АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ

Прочитайте:
  1. B. ревматоидты артрит
  2. А. Ревматоидный артрит
  3. А. ревматоїдний артрит Б. нормальний стан
  4. Анкилоздаушы спондилоартрит
  5. Артралгии/артриты
  6. Артрит ревматоидный ювенильный
  7. Артрит, классификация, диагностика, принципы лечения.
  8. Артрит, развивающийся после инфекций верхних дыхательных путей
  9. Артрит, развивающийся после кишечных инфекций
  10. Артрити

Ревматоїдний артрит належить до групи системних хвороб сполучної тка­нини з переважним ураженням опорно-рухового апарату. В основі захворюван­ня лежать імунопатологічні процеси, які супроводжуються запальними й дистрофічними змінами в сполучній тканині та мають затяжний або хроніч­ний прогресуючий перебіг.

Етіологія ревматоїдного артриту досі не вивчена. Є дані про інфекційну природу захворювання. Патогенними факторами можуть бути віруси, Ієрсинії, гальпровії, мікоплазми та ін. Можлива персистенція так званого вірусу, що повільно трансфор­мується, в синовіальних оболонках хворо­го. Припускають поліетіологічність ревма­тоїдного артриту. У імунопатологічних реакціях при ньому роль пускового меха­нізму може виконувати, очевидно, будь-який інфекційний агент. Однак реалізація ревматоїдного артриту можлива лише в разі порушення імунологічного гомеоста­зу хворого. При цьому спостерігається аномальна продукція імунних комплексів. Відомо також, що при інфекційних захво­рюваннях вироблення антитіл швидко згасає, тоді як при ревматоїдному артриті вони можуть виявлятись у високих тит­рах і тривалий час. Суттєве значення має генетичний фактор. Так, відомо, що рев­матоїдний фактор часто визначається у родичів хворого. У самих хворих вияв­ляють зниження функції Т-супресорів. При імунопатологічних реакціях утво­рюються аутоантигени й відзначається гіперпродукція аутоантитіл. Остання може бути результатом появи аутоагресивного клону В-лімфоцитів унаслідок дефектності Т-супресорів. При ревма­тоїдному артриті страждає не тільки клітинний, а й гуморальний імунітет. Виникає гіперчутливість негайного ти­пу, яка індукує васкуліт, активує систе­му комплементу та спричинює дегрануляцію тканинних базофілів. У зоні мікроциркуляції при цьому виявляють капілярит із порушенням судинної про­никності, вогнища муковдного набухан­ня та фібриноїдних змін у проміжній тканині. Одним з найважливіших ре­зультатів імунопатологічних реакцій є продукція імунних комплексів. Ці комп­лекси виявляють виражену ушкоджу­вальну дію після включення до них ак­тивованих компонентів комплементу, що мають лізуючі та хемотаксичні власти­вості. Окрім цього, при фагоцитозі імунних комплексів вивільняється ба­гато лізосомних гранул, ферменти яких теж спричинюють тканинні пош­кодження. Лізосомні ферменти руй­нують колагенові волокна, зумовлю­ють ерозію хряща.

Переважне ураження суглобів при рев­матоїдному артриті пояснюється реак­цією ретикулоендотеліальної тканини синовіальної оболонки суглобів, що ви­конує роль органа імунітету. Наявність імунопатологічних процесів у цій зоні і зумовлює весь спектр клінічних проявів в уражених суглобах. Суттєву роль у дест­рукції тканин відіграють секреція та ак­тивація колагенази. Сенсибілізовані лім­фоцити при ревматоїдному артриті ви­робляють фактор, який стимулює продукцію колагенази, більш ніж у сотні разів вищу за норму. Колагеназа руйнує хрящ, капсулу, зв'язки суглобів. У разі підвищення температури тіла активність колагенази різко зростає, під дією глюкокортикоїдів її продукція знижується.

При позасуглобових ураженнях го­ловними агентами патологічних змін стають імунні комплекси та пов'язані з ними капіляри.

Дослідження Т- і В-систем імунітету у хворих на ревматоїдний артрит свідчить про клініко-імунологічну неоднорідність захворювання. Це проявляється як вели­кою варіабельністю його перебігу (від доб­роякісного моно- та олігоартриту з не­значним або повільним прогресуванням до важких системних уражень), так і пору­шенням імунної системи на різних її рів­нях. Зміни імунологічного гомеостазу при ревматоїдному артриті характеризуються тривалістю та стійкістю, визначаються дисфункція та дефіцит імунної системи. Усе це відбито в класифікації А.І.Нестерова (модифікація О.О.Яковлєвої, 1971).

Класифікація ревматоїдного артриту (за А.Ї.Нестеровим у модифікації О.О. Яковлєвої)

За клініко-анатомічними формами:

1. Суглобова.

2. Суглобово-вісцеральна.

3. Комбінована.

За перебігом:

1. Гострий.

2. Під гострий.

3. Хронічний.

4. Безперервнорецидивуючий:

а) швидко прогресуючий;

б) повільно прогресуючий.

За ступенем активності;

А. Активна фаза:

1) мінімальна активність;

2) помірна активність;

3) висока активність;

Б. Неактивна фаза.

За функцією суглобів:

А. Збережена (ФПо). Б. Порушена (ФП1— працездатність збережена;

ФП2 — працездатність втрачена;

ФП3 — втрачена здатність до самообслуговування.

