АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. Скагри хворого ( Molestiae aegroti)

Прочитайте:
  1. A. Госпіталізація хворого у інфекційний стаціонар.
  2. A. Направити хворого в хірургічне відділення.
  3. A.Терміново доставити хворого до лікарні
  4. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  5. B.Проводиться у вогнищі інфекції в присутності хворого чи бацилоносія
  6. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  7. А) приготування постелі хворого.
  8. А. Навмисне переривання життя невиліковного хворого із метою припинення його страждань
  9. Визначення ступеню важкості хворого.
  10. Визначити тактику ведення хворого

Для з’ясування скарг хворого необхідно надати можливість пацієнту спочатку самостійно (без втручання лікаря) повністю викласти усно (варіант — письмово) інформацію. Для цього до­цільно перше питання сформулювати у такій формі: що вас турбує або: на що ви скаржитесь стосовно власного здоров’я? В процесі відповіді пацієнта слід тактовно корегувати його розповідь додат­ковими запитаннями, уточненнями, водночас фіксувати відповіді у вигляді попередніх письмових заміток. Якщо хворий висловлює скарги непослідовно або поверхово, варто шляхом делікатного втручання в його інформацію більш наполегливо з’ясувати окремі деталі. Натомість, у випадку особливої балакучості хворих, особ­ливо, коли виклад інформації рясніє повторами, а також фак­тами, які не мають відношення до предмету цього розділу анам­незу, слід у делікатній формі скорегувати таку інформацію і спря­мовувати її у конкретне, лаконічне і цілеспрямоване мовне русло. При формуванні цього розділу історії хвороби слід отримані дані систематизувати в чіткій послідовності. У разі неможливості мов­ного спілкування з пацієнтом (втрата свідомості, тяжкий стан) таку інформацію про хворого (потерпілого) надають його родичі, свідки, довірені особи.

Розрізняють три групи скарг: основні, загальні, об’єктивні па­тологічні ознаки хвороби (синдрому). Спочатку необхідно виясни­ти основні скарги, тобто ті, які найвиразніше турбують хворого і з приводу яких вій насамперед звернувся за медичною допомо­гою. Найчастіше такими можуть бути скарги на біль у різні-к ділянках тіла, задишка, серцебиття, кашель, кровохаркання, дис- пептичпі розлади, кровотечі, відчуття жару, раптове схуднення, спотворення форми окремих частин тулуба, тощо. При описанні кожної скарги необхідно детально висвітлити її конкретні особли­вості (виразність, періодичність, тривалість, іррадіація, причини появи та зникнення, зв’язок з іншими скаргами), інші характери­стики.

Після цього необхідно перелічити і дати детальну характе­ристику додаткових скарг. Зазвичай це загальні скарги, якими можуть бути фізична або розумова слабкість, пітливість, знижен­ня працездатності, порушення сну, зміни настрою, неприємна реакція на нервові чи фізичні навантаження, швидка стомлюва­ність, тощо.

При описанні цього розділу виокремлюють також третю групу скарг — це скарги на виявлені безпосередньо хворим об’єктивні порушення у функціональній діяльності організму та окремих його систем. Такими можуть бути скарги на зміни у забарвленні шкіри (бліда, червона, жовта, бронзова, брунатна, плямиста, пігментована, депігментована), сечі (водяниста, кров’яниста, кольо­ру пива), калу (глинисто-сірий, пінистий, горохового відвару), появу незвичних або зміненої кількості (збільшення, зменшення) фізіологічних виділень (харкотиння, сечі, калу, потовиділень), зміни їх запаху (гнилісного — харкотиння, калу; «фруктового» — сечі; «зіпрілого сіпа» — потовиділень). З’ясовують також скарги на одночасно суб’єктивні і об’єктивні ознаки хвороби, які виявля­ються хворим. Такими можуть бути скарги на незвичайні зміни маси тіла (схуднення, ожиріння), форми окремих частин тулуба — суглобів, кінцівок, обличчя та інших частин голови, а також шиї і живота. Зазначені прояви хвороби є водночас і об’єктивними, і суб’єктивними тому, що воли виявляються пацієнтом і лікарем (останнім — в процесі об’єктивного обстеження пацієнта).


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 537 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)