АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вплив музики на людське тіло як фізіологічний процес

Прочитайте:
  1. A) усиления процессов аэробного окисления субстратов в цикле Кребса
  2. B) любые сведения, полученные в ходе производства по делу с соблюдением требований уголовно-процессуального законодательства, имеющие отношение к делу
  3. B) Невроз с преобладанием процесса торможения
  4. E) Нарушение мнестических процессов при поражении лобных долей мозга
  5. E. запальні процеси грудної клітки
  6. I. Свищи, обусловленные патологическими процессами в брюшной полости и её органах.
  7. II етап. Контроль за процесом адаптації першокласників до школи
  8. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  9. II. Изменения, претерпеваемые личностью по мере развития процесса
  10. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу

Музикотерапія - це система психосоматичної регуляції функцій організму людини.

При музикотерапії відбувається одночасний вплив акустичних хвиль, організованих в музичну структуру, на психоемоційну, духовну сферу людини і безпосередньо на поверхню тіла і внутрішні органи.

Музикотерапія часто входить до складу арт-терапії (лікування мистецтвом), яка представляє собою цілий комплекс методів і прийомів залучення людей, в різні види діяльності, завдяки яким вдається заблокувати, погасити, переключити зони негативних переживань мозку і наповнити свідомість позитивно забарвленими почуттями та думками. Іноді підноситься як самостійний метод.

Існує природна музика, що оточує весь гармонійно влаштований Всесвіт і штучна музика, що представляє гармонійне пристрій тіла та фізіологічні процеси в тілі.

Згідно з цим, вплив музики на людське тіло пояснюється як фізіологічний процес. Цей підхід знайшов глибокий розвиток і продовження у практично всіх серйозних наукових дослідженнях з музикотерапії: у публікаціях Санкт - Петербурзького біолога С.Шноля, в роботах психіатра С.Грофа і в безлічі інших. Вплив музики став описуватися як психофізіологічний вплив.

Психофізіологічні аспекти музикотерапії вивчалися в численних роботах психологів і фізіологів. У роботах В. М. Бехтерева, І. М. Догеля, І. Р. Тарханова та ін з'являються дані про благотворний вплив музики на ЦНС, дихання, кровообіг, газообмін.

 

Дослідження ряда авторів свідчать, що музика надає стійкий вплив на ЦНС. Так, Н.Н. Захарова і В.М. Авдєєв досліджували функціональні зміни в ЦHC при сприйнятті музики, здійснюючи запис електроенцефалограм з одночасною реєстрацією шкірно-гальванічних реакцій.

Виявлені дані свідчили про зміну потоку збудження у кортико-таламических і кортико-лімбічних колах. Більш глибокі позитивні емоції при прослуховуванні певних музичних творів супроводжувалися змінами ЕЕГ (електроенцефалограма), що свідчать про велику активність кори головного мозку, почастішанням серцевих скорочень і подихів.

І. В. Тьомкін досліджував вегетативні реакції залежно від характеру музики. Мажорна музика швидкого темпу учащає пульс, підвищує максимальний артеріальний тиск, збільшує тонус м'язів, підвищує температуру шкірних покривів передпліччя.

Вплив музикою впливає не тільки на ЦНС, а й на функції інших життєво важливих фізіологічних систем: кардіореспіраторної, м'язової, травної. Так, І. М. Догель та І. М. Сєченов відзначали стимулюючий вплив маршової музики на м'язову працездатність, яка, зокрема, живільно діє на втомлених солдатів.

І. Р. Тарханов своїми оригінальними дослідженнями показав, що мелодії, що приносять людині радість, сповільнюють пульс, збільшують силу серцевих скорочень, сприяють розширенню судин і нормалізації артеріального тиску, а дратівлива музика дає прямо протилежний ефект.

