АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Догляд за операційною

Прочитайте:
  1. IX. Догляд за хворими в післяопераційному періоді.
  2. VIII. Догляд за хворими в передопераційному періоді.
  3. XI. Закриті та відкриті механічні ушкодження. Догляд за хворими.
  4. XII. Термічні ушкодження. Електротравма. Догляд за хворими.
  5. XIII. Загальні проблеми при догляді за хворими з хірургічною інфекцією.
  6. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  7. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  8. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.
  9. Б) догляд за шкірою.
  10. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ

Операційний блок перебуває під безпосереднім доглядом старшої операційної медсестри. За відсутності роботи в операційній там нікого не повинно бути, а двері мають бути зачиненими.

Прибирання операційної здійснюється надто ретельно, вологим способом
(1 % розчин хлораміну Б, 3 % розчин перекису водню з 0,5 % розчином миючого засобу, 0,2 % розчин дезоксону-1, 2 % розчин дихлору-1 тощо).

Існують такі види прибирання операційної:

поточне прибирання під час операції: підбирають з підлоги серветки, що випадково впали, і витирають кров на підлозі;

прибирання після операції забезпечує чистоту перед поступленням наступного хворого для хірургічного втручання;

щоденне прибирання наприкінці операційного дня або після екстреноїоперації;

генеральне прибирання операційної проводиться щотижня, планово, у вільний від операцій день. Під час прибирання всю операційну (стелю, підлогу, стіни тощо) миють гарячою водою з милом, 3 —6 % розчином перекису водню з 0,5 % розчином миючих засобів або 1 % розчином хлораміну Б.

Уранці, перед початком роботи, горизонтальні поверхні (підлогу, підвіконня, обладнання) протирають вологою ганчіркою.

Температура повітря в операційній має бути у межах 20 — 22 °С за умови вологості 50 % і вентиляції, що забезпечує обмін повітря до трьох-чотирьох разів за 1 год. Такі оптимальні умови можна створювати шляхомкондиціонування повітря.

Для остаточного знищення бактерій у повітрі операційної та перев’язочної рекомендується користуватися бактерицидними ртутно-кварцовими лампами низького тиску з фіолетового скла, які дають короткохвильове випромінювання. Кварцова лампа, підвішена на висоті не більш як 2 м від підлоги, створює довкола себе так звану стерильну зону діаметром 2 —3 м. Екранізованими бактерицидними ультрафіолетовими лампами можна користуватися в присутності людей протягом 6 — 8 год. Опромінювання повітря бактерицидними лампами зменшує нагноєння ран у 3—3,5 разу. Вентиляція операційних проводиться установками, призначеними для кондиціювання повітря, фільтр яких затримує бактерії.

Для проведення особливо чистих операцій використовують операційні з ламінарним потоком стерильного повітря. При цьому необхідно забезпечити вертикальний або горизонтальний ламінарний потік з обміном повітря до 500 разів за 1 год. Ламінарний потік повітря видаляє з приміщення операційних усі накопичені негативні частинки від хворого і членів операційної бригади. Вміст бактерій у таких операційних знижується в 10 разів порівняно зі стандартними операційними, навіть забезпеченими кондиціонерами.

Для виконання особливо складних операцій на органах кровообігу ниністворено спеціальні бароопераційні, де хірургічні втручання відбуваються в умовах високого атмосферного тиску. Але це передбачає надто складнеустаткування і обладнання, для використання якого потрібний спеціальний штат як медичних, так і технічних працівників.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 370 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)