АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клубочкова фільтрація

Прочитайте:
  1. A. Пасивна імунізація специфічним імуноглобуліном – інфільтрація в рану та в/м введення залишку і розпочаток курсу антирабічних щеплень
  2. Жирова інфільтрація і жирова дистрофія
  3. Канальцево-клубочковая обратная связь
  4. Канальцево-клубочковая обратная связь
  5. Сортування та фільтрація даних в середовищі ЕТ. 0.5 балів
  6. Сполучній тканині при еритроплакії є повнокрів’я судин і лімфоїдна інфільтрація.
  7. У разі гнійного омфаліту з’являється почервоніння, інфільтрація пупкової ранки. Захворювання може
  8. Фільтрація

Фільтрація води та низькомолекулярних компонентів з плазми крові у порож-нину капсули відбувається через клубочковий, або гломерулярний, фільтр, який має 3 шари: ендотеліальні клітини капілярів, базальну мембрану та епітелій капсули. Ендотелій капілярів має пори діаметром 50-100 нм, що обмежує проходження формених елементів крові (еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів).

Основним бар'єром для фільтрації є базальна мембрана, пори якої становлять 3 - 7,5 нм. Ці пори зсередини містять негативно заряджені молекули, які перешко-джають проникненню однойменно заряджених частинок, зокрема білків. Третій шар фільтру обмежує проходження альбумінів і інших молекул з великою молеку-лярною масою. Ця частина фільтру також несе негативний заряд. Легко фільтрува-тися можуть речовини з молекулярною масою не більше 5500, абсолютною межею для проходження частинок через фільтр в нормі є молекулярна маса 80 000.

Таким чином, склад первинної сечі зумовлений властивостями гломерулярного фільтру. У нормі разом з водою фільтруються всі низькомолекулярні речовини, за винятком більшої частини білків і формених елементів крові.

При нефропатіях, нефриті пори втрачають негативний заряд, що приводить до проходження через них багатьох білків. Такі речовини, як гепарин, сприяють відновленню заряду, а антибіотики, навпаки, зменшують його.

Основним фактором, що сприяє процесу фільтрації, є тиск крові (гідростатичний) у капілярах клубочків. До сил, що перешкоджають фільтрації, відноситься онкотичний тиск білків плазми крові і тиск рідини у порожнині капсули клубочка, тобто первинної сечі. Отже, ефективний фільтраційний тиск є різницею між гідростатичним тиском крові у капілярах і сумою онкотичного тиску плазми крові та внутрішньониркового тиску: ЕФТ= Ркр.- (Ронк.+ Рсечі)

Таким чином, фільтраційний тиск становить: 70 – (30 + 20) = 20 мм рт.ст.

Кількісною характеристикою процесу фільтрації, доступною для досліджен-ня, є швидкість клубочкової фільтрації, яка визначається шляхом порівняння кон-центрацій певної речовини у плазмі крові та сечі. Для цього використовуються ре-човини, які є фізіологічно інертними, нетоксичними, що зв'язуються з білками у плазмі крові, не реабсорбуються у ниркових канальцях і виділяються з сечею тіль-ки шляхом фільтрації. Такою речовиною є полімер фруктози інулін. У організмі лю-дини інулін не утворюється, тому для вимірювання швидкості клубочкової фільтра-ції його вводять внутрішньовенно. Визначена за допомогою інуліну швидкість клубочкової фільтрації називається також коефіцієнтом очищення від інуліну, або кліренсом інуліну:

Сін.= V х U/Р

де Сін. - кліренс інуліну, U - концентрація інуліну в кінцевій сечі, Р - концентрація інуліну в плазмі, V - об'єм сечі за 1 хв.

Кліренс показує, який об'єм плазми (у мл) очистився цілком від даної речовини за 1 хв. Порівнюючи кліренси інших речовин з кліренсом інуліну, можна визначити процеси, що приймають участь у видаленні цих речовин з сечею. Якщо кліренс речовини рівний кліренсу інуліну, то ця речовина тільки фільтрується. Якщо кліренс речовини більше кліренсу інуліну, це означає, що дана речовина виділяється не тільки за рахунок фільтрації, але і секреції. Якщо кліренс речовини менше кліренсу інуліну, то речовина після фільтрації реабсорбується.

У клініці для визначення швидкості клубочкової фільтрації зазвичай викорис-товують ендогенний метаболіт креатинін, концентрація якого у крові досить стабі-льна. Креатинін видаляється з крові в основному шляхом клубочкової фільтрації, але одночасно він секретується у дуже малих кількостях, тому його кліренс - менш точний показник, ніж кліренс інуліну. Але він широко використовується в клініці, бо для його вимірювання не потрібне внутрішньовенне введення. У нормі у чоловіків швидкість клубочкової фільтрації становить 125 мл/хв, а у жінок - 110.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1153 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)