АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВІТАМІНОПОДІБНІ РЕЧОВИНИ

Прочитайте:
  1. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  2. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  3. Антихолінестеразні речовини необерненої дії
  4. БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ
  5. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  6. Виберіть із перерахованого, що в клітині являється бар’єром, що визначає, які речовини можуть виходити із клітини, або проникати в неї?
  7. Вітаміни і мінеральні речовини.
  8. Вітаміни – це органічні речовини, які необхідні в незначних кількостях живим організмам (записати визначення в робочому зошиті).
  9. Вітаміноподібні речовини

До цієї групи відносяться біофлавоноїди, холін, інозит, ліпоєва, оротова, параамінобензойна кислоти та ін.

Холін (вітамін В4). Роль в організмі. Холін бере участь в обміні жирів, є необхідним для біосинтезу лецитину, попереджує жирове переродження печінки, тобто відноситься до ліпотропних речовин. З холіну утворюється ацетилхолін, що виконує функції медіатора у нервовій системі.

Потреба. Добова потреба в холіні для дорослих становить 250-600 мг. Вона зростає під час важкої фізичної праці, в умовах підвищеної температури повітря (“гарячий” цех, жаркий клімат). Достатній вміст у раціоні білків, багатих на метіонін, вітаміну В12 та фолієвої кислоти, зменшує потребу організму в холіні, тому що ці нутрієнти забезпечують його біосинтез в організмі.

Недостатність. Найбільш характерним симптомом холінової недостатності є жирове переродження печінки, що призводить до порушення її важливих функцій (депонування глікогену, синтезу протромбіну, знешкодження токсичних речовин та ін.), а в подальшому – до загибелі частини клітин, розвитку цирозу. При недостачі холіну порушується також функція нирок та підвищується кров’яний тиск.

Джерела. Холін міститься в печінці, нирках, м’ясі, рибі, яєчному жовтку, вівсяній крупі, сметані, вершках, жирному сирі, капусті.

Інозит (вітамін В4). Роль в організмі. Інозит грає важливу роль в обміні речовин у нервовій тканині, нормалізує її функцію, має ліпотропну дію, стимулює рухову активність травного тракту, сприяє зменшенню кількості холестеролу в крові.

Властивості. Інозит добре розчиняється в воді, але під впливом теплової обробки продуктів руйнується на 50 %. У зернових продуктах інозит утворює з фосфорною кислотою сполуку, яка не засвоюється фітин; теплова обробка, активізуючи фітазу, яка міститься в рослинах, сприяє частковому розщепленню фітину.

Потреба. Дорослій людині на добу необхідно вживати 1,0-1,5г інозиту.

Джерела. Інозит міститься у м’ясі, серці, яйцях, зернових продуктах, зеленому горошку, цитрусових, капусті та інших рослинних продуктах.

Оротова кислота (вітамін В13). Роль в організмі. Оротова кислота позитивно впливає на синтез білків, процеси росту, покращує функції печінки.

Потреба не встановлена. З лікувальною метою при деяких захворюваннях крові та печінки призначають по 1,5-3,0 г/добу.

Біофлавоноїди (вітамін Р). Роль в організмі. Вітамін Р містить групу біологічно активних речовин (рутин, катехіни), які здатні підвищувати міцність стінок капілярів, завдяки чому зменшується їх проникність. Речовини з Р-вітамінною дією беруть участь у тканинному диханні, економлять витрати у тканинах аскорбінової кислоти.

Потреба. Добова потреба в вітаміні Р для дорослих людей складає 35-50 мг. Вона підвищується в умовах дії деяких виробничих отрут.

Недостатність. Р-гіповітаміноз, як правило, поєднується з С - вітамінною недостатністю. Розвивається крихкість стінок дрібних судин, виникають точкові крововиливи, болі в ногах під час ходіння, швидка втомлюваність, знижена резистентність до пошкоджувальних факторів.

Джерела. Вітамін Р міститься в зеленому горошку, апельсинах, чорній смородині, лимонах, плодах шипшини, перці, чорноплідній горобині, малині, суниці, зеленому чаї.

Метилметіонін сульфоній (вітамін U, противиразковий фактор). Роль в організмі. Завдяки наявності лабільних метильних груп вітамін U має ліпотропну дію; аналогічно холіну, він попереджує утворення виразок слизової оболонки шлунка та стимулює їх загоєння; позитивно впливає на функції слизових оболонок інших органів.

Властивості. Вітамін U руйнується під час теплової обробки: чим вона довша, тим більше руйнування.

Потреба в вітаміні U не встановлена.

Джерела. На вітамін U багаті соки сирих овочів (особливо капусти), а також плодів.

Пангамова кислота (вітамін В15). Роль в організмі. Вітамін В15 має ліпотропну дію завдяки наявності рухомих метильних груп; сприяє поліпшенню тканинного дихання, особливо в умовах недостачі кисню.

Потреба не встановлена.

Джерела. На пангамову кислоту багаті ядра кісточок абрикосів, персиків, та інших плодів, а також печінка.

L-карнітин (вітамін Вт). Роль в організмі. Карнітин необхідний для перенесення жирних кислот із цитоплазми в мітохондрії, де відбувається вивільнення з них енергії.

При недостачі карнітину невикористані жирні кислоти накопичуються в цитоплазмі і виникає дефіцит енергії, який найбільш відчутний серцевим м’язом та скелетною мускулатурою.

Властивості. Карнітин утворюється з метіоніну та лізину за участю заліза та вітаміну С, тобто з незамінних харчових речовин, які надходять ззовні.

Потреба. Потреба в карнітині для здорової людини не встановлена; вона підвищується під час порушення ліпідного обміну, виснаження, низки захворювань, в тому числі щитовидної залози (тиреотоксикозі).

Джерела. Карнітин міститься в основному в продуктах тваринного походження: печінці, м’ясі, молоці.

Інші вітаміноподібні речовини містяться в більшості харчових продуктів, завдяки чому здорова людина не відчуває недостачі в цих сполуках.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 504 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)