АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОТИ ПРИ ПЕРЕЛОМІ ОСНОВИ ЧЕРЕПА

Прочитайте:
  1. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  2. IV рівень надання медичної допомоги (УДСЛ, ІПАГ та інші НДІ)
  3. А.3.2.2. Етапи надання медичної допомоги вагітним з артеріальною гіпертензією
  4. Анализ телерентгенограмм черепа в боковой проекции по методу Доунса (W.B. Downs).
  5. Анатомия основания черепа с учетом локализации парабазальных синусов, магистральных сосудов и краниобазальных нервов
  6. АНАТОМИЯ ЧЕРЕПА
  7. Анатомо - топографические особенности решетчатого лабиринта могут способствовать переходу патологических процессов в глазницу, полость черепа, на зрительный нерв.
  8. Аномалии и пороки развития черепа
  9. Аномалии лицевого отдела черепа
  10. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
Послідовність заходів Дані обстеження пацієнта і характер заходів Примітка
Встановлення діагнозу на основі: а) скарг б) анамнезу захворювання в) об’єктивного обстеження Скарги на нудоту, блювання, головний біль, запаморочення. 3аnам'ятай! Потерпілий може бути непритомний. Травма голови. 3апам'ятай! Синці в ділянці очних ямок і соскоподібного відростка з'являються через 18-24 год. При огляді виявляють витікання спинномозкової рідини і крові з носа, носоглотки, вух (синці в ділянці очних ямок, соскоподібного відростка), порушення функції черепних нервів (лицевого, слухового, зорового тощо), брадикардія. При огляді виявляють витікання спинномозкової рідини і крові з носа, носоглотки, вух (синці в ділянці очних ямок, соскоподібного відростка), порушення функції черепних нервів (лицевого, слухового, зорового тощо), брадикардія. Пацієнту надати горизонтального положення (без подушки). На голову накласти міхур з льодом. При порушенні дихання дати кисень з кисневої подушки. При порушенні серцевої діяльності ввести серцеві засоби (кофеїн, коразол тощо). При зупинці дихання негайно про- вести ШВЛ   Досяrаеться зменшення болю Звужуються судини, зменшуються набряк мозку Забезпечується мозок киснем Покращується серцево-судинна діяльність Відновлюється дихання.
Транспортування   Потерпілого транспортувати в стаціонар у положенні лежачи, під голову покласти ватну подушку або гумове коло. Зафіксувати язик для запобі- гання його западанню.   Стежити за загальним станом пацієнта.  

 

Перелом основи черепа виникае найчастіше під час дорожньо-транспортних пригод, падінні з висоти на голову тощо. Такий вид переломів вважають тяжкою травмою, що супроводжується ушкодженням тканин головного мозку або симптомами

подразнення оболон мозку.

Десмургія — це розділ хірургії, який вивчає пов'язки. Під пов'язкою розуміють все, що накладається для лікування на ранову або запальну поверхню тіла. Пов'язка складеться із двох частин: — власне пов'язка — перев'язувальний матеріал, який накладається на рану. Це стерильна марля, суха або просякнена антисептичними розчинами, мазями; — фіксуюча частина, яка утримує перев’язувальний матеріал на поверхні тіла.

Класифікація пов’язок:

І. За типом використаного матеріалу пов'язки поділяють на дні групи:

а) м'які (клейові, бинтові, косинкові);

б) тверді (шинні, крохмальні, гіпсові).

ІІ. 3а призначенням розрізняють такі пов'язки:

1) закріплювальні, які утримують перев'язувальний матеріал на рані або на ураженій поверхні;

2) іммобілізувальні, або нерухомі, які забезпечують нерухомість ураженої частини тіла;

3) екстензійні — пов'язки з витяганням;

4) стиснї, або гемостатичні;

5) коригувальнигі;

6) захисні;

Закріплювальні пов'язки за способом: фіксації перев’язувального матеріалу поціляють на:

а) бинтові;

б) клейові;

в) косинконі.

Бинтові пов'язки поділяють на:

а) колоні, або циркулярні;

б) спіральні;

в) повзучі; або змієподібні;

г) восьмиподібні, або хрестоподибні;

У) колосоподібні і черепашачі пов’язки;

д) поворотні.

