АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Біотин ( вітамін Н, антисеборейний ).

Прочитайте:
  1. D-гіповітаміноз (рахіт)
  2. Авітаміноз D
  3. Авітаміноз РР
  4. Антивітаміни та антагоністи вітаміну В6
  5. Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
  6. В5-гіповітаміноз (недостатність нікотинової кислоти, гіповітаміноз РР, пелагра, «чорний» язик)
  7. В6-гіповітаміноз (недостатність піридоксину)
  8. Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини.
  9. Визначення вітаміну С у настої шипшини

Міститься в сої, бобах, земляних горіхах, печінці, нирках, зерні жита. При недостатку біотину - нервово-трофічні розлади, себорейний дерматит, стан в’ялості, втрата апетиту.

Фолієва кислота (вітамін Вс, протианемічний фактор).

Недостаток його викликає тяжкі форми анемії. Вс потрапляє з їжею і синтезується кишковою флорою.

Ціанокоболамін (В12, протианемічний).

Синтезується мікрофлорою кишківника або потрапляє з їжею тваринного походження.

Фізичні властивості. У чистому вигляді це кристалічні речовини або рідини (вітаміни групи К) білого, жовтого, оранжевого,червоного колору,

без запаху або запах слабкий,смак різний, специфічний.

Особливості заготівлі, сушіння, зберігання лікарської рослинної сировини. На утворення та накопичення вітамінів впливають сонячні промені, клімат, добрива, період вегетації рослин. Збирають сировину в період максимального накопичення відповідного вітаміну, в суху погоду.Швидко розкладають для сушіння в сушарнях або на горищах під залізним дахом, Залежно від виду сировини. Оптимальна температура сушіння-70-90С. Зберігають у сухих добре провітрюваних приміщеннях,оберігаючи від потрапляння прямих сонячних променів і шкідників.

Застосування. Використовують препарати при різних хронічних та гострих захворюваннях,повязанихіз порушенням обміну речовин. Готують настої, відвари,настойки,екстракти, збори, мазі, розчини. Випускають комплексні препарати полівітамінів. У харчовій промисловості готують полівітамінні соки, вітамінізоване дитяче харчування.

 

ЛР і ЛРС, які містять вітамік К.

Стовпчики з приймочками кукурудзиStyle cum stigmatis Zeae maydis

Кукурудза звичайнаZéa máys L., род. злакові — Роасеае.

Кукуруза обыкновенная.

 

Рослина однорічна, однодомна трав'яниста. Стебло пряме, заввишки до 3 м вузлувате.Листки чергові, широколанцетні, із хвилястим краєм. Квітки одностатеві, зібрані в окремі суцвіття: чоловічі квітки зібрані у верхівкову розлогу волоть; жіночі містяться в пазухах нижніх листків, у початках; квітки мають численні довгі нитковидні шовковисті стовпчики з короткою роздвоєною приймочкою на верхівці. Сировина. Стовпчики дещо скривлені, пласкі, завдовжки; приймочки короткі; колір світло-жовтий, брунатний, брунатно-червоний. Плоди - зернівки жовто-жовтогарячого кольору, зібрані в качан вертикальними рядами. Цвіте у липні-серпні, плоди достигають у вересні-жовтні.

Поширення. Походить з Центральної й Південної Америки. По всій території України вирощують як зернова і силосна культура.

Заготівля. Стовпчики з приймочками заготовляють у період молочно-воскової стиглості качанів.

Сушіння. Сушать у затінку або в приміщенні, яке добре провітрюється, розклавши тонким шаром (1-2 см завтовшки) на тканині або папері. Штучне сушіння провадять при температурі 40 °С.

Хімічний склад сировини. Кукурудзяні стовпчики з приймочками містять вітамін К1, каротиноїди, аскорбінову й пантотенову кислоти, вітаміни В1, В2, В6, D, Е, спирт інозит, флавоноїди, ефірну і жирну олії, мікроелементи (у великій кількості накопичує селен).Зернівки містять крохмаль, каротиноїди, вітаміни Е, В1, В2, В3, В6, біотин, жирну олію

Застосування: Рослина має жовчогінні, сечогінні і кровоспинні властивості. Препарати: Поліфітол – 1, екстракт, збори.

Кора калиниcortex Viburni

Калина звичайна — Vibúrnum ópulus L ., род. жимолостевіCaprifoliaceae.

Калина обыкновенная; назва походить від vierе — вити, плести; opulus — давньолатинська назва одного з видів клена через схожість з його листками.

Рослина. Гіллястий кущ або невелике (заввишки 2-4 м) дерево. Молоді пагони, вкриті зеленкувато-сірою або жовто-бурою, голою, гладенькою, місцями з великими сочевичками корою, товщина якої близько 2 мм. З внутрішньої сторони кори присутні червоні плями або рисочки Листки супротивні широкояйцевидні, трьох—п'ятилопатеві, з яйцевидними вищербленозубчастими гострими лопатями, зверху голі, зісподу — бархатистоопушені, завдовжки 5-10, завширшки 5-8 см. Квітки білі, в зонтикоподібних волотях: віночок зрослопелюстковий, п'ятироздільний. Крайові квітки суцвіття неплідні, віночок внутрішніх, плідних, квіток правильний, короткодзвониковидний. Плоди — кулясті, сплюснуті з обох боків, блискучі кістянки діаметром 8—12 мм; у м'якоті плода знаходиться одна пласка серцеподібна округла кісточка; колір плодів жовтогарячо-червоний або темно-червоний, колір кісточок — світло-бурий. Цвіте у травні-червні. Плоди достигають у серпні-вересні.