Л. Демлінг виявив, що деякі симфонічні твори змінюють кислотність шлункового соку. У зв'язку з цим обід у музичному супроводі виправданий не тільки з естетичної, а й з практичної точки зору. Виявлено вплив музики на нейроендокринну функцію, зокрема на рівень гормонів в крові, що грають надзвичайно важливу роль у всіх емоційних реакціях.

Сучасні дослідження показали, що можливості застосування музикотерапії в лікувально-профілактичній медицині досить широкі і можуть включати в себе різноманітні програми: для зняття стресу і полегшення болю у дорослих і дітей; для підвищення резервних можливостей організму людини в центрах здоров'я; для хворих на бронхіальну астму; для дорослих з відхиленнями у розвитку; для контингенту психіатричних лікарень і клінік всіх вікових груп; для осіб, які страждають психосоматичними розладами; для пацієнтів реабілітаційних центрів, що мають фізичні порушення; для літніх людей та осіб, які потребують постійного догляду; для дітей, які страждають порушеннями мови і відстаючих у розвитку і деякі інші.

Західні вчені, провівши численні дослідження та експерименти, прийшли до переконання: деякі мелодії володіють сильним терапевтичним ефектом. Духовна, релігійна музикав ідновлює душевну рівновагу, дарує відчуття спокою. Якщо порівнювати музику з ліками, то релігійна музика - анальгетик у світі звуків, вона полегшує біль. Спів веселих пісень допомагає при серцевих недугах,сприяє довголіттю. Але найбільший ефект на людину надають мелодії Моцарта. Цей музичний феномен, до кінця ще не пояснений, так і назвали - "Ефект Моцарта".

Медики встановили, що струнні інструменти найбільш ефективні при хворобах серця. Кларнет покращує роботу кровоносних судин, флейта позитивно впливає на легені і бронхи, а труба ефективна при радикулітах і невритах. Але серед музичних інструментів можна виділити лідера за впливом на стан людини це - орган.

Музична терапія використовується для лікування цукрового діабету, так як було встановлено, що між рівнем цукру в крові та психічним станом існує прямий зв'язок. Таким чином, змінюючиі регулюючи свій психічний стан, людина може змінювати рівень цукру в крові. У цьому велику допомогу надають звуки природних шумів: прибою, співу птахів, рокоту океанічних хвиль, гуркоту грому, шуму дощу.

Крім того, що музикотерапія застосовується в якості методу релаксації для дорослих людей, вона благотворно впливає і на дітей, сприяє розвитку у новонароджених. У літніх людей музика в терапевтичних цілях допомагає впоратися з симптомами хвороби Альцгеймера, поліпшити координацію при хворобі Паркінсона. У школярів музикотерапія сприяє хорошій пам'яті, допомагає боротися із затримками в розвитку. Жінкам під час вагітності рекомендується слухати певну музику, тому що вона позитивно впливає на розвиток малюка, а також заспокоює майбутню маму.

Певні ноти впливають на певні органи:

Звукова частота, відповідна ноті до, впливає переважно на функції шлунка та підшлункової залози;

В·ре - на жовчнийміхур і печінку;

В·мі - на органи зору і слуху;

В·фа – на сечостатеву систему;

В·соль - на функції серця;

В·ля - легені і нирки;

В·сі - на функцію енергообміну, зігріваючи тіло.

Низькі звуки резонують більше з нижньою частиною тіла, високі -з верхньої (головою).

Експериментально доведено, що музичнішими звуки змушують вібрувати кожну клітку нашого організму, електромагнітні хвилі впливають на зміну кров'яного тиску, частоту серцевих скорочень, ритм і глибину дихання. Не випадково у сучасній медицині все більшого поширення набуває поряд з фітотерапією і арт-терапією музикотерапія. Йдеться про відновлення здоров'я людини за допомогою занять музикою.

Музика існує в нашому житті як живе знання та уявлення людини про саму себе, як засіб самопізнання і самовираження. Сприйняття і розуміння музики полягає у відчутті її зв'язками, м'язами, рухом, подихом.

