лампою залежно від стану птиці від 2 до 10 сеансів на день.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 551 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)