АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стиль ситуативної комуникації

Прочитайте:
  1. Активно-директивный стиль
  2. ВАШ СТИЛЬ ПРИГОТОВЛЕНИЯ ПИЩИ
  3. Стиль жизни
  4. Стиль и стратегия поведения психотерапевта (Б.Д. Карвасарский)
  5. Стиль коммуникаций
  6. Стиль компромісу
  7. Стиль пристосування
  8. Стиль співробітництва

1. Співробітництво 2. Конфронтація 3. Асиміляція 4. “Параллельна гра” 5. “Боротьба за територію” 6. Інше _____________

КОМЕНТАР до "ПРОТОКОЛУ"
Кожній дитині довільно привласнюється колір, яким потім будете малюється його графік. Про це робиться позначка в графі "Колір".
Протокол кількісного аналізу складається з 7 шкал, що включають у себе полярні якості. Пропонується поставити оцінку від 0 до 1О балів. Бал "5" показує відсутність явної вираженості якості. Бали 0, 1 і 9, 10 задають систему відліку, символізують гіпервираженість якості, і тому звичайно не виставляються.
1. Агресивність – миролюбність. Шкала характеризує рівень внутрішньої і зовнішньої агресії дитини. Якщо дитина проявляє по відношенню до інших руйнівні або залякуючі дії: руйнує щось зроблене дітьми, штовхає їх, перебиває, кусається, обзивається, кидається піском, принижує, можна поставити "Х" (хрест) поряд з однією з цифр " 2, 3,4 ". Бали "5 і 6" показують ситуативну агресивність: дитина проявляє агресивні дії тільки у відповідь на образу, агресію. Бали "7 і 8" символізують натуру миролюбну, готовність залагодити конфлікт. Дитина не завжди агресивно реагує на агресивні дії оточуючих Крайній прояв миролюбності: "б'ють по щоці - підстав іншу", страх конфлікту, беззахисність.

2. Тривожність – спокій. Шкала відображає рівень внутрішньої напруги, тривожності дитини. Якщо дитина боїться виконувати завдання, нервує, то поставить іграшку, то прибере, говорить, що в неї нічого не вийде, спостерігається тремор (тремтіння рук, голови і пр.), Під час гри вона може проявляти сильне хвилювання, висловлювати різного роду побоювання, можна поставити знак "Х" поряд з однією з цифр "2, З". Якщо учасник групи спокійний і впевнений, можна поставити знак "Х" поряд з цифрою "7 або 8".
3. Конформізм – лідерство. Шкала відображає тенденцію бути веденим або лідером. Бали "2, 3, 4" символізують ступінь залежності від думки оточуючих, тенденцію до підпорядкування, невираженний власної думки, потребу в опіці, легкість відмови від свого бажання чи ідеї. Бали "5 і б" відповідають прояву лідерських якостей: в залежності від ситуації, завдання, стану, настрою, самопочуття. За цим іноді ховається неформальний лідер. Бали "7 і 8" відображають явну вираженість лідерських якостей: прагнення бути першими, "пробивати" свої ідеї, підпорядковувати собі, бажання, щоб всі слухали тільки його і пр. Бал "9" чи навіть "10" можна поставити тільки в тому випадку, якщо Ви зіткнулися з деспотом, вперто, іноді істерично, нав'язує свою волю Вам і іншим.
4. Відстороненість – залученість. Шкала "Відстороненість - залученість" показує рівень мотивації по відношенню до занять, його інтерес до роботи групи, пасивному або активному участі в груповому процесі. Якщо дитині нецікаво, вона не бере участі у груповій роботі, проситься додому, ниє, вередує, не виявляє емоційної реакції, млява і безініціативна, то можна поставити в цій шкалі знак "Х" поряд з однією з цифр "2; 3;" (в залежності від вираженості якості). Така реакція дитини, якщо вона не викликана з її хворобою, може говорити про те, що для неї цей підхід або мало ефективний або завдання складні; чи це їїособистісна особливість. Якщо дитина більше схильна спостерігати за процесом, ніж брати участь, але, разом з тим, відчувається її певний інтерес, можна поставити бали "4", "5". Бал "6" відобразить достатню залученість в процес і ситуативну активність (активність проявляється, але трохи обережно). Якщо дитина дуже активно бере участь у роботі групи, швидко підхоплює ідеї, прагне багато чого робити сама, то можна поставити знак "Х" близько цифр "7" або "8".
Активність чи пасивність багато в чому залежать від стану дитини в даний момент. Навіть найбільш активні і рухомі діти, коли хворіють або виявляються у незвичній обстановці, можуть проявляти млявість і пасивність А зовні замкнуті діти виявляють активність тоді, коли їм цікаво. Тому важливо накопичувати серію спостережень в різні дні і за різних обставин.
Шкала "Відстороненість - залученість" є одним із серйозних показників ефективності роботи. Якщо на початку курсу казкотерапії у дитини були низькі показники за цією шкалою, а по мірі роботи вони підвищувалися - це означає, що педагог зміг захопити дитину і заняття пішли їй на користь.
5. "Стереотипність" – креативність. Шкала відображає динаміку розвитку в дитини творчих процесів. На початку занять деякі діти можуть мати низькі оцінки за цією шкалою. Під час занять у міру розвитку творчого мислення і уяви, результати по цій шкалі будуть підвищуватися. Проявом стереотипних дій можуть вважатися добре відомі дитині моделі поведінки, думки, ідеї. Проявом творчих дій (креативності) можуть вважатися нестандартні оригінальні пропозиції, аргументи, повороти казкового сюжету, що призводять до успішного результату.

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Аллан Д. "Ландшафт дитячої душі". СПб., 1998.

2. Бардіер Г., Никольская И. "Що стосується мене". Санкт-Петербург-Рига, 1998.

3. Бардіер Г., Рамазан І., Чередникова Т. "Я хочу! Психологічний супровід природного розвитку маленьких дітей ". СПб., 1993-1995 роки.

4. Виготський Л. С. "Криза 7 років" / / Собр. соч. Т. 4. М., 1982.

5. Гобова Е. С. "Розуміти дітей - справа цікаве". М.: "Аграф", 1997.

6. Зінкевич-Євстигнєєва Т. Д. "Шлях до чарівництва". СПб., 1998.

7. Карабанова О. А. "Гра в корекції психічного розвитку дитини". М., 1997.

8. Кряжева Н. Л. "Розвиток емоційного світу дітей". Ярославль, 1996.
9. Савина Е. А. "Особливості уявлень дітей 5-7 років про душу" / / Питання психології, 1995. № 3.

10. Співаковська А. С. "Порушення ігрової діяльності". М., 198О.

11. СтоунсЕ. "Психопедагогика". М., 1984.

12. "Вправи з Монтессорі-матеріалом" збірник. Рига-Москва, 1998.

13. Цукерман Г. А. "Психологія саморозвитку". Москва-Рига, 1995.

14. Шульц-Вільд Л. "Наша дитина". М., 1992.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 309 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)