АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НІКОТИНОВА КИСЛОТА

Прочитайте:
  1. C. Синильная кислота
  2. Азотистое основание Углеводный компонент Фосфорная кислота
  3. Азотистое основание Углеводный компонент Фосфорная кислота
  4. Антитромбоцитарные препараты (ацетилсалициловая кислота, клопидогрель).
  5. Арахидоновая кислота
  6. Аскорбиновая кислота (витамин С).
  7. Аскорбиновая кислота (С)
  8. Аскорбінова кислота – Асidum ascorbinicum
  9. Аспарагиновая кислота
  10. Аспирин (ацетилсалициловая кислота, АСК).

Нікотинова кислота була одержана в хімічно чистому вигляді ще в 1867 р., проте лише в 1937–1938 роках вона була успішно використана для лікування людей, хворих на пелагру (від італ. – pellagra – шершава шкіра). Назву “фактор РР” нікотинова кислота одержала в 1926 р., оскільки пелагроподібне захворювання у тварин виліковувалося термостабільною сполукою дріжджів (РР – Pellagra preventive – попереджуючий пелагру), хоча в ті роки таку дію “ фактора РР” ніхто не пов’язував із нікотиновою кислотою. У 1936 р. протипелагричний фактор був виділений із печінки, а в 1937 р. з нього була одержана нікотинова кислота.

Нікотинова кислота всмоктується в тонкому кишечнику, надходить у печінку, де перетворюється в активну форму – нікотинамід.

Вільні форми нікотинової кислоти всмоктуються в шлунку і тонких кишках. Коферментні форми всмоктуються після попереднього гідролізу, який проходить на мембрані посмугованої кайми. Абсорбована нікотинова кислота у тканинах (в основному в печінці) використовується для синтезу коферментів.

Достатня кількість вітаміну В5 у дорослих жуйних синтезується мікроорганізмами в передшлунках, у телят – ендогенно із амінокислоти триптофану, тому вони потребують екзогенної нікотинової кислоти лише в ранньому віці. У свиней вітамін В5 синтезується ендогенно у тканинах із триптофану і мікроорганізмами в товстому кишеч-нику, проте з товстих кишок він майже не всмоктується. Причиною розвитку В5-вітамінної недостатності у свиней є порушення структури комбікормів, коли в раціоні обмаль висівок, трав’яного борошна, шроту, дріжджів, багатих на нікотинову кислоту, а на кукурудзу припадає більше 75 % поживності раціону, оскільки в ній мало нікотинової кислоти і триптофану. Окрім того, нікотинова кислота погано засвоюється із зерна кукурудзи (30 %), де вона міститься у зв’язаній формі, яка досить важко гідролізується травними ферментами (наприклад, засвоюваність її з борошна сої становить 100 %). Нині висловлюється твердження, що перетворення триптофану в нікотинову кислоту інгібується лейцином, якого багато міститься в зерні кукуруд-зи, сорго та ін.

У собак, кішок і хутрових звірів (норок, лисиць і песців) хвороба виникає при утриманні на раціонах, до складу яких не вводять сире м’ясо, печінку, молочні продукти, оскільки синтез нікотинової кислоти із триптофану в них досить обмежений. У кішок розпад триптофану може проходити за двома механізмами. Фермент, який відповідає за альтернативний “неніациновий” шлях, досить високоактивний і ефективно “вилучає” метаболіти триптофану із синтезу ніацину. Тому в кішок і собак зустрічається дефіцит ніацину, який характеризується запаленням і виразками слизової оболонки ротової порожнини, виділенням слини кров’янистого кольору, неприємним запахом з рота. Синдром нестачі ніацину проявляється в собак у вигляді “чорного язика”.[8]

Синтез нікотинової кислоти із триптофану інтенсивно проходить у яйцях під час інкубації. У курчат нікотинової кислоти у 10–20, а в індиченят – навіть у 60 разів більше, ніж її було в яйцях перед інкубацією.

ВІТАМІН В6

 

Вітамін В6 існує у формі піридоксину, піридоксалю і піридоксаміну. У літературі назву “піридоксин” (за новою номенклатурою – “піридоксол”) часто застосовують щодо всієї групи вітаміну В6. У тканинах тварин вітамін В6 знаходиться переважно у формі піридоксаль-фосфату і піридоксальамінофосфату. Вони входять як простетична група до складу більше 20 ферментів – трансаміназ, декарбоксилаз, дезаміназ та інших, під впливом яких у тканинах і клітинах відбуваються безперервні процеси синтезу і розпаду амінокислот. АЛТ і АСТ, наприклад, сприяють синтезу аспарагінової і глутамінової амінокислот та аланіну. Піридоксальфосфат бере участь у перенесенні амінокислот через клітинні мембрани та в синтезі жиру, утворенні адреналіну і норадреналіну, серотоніну і гістаміну, перетворенні трип-тофану в серотонін, який діє протисудомно, і нікотинову кислоту. За участі піридоксальфосфату відбувається синтез пуринових і піримідинових основ, які входять до складу нуклеїнових кислот, та перетворення глутамінової кислоти (фактора збудження в ЦНС) в g-аміно-масляну (фактор гальмування в ЦНС).

В організм сільськогосподарських тварин вітамін В6 надходить із кормом. Найбільш багаті на нього (мг/кг) сухі дріжджі (20–40), пшеничні і рисові висівки (10–20), зерно (1,5–4,0). Окрім того, піридоксин може синтезуватись ендогенно: у жуйних – мікрофлорою передшлунків та товстих кишок, у коней, свиней, менше у птиці – мікрофлорою кишечнику. Дорослі кролі забезпечують потребу у вітаміні В6 за рахунок мікробіального синтезу в кишечнику і копрофагією. Проте у деяких кормах – льняній макусі, насінні окремих бобових – є антагоністи піридоксину. Із синтетичних сполук антивітаміном є ізоніазид, який застосовують при лікуванні туберкульозу.

При нестачі піридоксину в раціоні та зменшенні ендогенного синтезу порушується обмін амінокислот, синтез білків і ліпідів. Продукти порушеного обміну негативно впливають на всі органи і тканини, спричинюючи дистрофічні і атрофічні процеси в шкірі, нервових клітинах та паренхіматозних органах. У головному мозку внаслідок зниження активності декарбоксилази – піридоксальзалежного фермен-ту, який каталізує утворення g-аміномасляної кислоти – гальмівного медіатора, нагромаджується глутамінова кислота, внаслідок чогo підвищується збудливість кори і розвиваються епілептичні судоми. Нестача піридоксину спричинює зменшення синтезу попередника молекули гему, зниження вмісту гемоглобіну в крові, порушення клітинного дихання. У крові виявляють мікроцитоз (більше 90 % еритроцитів малого діаметра), олігохромемію і гіпохромію, рідше – олігоцитемію. У кішок може також руйнуватися паренхіма нирок із відкладанням кристалів кальцію оксалату в ниркових канальцях (піридоксин необхідний для перетворення оксалату в гліцин). У собак нестача піридоксину спричинює алопеції і дерматит.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 529 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)