НАКЛАДАННЯ БИНТОВИХ ПОВЯЗОК

Назва заходу Послідовність дії Примітки
Обладнання Бинт різної ширини від 3-5 см до 12-16 см, лоток, ножиці Лістера, Купера.  
Підготовка медпрацівника до маніпуляції 1. Вимити і висушити руки. У разі потреби надягнути фартух і рукавички. 2. Підготувати необхідне обладнання. Для індивідуальної безпеки. Забезпечуються умови для проведення маніпуляції.
Підготовка пацієнта до маніпуляції 1.Пояснити пацієнту хід маніпуляції та отримати згоду на її проведення. 2. Ділянці тіла, на яку накладають пов'язку, надати фізіологічного положення (наприклад: при накладанні пов'язки на верхню кінцівку лікоть зігнути під кутом 90`, а при накладанні на нижню кінцівку — її зігнути під кутом 135°). З. Допомогти пацієнту сісти на стілець або лягти на перев’язувальній стіл.   Дотримуватися право пацієнта на отримання інформації. Для максимального розслаблення м'язів кінцівки Досяrаеться ефективність проведення маніпуляції Техніка проведення
Техніка проведення 1. Медичний працівник стає лицем до пацієнта спереду і з правого боку від нього. 2. Головку бинта взяти у праву руку, а кінець -- у ліву.. Запам'ятай! В окремих випадках е винятки, наприклад, при накладанні колосоподібної пов’язки на правий плечовий суглоб слід взяти головку бинта в ліву руку, а кінець — у праву тощо. 3. Бинтування починати із закріпленого туру бинта, загнувши шматочок у вигляді трикутника і укріпити коловими турами, продо- вжувати в напрямку від периферії: до центру, знизу вгору і зліва направо за ходом годинникової стрілки 4. Бинт слід накладати по бинтовій поверхні, не відриваючись від неї при поетапному рівномірному натягу, щоб кожний наступний тур бинта прикривав попередній на'1/2 або 2/3 його ширини. Запам'ятай! При накладанні пов'язок на частини тіла, які мають форму конуса (стегно, гомілка, передпліччя), потрібно через кожні ] —2 оберти бинта перегинати його. 5. Бинт закріпити нижче або вище від рани, з протилежного боку від неї. Досяrаеться спостереження за станом пацієнта. Забезпечується послідовність накладання пов'язки. Досягається максимальна фіксація пов’язок. Забезпечується ефективність бинтування. Досягається добре прилягання пов'язки до тіла. 3апобігання додатковому травмуванню.  

 

Білeт №3

І. Задача:

Ви працюєте на здоров пункті. До вас звернувся потерпілий 30 років, який довгий час перебував на морозі. Скаржиться на оніміння, біль в пальцях рук, поблідніння шкіри. Поставтe діагноз та надайте допомогу.

ІІ. Теоретичне питання
Контроль якості передстерелізаційної обробки інструментарію.

І. Задача

Діагноз: Відмороження пальців рук.

Допомога:

1.Оглянути кисті.

2.Розтерти пальці рук доки не набудуть рожевого кольору(крім снігу)

3.Зробити теплу ванну для кистей (t 20-40)

4. Накласти асептичну повязку

5.Знеболити

6.Напоїти гарячим питтям

7.Направити до хірурга.

ІІ.Теоретичне питання

1.Дезенфекція

Інструменти в розібраному вигляді замочити в 3% р-н хлораміну на 1 год. При кімнатній t* промити інструменти до зникнення запаху хлору

2) покласти інструменти в мильний р-н з t 50* на 15 хв

- промити інструменти за допомогою йоржа в цьому ж мильному р-н протягом 30 с.

- сполоснути інструменти під проточною водою за допомогою йоржа протягом 7-10 хв.

- сполоснути кожний інструмент дистильованою водою протягом 1 хв.

- висушити інструменти в сухо жарової шафі до зникнення вологи

Контроль якості очищення

Від усієї кількості інструментів береться 1% але не менше 3-4 інструментів

Контроль залишків білка та крові:

1. Бензединова проба до 0.025 гр. сульфату бензидину додати 2мл. 50% оцтової кислоти и 2 мл 3% пероксиду водню 2 кр. Реактивну нанести на вибраний інструмент та зачекати 2 хв. При появі синьо-зеленого забарвлення проба вважається позитивною.

2. Амідопіринова проба: змішати однакову кількість (по 2-3 мл) 5% спиртового р-н амідопірину 30% оцтової кислоти, 3% пероксиду водню нанести по дві краплі реактивну на інструмент при появі рожевого забарвлення проба вважається позитивною.

Примітка:

При позитивнії пробі на білок оброблення повторюють з етапу замочення в мильному р-ні, якщо проба на залишки мильного засобу позитивна то повторити з етапу промивання під проточною водою.

Білет №4

І.Задача

До Вас звернувся пацієнт 70 років із скаргами на розлади сечовипускання – часте, болюче і утруднене, особливо в нічний час. За останні 24 години сеча не виділяється зовсім. Ваш діагноз. Надайте невідкладну допомогу.

ІІ.Теоретичне питання

Механічна травма живота. Діагностика. Гострий живіт при травмі живота.

Особливості госпіталізації. Показання до оперативного лікування.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 745 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)