Поширення. Калина звичайна росте по всій території України в лісах, між чагарниками та по берегах річок. Широко вирощують її на присадибних ділянках.

Заготівля. Кору стовбурів та гілок збирають навесні, під час руху соку. На стовбурі та гілках гострим ножем роблять напівкільцеві надрізи на відстані 20—25 см один від одного та два повздовжніх надрізи. Не слід робити кільцевих надрізів — це може призвести до загибелі рослини. Зібрану кору підв'ялюють на повітрі, потім висушують у сушарці при температурі 50-60°С або під наметом на відкритому повітрі, тонким шаром, часто ворошачи.

Хімічний склад сировини. Кора містить вітамін К, опулусіридоїди. Є також фенолокислоти (хлорогенова, неохлорогенова, кавова), фенологлікозиди, сапоніни, дубильні речовини.

Плоди містять аскорбінову, фенолокислоти, сапоніни, каротиноїди, біофлавоноїди, пектинові речовини, цукри.

Біологічна дія та застосування. Відвар і рідкий екстракт кори калини виявляють кровоспинну і слабку сечогінну дію, мають в'яжучі й заспокійливі властивості, посилюють тонус м'язів матки. Застосовують їх при маткових кровотечах, геморої, шлунково-кишкових захворюваннях та ін.

Плоди застосовують як вітамінний засіб, потогінний, гіпотензивний засіб.

 

ТРАВА ГРИЦИКІВ – HERBA BURSAE PASTORIS

Грицики звичайніCapsélla búrsa-pastóris (L.) род. капустяніBrassicaceае.

Пастушья сумка обыкновенная; Сapsella — зменшувальне від латин. сарsа — сумка, що характеризує форму плодів; латин. bursa pastoris – сумка пастуха.

Рослина однорічна.трав’яниста, заввишки 10-15 см. Стебло прямостояче, просте або разгалужене, з ребристою поверхнею, голе або у нижній частині злегка опушене. Листки прикореневі – у розетці, видовжено-ланцетні, черешкові, перистороздільні, стеблеві — сидячі, чергові, видовжено-ланцетні, цілокраї або зубчасті, біля основи стрілоподібні й стеблообгортні. Квітки двостатеві, дрібні, правильні, білі, чотирипелюсткові у верхівкових китицях, чашечк Плоди — стручечки, обернено-трикутно-серцеподібні, на верхівці злегка виїмчасті, сплюснуті, з двома стулками, що розкриваються.

Поширення. Росте по всій території України як бур'ян на полях, коло доріг та поблизу житла.

Заготівля. Під час цвітіння, коли на рослині починають утворюватися нижні плоди, її виривають з коренем, який потім обрізають, залишаючи прикореневу розетку листків. Сушать траву під наметом або на горищі, поки стебла не стануть ламкими.

Мікроскопія. Одноклітинні багатокінцеві, однокінцеві, вилкоподібні грубобородавчасті волоски.

Домішка: Талабан (ярутка польова)(не утворює розетки, плоди не трикутно – серцевидні, а округлі.

Хімічний склад сировини. Трава містить вітамін К1, аскорбінову кислоту, кумарини, флавоноїди, дубильні речовини, амінокислоти, аміни, сапоніни, органічні кислоти, ефірну олію, макро- та мікроелементи (калій, кальцій, залізо, мідь та ін.).

Біологічна дія та застосування. Галенові препарати виявляють виражену кровоспинну дію, знижують кров'яний тиск, посилюють моторику шлунку,кишечника і матки, тому їх використовують при післяпологових кровотечах, атонії матки, легеневих, шлунково-кишкових і ниркових кровотечах.

Застосовують у вигляді настою, рідкого екстракту й у складі кровоспинних зборів.

Листки кроопиви – Folia Urticae

Кропива дводомна – Urtica dioica

Род. кропивові – Urticaceae

Рослина дводомна багаторічна травяниста, вкрита жалкими волосками.Стебло прямостояче, тупочотиригранне до 170 см, розгалужене. Листя супротивні, яйцевидно – ланцетовидні або широко яйцевидні. загострені, зубчасто – пильчасті. Поверхня покрита волосками. Колір листків темно –зелений, запах слабкий, смак гіркуватий.

Квіти одностатеві. Дрібні жовто – зелені у розгалужених колосоподібних суцвіттях.

Мікроскопія: Волоски жалючі і ретортоподібні, цистоліти.

Поширення. Росте по вій території України на зволожених місцях у лісах, серед чагарників, як бур’ян по засміченим місцям, біля парканів.

Домішки:

Яснотка біла (глуха кропива) – лиски сірувато – зеленого кольору, волоски не жалкі, квіти білі двогубі.

Кропива жалка стебло значно нижче, лиски менші, покриті лише жалкими волосками.

Заготівля. Основну заготівлю проводять в травні – липні. Збирають у бризентових або шкірястих рукавицях. Стебла зрізають серпом або ножем, а через декілька годин, коли листя перестане жалиться, його обривають. Сушать в затінку тонким шаром.

Хімічний склад. Вітамін К, каротиноїди, хлорофіл, флавоноїди, дубильні речовини, сітостерин, мікроелементи.

Застосування. Як кровоспинний, жовчогінний, сечогінний, загальнозміцнюючий засіб.

Препарати з кропиви збільшують кількість гемоглобіну та еритроцитів, зменшують кількість цукру в крові.

Препарати. Жовчогінні препарати алохол, фітон-СД, гіпоглікемічний засіб арфазетин, лікувальний шампунь фітовал, при простатиті і аденомі препарат уртірон, збори вітамінні, кровоспинні, проносні.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 660 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)