АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вітаміни і мінеральні речовини.

Прочитайте:
  1. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  2. Антивітаміни та антагоністи вітаміну В6
  3. Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
  4. Вітаміни (від vita — життя)
  5. Вітаміни групи В
  6. Вітаміни групи В
  7. Вітаміни для волосся
  8. Вітаміни та їх значення
  9. Вітаміни та їх значення для організму дорослих і дітей

Вітаміни – низькомолекулярні біологічно активні сполуки, що не синтезуються в організмі і надходять до нього лише з їжею та виконують функцію каталізаторів – прискорювачів обмінних процесів.

Вітамін А (ретинол) – потрібний для нормалізації зору, росту, зміцнення імунної системи, запобігання розвитку пухлин. При його недостачі розвивається гемералопія (куряча сліпота) і ксерофтальмія (переродження кон’юктиви і рогівки ока). Міститься ретинол в печінці, риб’ячому жирі, молочних продуктах, яйцях. У моркві, помідорах, листяних овочах – вигляді провітаміну – каротину. Добова потреба – 1-2 мг.

Вітамін Д (кальциферол) – потрібний для нормального процесу всмоктування кальцію. Нестача призводить до розвитку у дітей рахіту, у дорослих зумовлює остеопороз та остеомаляцію. Міститься у рибячому жирі, ікрі, курячих яйцях. Добова потреба – 100-400 мг.

Вітамін Е (токоферол) – відіграє роль антиоксиданта в запобіганні розвитку атеросклерозу, гепатиту, м’язової дистрофії, пухлин; потрібен для розвитку і функціонування статевої системи. Міститься у рослинних оліях. Добова потреба – 10 мг.

Вітамін К (філохінон) – бере участь в процесі зсідання крові. Міститься в капусті, шпинаті, гарбузі, помідорах, печінці. Добова потреба 0,2-03 мг.

Вітамін В1 (тіамін) – бере участь у вуглеводному обміні. Нестача – харчовий поліневрит (хворобо бері-бері), дратівливість, стомлюваність, зниження уваги, погіршення апетиту. Міститься у виробах із борошна грубого помелу. Добова потреба 1-2 мг.

Вітамін В2 (рибофлавін) – участь у обміні речовин. При нестачі розвивається анемія, утворюються тріщини в кутах рота, починає лущитися шкіра, виникає стоматит, глосит. У разі авітамінозу розвивається хейлоз (кровоточать виразки в куточках рота); себорея, запалення рогівки, випадає волосся. Міститься в сирі, в печінці тріски, яйця, дріжджі. Добова потреба 2-3 мг.

Вітамін В6 (піридоксин) - забезпечує обмін амінокислот, вуглеводів і ліпідів. Нестача викликає дратівливість, сонливість, поліневрити, стоматит,себорея, хейлоз. Розвивається гіпсохромна анемія, дерматити, пригнічується імунітет. Міститься в печінці, дріжджах, злаках, фруктах, овочах, бобових. Добова потреба 2-3 мг.

Вітамін В12 (ціанокобаламін) - впливає на кровотворення. Нестача викликає гіпохромну анемію, паралічі, ахілію, втомлюваність, втрату апетиту. Міститься в продуктах тваринного походження. Добова потреба 3-4 мг.

Вітамін РР (ніацин) – окисно-відновні процеси. Нестача викликає пелагру,ураження травного каналу, шкіри, ЦНС, проноси, дерматит, адинамія, психоз. Міститься в дріжджах, крупах, бобових, м’ясі, рибі, борошні грубого помелу. Добова потреба – 15-25 мг.

Вітамін С (аскорбінова кислота) – сприяє нормальному процесу регенерації і загоювання тканин, підтримує стійкість організму до стресу, імунологічний статус. Нестача викликає підвищену проникність судин, крововиливи у шкіру, суглоби, внутрішні органи, кровоточивість ясен, зниження працездатності. Міститься у чорній смородині, обліписі, перці, петрушці, капустці, цитрусових. Добова потреба – 70-120 г.

Мінеральні речовини необхідні для функціонування багатьох органів і систем.

Йод – функціонування щитоподібної залози. Нестача – мікседема, випадіння волосся, біологічне виродження та недорозвинення організму. Міститься в продуктах рослинного походження. Добова потреба – 100-200 мкг.

Залізо – забезпечує достатню концентрацію гемоглобіну і еритроцитів у крові. Нестача – залізодефіцитна анемія. Міститься у м’ясі, рибі, печінці. Добова потреба – 10-18 мг.

Мідь – для розвитку і функції сполучної тканини. Нестача гіпсохромна анемія з гіпопротеїнемією. Міститься в печінці, гречана та перлова крупа, м'ясо, кавуни. Добова потреби 2-3 мг.

Натрій – забезпечення постійного осмотичного тиску. Надмірне вживання призводить до підвищення артеріального тиску (гіпертонічна хвороба). Добова потреба 4-6 г.

Калій – забезпечує сталість водного балансу, антагоніст натрію. Надмірне вживання призводить до виведення води з організму. Міститься в картоплі, хлібі, кавунах, динях, бобових, капусті, буряку, молоці, яловичині, рибі. Добова потреба 3-6 г.

Кальцій – формує кісткову тканину, підтримує нервово-м’язову збудливість, бере участь у процесах зсідання крові. Міститься у молочних продуктах. Добова потреба для дорослих – 800 мкг, для дітей – 1-1,2 г.

Фосфор – забезпечує діяльність головного мозку, м’язів скелета і серця, потових залоз, складає основу кісткової тканини, у складі АТФ є універсальним носієм енергії. Міститься в яйцях, бобових, сирі, хлібі, крупах, м’ясі. Добова потреба для дорослих – 1,2 г, для дітей – 1,5-1,8 г.

Магній – антиспастична і судинорозширювальна дія, стимулює перистальтику кишок і жовчовиділення. Міститься в крупах, хлібі, бобових. Добова потреба 500-600 мг.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 514 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)