АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Опитування хворого ( анамнез)

Прочитайте:
  1. A. Госпіталізація хворого у інфекційний стаціонар.
  2. A. Направити хворого в хірургічне відділення.
  3. A.Терміново доставити хворого до лікарні
  4. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  5. B.Проводиться у вогнищі інфекції в присутності хворого чи бацилоносія
  6. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  7. А) приготування постелі хворого.
  8. А. Навмисне переривання життя невиліковного хворого із метою припинення його страждань
  9. Визначення ступеню важкості хворого.
  10. Визначити тактику ведення хворого

МЕТОДИ ОБСТЕЖЕННЯ ХВОРОГО

 

Методи діагностики - прийоми, способи, технічні і лабораторні способи які використовуються лікарем при обстеженні хворого для визначення хвороби або особливого фізіологічного стану організму.

Кінцевою метою клінічного обстеження хворого є правильна постановка діагнозу, що в свою чергу необхідно для успішного лікування хворого. Слід зазначити, що обстеження порожнини рота є однією з ланок загального обстеження хворого.

Методи обстеження хворого прийнято ділити на клінічні - основні (використовуються біля крісла, ліжка хворого) і параклінічні – додаткові (інструментальні, лабораторні, рентгенологічні, тобто обстеження, що проводяться в допоміжних службах).

Основні методи складаються з суб'єктивного (опитування хворого) і об'єктивного обстеження хворого.

Додаткові методи обстеження хворого включають спеціальні клінічні методи огляду органів порожнини рота (температурна діагностика, індексна оцінка гігієнічного стану порожнини рота, пародонтальные індекси); фунцкціональні методи обстеження(електро-одонтодіагностика, люмінесцентна діагностика, визначення стійкості капілярів пародонту, реопародонторгафия.); лабораторні методи обстеження (клінічні і біохімічні показники крові, сечі, слини, ротової і ясенної рідини), мікробіологічні, алергологічні, рентгенологічні методи обстеження (контактна рентгенографія, R-графія в прикус, позаротова R-графія, панорамна R-графія, комп'ютерна R-графія, ортопантомограмма).

 

I.Клінічні методи обстеження.

Основні

До клінічних методів обстеження відносяться:

Опитуваня хворого (клінічна бесіда);

Зовнішній огляд особи;

Обстеження скронево – нижньощелепового суглобу і жувальних м'язів;

Обстеження порожнини рота:

- вивчення слизової оболонки порожнини рота;

- обстеження зубів і зубних рядів;

- дослідження пародонту;

- обстеження беззубої альвеолярної частини.

Прийнято вважати, що розпитування хворого і прийоми об'єктивного дослідження, не зв'язані із застосуванням різного роду лабораторних і інструментальних методів, є головними. Методи, засновані на досягненнях фізики, хімії і інших наук (рентгенологічний, електрофізіологічні, цитологічні і ін.), вважають додатковими, або допоміжними на тій підставі, що іноді діагноз може бути поставлений і без їх використання.

Опитування хворого (анамнез)

Збір анамнезу (від гр.anamnesis – пригадую, спогад) є першим етапом обстеження пацієнта, якому пропонують по пам'яті відтворити історію хвороби.

Опит хворого складається з наступних послідовно викладених розділів:

· скарги і суб'єктивний стан хворого;
· історія даного захворювання;
· історія життя хворого.

Розпитування хворого — збирання анамнезу — є першим і дуже важливим етапом дослідження. Окрім виявлення скарг, вказуючих на ознаки захворювання, розпитування дозволяє дати оцінку перебігу хвороби і лікування, що проводиться.

Розпитування хворого, що правильно проводиться, в більшості випадків дозволяє правильно припустити діагноз, який надалі повинен бути підтверджений об'єктивними методами.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 561 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)