Використовуючи класичну музику в цілях музичної терапії, не слід забувати, що серед творів сучасної легкої музики, в тому числі серед джазу і року, можна знайти чимало таких,які можуть бути використані в терапевтичних цілях.

 

Музика як, мабуть, ніяке інше мистецтво, може впливати на настрій, створювати його. Всі музичні твори можна умовно розділити на активізуючі, тонізуючі та розслаблюючі, заспокійливі. Сприйняття музики тісно пов'язано з розумовими процесами, тобто вимагає уваги, спостережливості, кмітливості. Музика, сприймана слуховим рецептором, впливає на загальний стан всього організму, викликає реакції, пов'язані зі зміною кровообігу, дихання.

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що коли ми слухаємо музику, наш організм поглинає музичну енергію, і вона нормалізує роботу життєво важливих систем і органів: ритм нашого дихання, пульс, тиск, температуру, відновлює енергопотік, знімає м'язове напруження. Тому правильно підібрана мелодія надає сприятливу дію на хворих людей і прискорює одужання. Є певна "класична" схема впливу певних творів на конкретне захворювання, яка була сформована дослідно-експериментальним шляхом.

Так, для заспокоєння, зняття емоційної напруги розслаблюючою дією володіють звуки флейти, гра на скрипці і фортепіано. Заспокійливий ефект носять звуки природи (шум моря, лісу), вальси (ритм три чверті). Класика: Твори Вівальді, Бетховен «Симфонія 6В» - частина 2,Брамс «Колискова», Шуберт «Аве Марія», Шопен «Ноктюрн соль-мінор», Дебюсси «Світло місяця».

Зменшення почуття тривоги і невпевненості. Мажорні мелодії,темпу нижче середнього. Народна і дитяча музика допомагає знайти тимчасову безпеку. Гарний вплив можуть надати етнічні композиції. Класика: Шопен «Мазурка» і «Прелюдії», Штраус «Вальс», Рубінштейн «Мелодії».

Зменшення дратівливості, нервового збудження. Класика: Бах «Кантата 2» і «Італійський концерт», Гайдн «Симфонія», Бетховен «Місячна соната» і «Симфонія ля-мінор».

 

Для зняття депресивних настроїв, поліпшення настрою. Скрипкова і церковна музика. Класика: Твори Моцарта, Гендель «Менует», Бізе «Кармен» - частина 3.

Для підняття загального життєвого тонусу, поліпшення самопочуття, активності. Млявим людям потрібна ритмічна, що бадьорить музика. Можна використовувати різні марші: їх прослуховування підвищує нормальний ритм людського серцяв спокійному стані, що надає бадьорить, мобілізуючий вплив. Класика: Чайковський «Шоста симфонія» - частина 3, Бетховен «Увертюра Едмонд», Шопен «Прелюдія 1, опус 28», збірник «Угорська рапсодія».

Для зняття мігрені, головного та іншої болю. Релігійна музика. Класика: Моцарт «Дон Жуан» і «Симфонія № 40», збірник «Угорська рапсодія», Хачатурян «Сюїта Маскарад», Бетховен «Фіделіо», Гершвін «Американець у Парижі».

Від безсоння, для спокійного і міцного сну. Сібеліус «Сумний вальс», Шуман «Мрії», Глюк «Мелодія», а також п'єси Чайковського. Якщо, наприклад, погано спить ваш малюк, йому можна неголосно програвати під час сну музику з повільним темпом і чітким ритмом.

Зняття симптомів гіпертонії і напруженості у відносинах з іншими людьми. Бах " Концерт ре -мінор " для скрипки, " Кантата 21", Барток "Соната для фортепіано, '' Квартет 5,Брукнер "Меса ля- мінор".

Для зменшення злостивості, заздрості до успіхів інших людей.

Бах "Італійський концерт", Гайдн "Симфонія".


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 667 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)