Клініка. Провідним синдромом при рев­матоїдному артриті є ураження сугло­бів. У них виявляють збільшену кіль­кість каламутної синовіальної рідини з підвищеною концентрацією лізосомних ферментів, лактату і зниженою — глюко­зи та кисню. На поверхні суглобового хряща видно ерозії, тріщини, щілини, ворсинчасте розростання. Суглобова капсула стовщена та склерозована. У порожнині суглобів наповзаюча грану­ляційна тканина (панус) робить хрящ тонким і руйнує його. У прилеглих до ураженого суглоба ділянках кісток зви­чайно визначається остеопороз.

Із вісцеральних уражень може розви­ватись полісерозит, уражуються також паренхіматозні органи.

Суглобова форма ревматоїдного арт­риту здебільшого починається повіль­но, поступово, на фоні нормальної або субфебрильної температури тіла при незначному погіршенні загального ста­ну. З'являється маловиражений сугло­бовий синдром. Найчастіше уражують­ся колінні, рідше - гомілкові, зап'яст­кові, дрібні суглоби кистей і стоп, шийний відділ хребта. Інші суглоби уражуються рідко. Температура тіла в ділянках суглобів підвищується, зміню­ється Їх конфігурація; з'являється біль у суглобах, зменшується об'єм рухів у них, розвиваються гіпертрофія м'язів кінцівки, трофічні зміни шкіри навколо суглобів.

Ця форма ревматоїдного артриту супро­воджується лімфаденопатією, функціональними змінами серцево-судинної сис­теми і транзиторними — у нирках. При­близно у 20 % дітей Із суглобовою фор­мою ревматоїдного артриту виявлено ура­ження очей — ревматоїдний увеїт (ірит, іридоцикліт).

Суглобова форма звичайно проходить підгостро, рідше спостерігається гост­рий та рецидивуючий перебіг.

У разі суглобово-вісцеральної форми, окрім суглобового синдрому, спостері­гається системність ураження. Виділя­ють три варіанти перебігу цієї форми ревматоїдного артриту:

1) безперервнорецидивуючий перебіг (хвороба Стілла);

2) первинно-хронічний;

3) алергічний субсепсис Вісслера— Фанконі (так званий алергосептичний варіант).

Хвороба Стілла — найважча форма рев­матоїдного артриту у дітей (і характерна тільки для дитячого віку) — звичайно починається гостро. З'являється сильний біль у суглобах, вони набрякають. Спос­терігається алергічний висип і ураження внутрішніх органів. Для хвороби Стілла характерний важкий прогресуючий, без­перервнорецидивуючий перебіг. Саме у разі цієї форми захворювання найбільше проявляється вранішня скутість, прогре­сує загальна дистрофія.

Як правило, збільшуються селезінка та печінка, лімфатичні вузли. Уражу­ються внутрішні органи, може розвину­тися полісерозит. Цим важким клініч­ним проявам відповідають виражені по­рушення імунної системи та деструкція сполучної тканини. Прогноз несприят­ливий, особливо у зв'язку з амілоїдозом і хронічною нирковою недостатністю, яка формується при цьому.

У разі первинно-хронічного перебігу суглобово-вісцеральної форми ревмато­їдного артриту переважають проліферативні (фіброзні) зміни в періартикулярних тканинах, ексудативний компонент при цьому відсутній. Температура тіла нормальна або субфебрильна, з'являю­ться біль у суглобах, вранішня ску­тість. Швидко формуються анкілозування та нерухомість суглобів. Виникають контрактури, атрофія м'язів, що оточу­ють суглоби. Усе це протягом короткого часу призводить до інвалідизанії. У пе­риферичній крові зміни незначні.

Алергічний субсепсис Вісслера—Фан­коні розглядають як варіант, або фазу, суглобово-вісцеральної форми ревмато­їдного артриту у дітей.

Захворювання починається гостро. Виникає інтермітуюча гарячка, рециди­вуючий висип різного характеру (пере­важно уртикарного), біль у суглобах, які при цьому набрякають. Можливі симптоми з боку внутрішніх органів (збільшення печінки, селезінки та лім­фатичних вузлів). Ця форма ревматоїд­ного артриту може тривати тижні й мі­сяці; хворого морозить, спостерігається виражена пітливість. Ексудативні зміни в суглобах відзначаються непостійно, вони мігрують від одного суглоба до ін­шого, схильні до рецидивів. В аналізах крові виявляють різко збільшену ШОЕ, нейтрофільний лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво. Наслі­док алергосепсису здебільшого сприят­ливий — настає повне видужання. Од­нак у деяких хворих перебіг хвороби стає безперервнорецидивуючим і пере­ходить у важку суглобове-вісцеральну форму.

Окрім форм ревматоїдного артриту, зазначених у класифікації, захворюван­ня може іноді проявлятись і такими синдромами:

Синдром Фелті характери­зується артритом, спленомегалією, збіль­шенням лімфатичних вузлів, виразковим стоматитом і ахілією. Перебіг більш-менш сприятливий. Дуже часто його по­милково діагностують як хворобу крові.

Синдром Рейтера, для якого типова така тріада: артрит, уретрит, ко­н'юнктивіт. Виявляють збільшення ШОЕ, нейтрофільний лейкоцитоз. Рев­матоїдний фактор не визначається. Прогноз при цьому варіанті сприятли­вий, захворювання триває 2—4 міс.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 390 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)