АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Слово вчителя.

Прочитайте:
  1. I. Поясніть значення наступних слів і словосполучень. Використовуйте їх в ситуації самостійно.
  2. I. Поясніть сенс наступних слів і словосполучень. Використовуйте їх у пропозиції, що містять власні.
  3. Вводное слово.
  4. Волшебное слово
  5. Врачи часто применяют словосочетание «врачебная интуиция». Что это такое? Имеет ли врач право рисковать здоровьем пациента и ориентироваться на собственную интуицию?
  6. Вступительное слово шейха Салиха аль-Фаузана
  7. Вступительное слово: Орлов Александр Владимирович - 10 мин.
  8. Выучите следующие словосочетания. Образуйте предложения с этими сочетаниями.
  9. Застосування полісахаридів у харчовій промисловості
  10. Краткое слово о физических упражнениях

Кожному із нас мабуть цікаво дізнатися, хто відкрив алкоголь, як його вперше здобули і чи є він поживною, речовиною для людини.

Історія не зберегла нащадкам імені першої людини, яка відкрила алкоголь. За легендами, які дійшли до нас, він був уперше одержаний шляхом перегонки виноградного соку в XI ст. арабським лікарем Альбуказесом. За іншими джерелами це відкриття належить італійському ченцеві Валентиніусу, який захоплювався алхімією.

Алхіміки називали його «аква-віше» — «вода життя», оскільки людина, яка випивала алкоголь ставала веселою, жвавою, у неї виникало відчуття здоров'я, сили, енергії. Але швидко прийшло розчарування. «Вода життя» зіграла з людиною злий жарт: блаженство виявилося несправжнім. і тоді вчені та лікарі назвали алкоголь «аква мортіс»— «вода смерті».

Алкогольні напої це ті, які містять етиловий спирт в кон­центрації від 1—40 градусів. У результаті вивчення впливу отруйних речовин на організм було умовно встановлено ток­сичний еквівалент. Наприклад: для етилового алкоголю він дорівнює 7 г на 1кг маси людини. Токсичний еквівалент для спиртів різний. Після вживання кількох грам амілового спирту може настати смерть, а метиловий спирт навіть у дуже малих дозах нерідко спричиняє сліпоту.

За фармакологічними властивостями етиловий спирт належить до наркотиків, проте відрізняється від них більш широкою границею токсичної та наркотичної концентрації.

Отже, алкоголь за жодних обставин не є поживною речови­ною, корисною для людини, — він завжди ворог її організму.

Ми вже обговорили, як впливає алкоголь на організм лю­дини, про зниження її працездатності. Статистика свідчить, що, наприклад, після вихідних днів, протягом яких людина вживала спиртні напої, продуктивність її праці знижуєть­ся на 10—15 відсотків, а після великих свят — на 25—30.

Алкоголь грабує людину краще ніж злодій. Злодій бере речі, рідше життя пограбованого. Алкоголь обов'язково за­бирає здоров'я, душу, розум. Злодій намагається крадькома потрапити до житла людини, а алкоголю вона сама відкриває двері. Злодіїв судять, карають, а алкоголь завжди ли­шається непокараним.

«П'яні подібні до тварин, у яких видалено головний мозок» — так писав академік Іван Павлов. Коли людина вжи­ває алкоголь, наступає оп'яніння, яке може диференціювати на декілька ступенів. Ступінь залежить від кількості, спиртного алкоголю. Перш ніж характеризувати ці ступені, хотілося б прочитати вам, як описав сп'яніння арабський письменник II століття. Абуль-Фараді: «Вино повідомляє кожному, хто його п'є, чотири якості: з початку людина стає подібною до павина, її рухи плавні і величні, потім вона набуває характеру мартишки — починає з усіма жартувати, загравати, а потім нагадує лева й стає самовпевненою, гордою і в кінці перетворюється на свиню і подібно їй б’ється у багнюці».

Практика підтверджує, що ступінь алкогольного сп'яніння коливається в широких межах — від легкого до важкого отруєння, небезпечного для життя. Навіть при вживанні невеликої кількості алкоголю спостерігаються зміни сприятливих, чутливих, рухових і психічних функціях залежить від концентрації алкоголю (крові, індивідуальної сприйнятливості до нього і від стану здоров'я).

Існує три ступеня сп'яніння:

Легкий ступінь — сп'яніння з'являється після вживання людиною 10—40 грамів алкоголю. Ця стадія сп'яніння характеризується збудженням, ейфорією. Легке сп'яніння має втому, скованість, напруженість, сором'язливість, людина хоче поділитися своїми думками, бажаннями, подати себе з кращого боку, надто говірлива. Середній ступінь виникає при вживанні 50—100 грамів алкоголю. З'являється помітне збудження, яке проявляється в голосній мові, здатності до грубих жартів, безтакт­ні, безцеремонності, прискіпливості і настирливості. Різко зрушується координація, ходьба стає хитною, а рухи—невпевненими. Збудження змінюється в'ялістю Та сонливістю.

Ось як було описано експеримент Івана Павлова:

«Купив пляшку рому, сів у себе в кабінеті перед дзер­калом, зодного боку поклав зошит і олівець, з іншого поставив пляшку рому і склянку. Його дуже цікавило, які відчуття тягнуть людину до випивки. Почав пити, слідкуючи за виразом свого обличчя в дзеркалі і в той час прислуховуючись до відчуттів, щоб нічого не пропустити і все записати в зошит.

Вдалося записати лиш те, що очі посоловіли. Більше він нічого не пам'ятав, ніяких записів в зошит не зробив і опинився на підлозі. Він мав такий

пригнічений, важкий стан, якого в житті до цього не відчував і який ніколи не повторював».

Тяжкий ступінь виникає при вживанні 110—300 грамів алкоголю. Ця форма характеризується сильним збудженням, агресивністю до оточуючих, дії людини беззмістовні. Цей стан змінюється сном, близьким до наркотичного. Людина не реагує на сильні подразники, може заснути на вулиці, а в холодну пору року — замерзнути.

Але іноді людині достатньо і малої дози спиртного, щоб втратити життя. Відомий випадок: одинадцятирічний Сергій повертався зі школи додому. На вулиці зустрів, знайомих хлопців, які запропонували йому погрітися в під'їзді. Вперше хлопчик покуштував горілку. Доза випитої горілки становила 200 грамів і стала для нього майже смертельною, його відвезли до лікарні з повною відсутністю реакції на оточуючих із гострим порушенням дихання. Для повернення Сергія до життя були використані методи інтенсивної терапії. Ось такий стан викликає алкоголь у людини.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Бенюшов В.М., Костенко О.Р., Флоренсова К.М Шкідливість алкоголю, нікотину і наркотиків: Підручник для вчителя: К.: Радянська школа, 1989.-125с.

2. Гуляйгородська М.П Про шкідливість нікотину, алкоголю та наркотичних речовин. //Все для вчителя. – 2004. - № 22-23-с.68-70

3. Грушенко В.С. Основи здорового способу життя. Тернопіль.1999. – с.368

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 257 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)