АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кровопостачання нирок

Прочитайте:
  1. A. Загальний аналіз сечі, сечовина, креатинін, калій сироватки крові, УЗД нирок.
  2. А допомогою якого методу визначають функціональну здатність нирок?
  3. Амілоїдоз нирок
  4. Амілоїдоз нирок.
  5. Будова і функції нирок
  6. Будова нирок. Фізіологічне утворення сечі
  7. Вагітність та захворювання нирок.
  8. водно-сольового обміну й гомеостатична функція нирок
  9. Гістологічна класифікація пухлин нирок (ВОЗ, 1981)
  10. Гостра недостатність нирок

Відмінною особливістю кровопостачання нирок є те, що кров використовується не тільки для трофіки органу, але і для утворення сечі. Нирки одержують кров з коротких ниркових артерій, які відходять від черевного відділу аорти. У нирці артерія ділиться на велику кількість дрібних приносних артеріол, що доставляють кров до клубочка. Артеріола входить у клубочок і розпадається на капіляри, які, зливаючись, утворюють виносну артеріолу.

Діаметр приносної артеріоли майже у 2 рази більший, ніж виносної, що створює умови для підтримки необхідного артеріального тиску (60 мм рт.ст.) у клубочку. М'язова стінка приносної артеріоли виражена добре, що дає можливість регулювати просвіт приносної артеріоли. Виносна артеріола знов розпадається на мережу капілярів навколо проксимальних і дистальних канальців. Артеріальні капіляри переходять у венозні, які, зливаючись у вени, віддають кров у нижню порожнисту вену. Капіляри клубочків виконують тільки функцію сечоутворення.

Через судини нирки за 1 хв проходить близько 1/4 об'єму крові, що викидається серцем в аорту. Нирковий кровотік умовно ділять на кірковий та мозковий. Максимальна швидкість кровоточу припадає на кіркову речовину і складає 4 - 5 мл/хв на 1 г тканини, що є найвищим рівнем органного кровотоку.

Процес сечоутворення забезпечується механізмами ауторегуляції. При підвищенні тиску в приносній артеріолі її гладкі м'язи скорочуються, зменшується кількість крові, що поступає у капіляри, і відбувається зниження у них тиску. При падінні системного тиску приносні артеріоли, навпаки, розширюються.

Клубочкові капіляри також чутливі до ангіотензину II, простагландинів, бра-дикініну, вазопресину. Завдяки вказаним механізмам кровотік у нирках залишається постійним при зміні системного артеріального тиску в межах 100 - 150 мм рт. ст. Проте при ряді стресових ситуацій (крововтрата, емоційний стрес і т.д.) кровотік в нирках може зменшуватися.

Юкстагломерулярний апарат (ЮГА)

Юкстагломерулярний, або колоклубочковий, апарат є сукупністю 3-х типів клітин, що синтезують ренін та інші біологічно активні речовини. Морфологічно він утворює як би трикутник, дві сторони якого є приносною та виносною артеріолами, а основа - ділянка звивистого дистального канальця - щільна пляма (macula densa). До складу ЮГА входять:1) гранулярні клітини - містять гранули гормону (ферменту) реніну; 2) екстрагломерулярні клітини; 3) клітини щільної плями – регулюють секрецію реніну та швидкість фільтрації.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 434 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)