АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль вітамінів в організмі

Прочитайте:
  1. D.Не вбиває, не гнітить збудників хвороби в організмі
  2. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  3. Визначення, класифікація і номенклатура вітамінів
  4. Властивості водо- і жиророзчинних вітамінів
  5. Глава 15. Порушення обміну вітамінів
  6. Глава 15. ПОРУШЕННЯ ОБМІНУ ВІТАМІНІВ
  7. Група жиророзчинних вітамінів поєднує вітамін A, вітамін D, вітамін E та вітамін K.
  8. Дезінфекція – це комплекс заходів, спрямованих на знищення патогенних та умовно-патогенних для людини мікроорганізмів.
  9. Джерела вітамінів, провітаміни та антивітаміни
  10. До цієї групи відноситься значна кількість вітамінів, в тому числі вітаміни комплексу В, вітамін С та ін.

ГЛАВА 6. ВІТАМІНИ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ У ХАРЧУВАННІ ЛЮДИНИ

 

Вітаміни відносяться до групи незамінних нутрієнтів органічної природи, різноманітної будови, які необхідні для забезпечення обміну речовин в організмі людини. Вітаміни повинні постійно надходити з їжею, тому що вони не синтезуються в організмі і лише деякі депонуються в тканинах. Потреба в вітамінах обчислюється в міліграмах і навіть у тисячних частках міліграму (мікрограмах).

Дефіцит будь-якого вітаміну суб’єктивно спочатку невідчутний. Порушення обміну речовин, які виникають, спершу не проявляються за зовнішніми прикметами. Однак поступово гіповітамінози, які розвиваються, надалі можуть призвести до необоротних патологічних змін – авітамінозів.

Наслідком недостатнього надходження вітамінів є зниження стійкості організму до дії несприятливих факторів. У зв’язку з цим роль цих нутрієнтів особливо значна в умовах науково-технічного прогресу.

Розрізняють первинні (екзогенні) та вторинні (ендогенні) гіповітамінози.

Первинні гіповітамінози обумовлені низьким вмістом вітамінів у харчових продуктах. Такі зміни можуть відбуватися в результаті незбалансованого харчування переважно рафінованими продуктами, недостатнього вживання рослинної їжі, використання способів кулінарної обробки або консервантів, які руйнують вітаміни. Інактивація цих нутрієнтів відбувається в процесі зберігання, під дією кисню.

На вміст вітамінів у стравах негативно впливає їх повторне нагрівання. Багато з цих нутрієнтів нестійкі в лужному або в дуже кислому середовищі, а також руйнуються під впливом ультрафіолетового проміння.

Вторинні гіповітамінози відбуваються внаслідок порушення функції органів системи травлення, під впливом інфекційних агентів, захворювань печінки, застосування деяких лікувальних засобів. Приміром, зниження кислотності шлункового соку є причиною руйнування деяких вітамінів, які в нього надходять. Порушення процесів усмоктування в тонкому кишечнику супроводжується недостатнім надходженням вітамінів у кров. Деякі ліки, наприклад ацетилсаліцилова кислота, посилюють виведення вітамінів з організму з сечею.

Іноді, можуть розвиватися гіпервітамінози. Вони пов’язані з вживанням вітамінів у дозах, що суттєво перевищують фізіологічні норми (наприклад, при передозуванні вітамінів А та D, які застосовують у дітей для профілактики рахіту та порушень росту).

Потреба в вітамінах залежить від віку, статі, характеру трудової діяльності, кліматичного поясу, стану здоров’я.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 348 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)