АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порушення обміну кальцію

Прочитайте:
  1. E. - Порушення слиновиділення.
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  4. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  6. Аритмії зумовлені порушенням автоматизму.
  7. Аритмії зумовлені порушенням провідності міокарда.
  8. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.
  9. Водно-сольовий обмін, значення для організму, що росте та розвивається, можливі порушення та їх наслідки
  10. Глава 12. Типові порушення обміну речовин

В основі порушення мінерального обміну речовин лежать три групи процесів:

а) відкладання вапна;

б) відкладання сечокислих солей;

в) утворення каменів.

 

Солі кальцію, що проникають в організм з продуктами харчу­вання, утримуються в крові та тканинній рідині в розчиненому стані завдяки білковим колоїдам та присутності вуглекислоти. Порушення цих співвідношень, що має місцевий характер, супроводжується розвитком дистрофічного обвапнування (відкладання вапна в тромбах, інфарктах, у місцях казеозного некрозу при туберкульозі, сифілісі, тощо). У цьому випадку ніяких порушень обміну кальцію немає. При другому типі обвапнування (вапняні метастази) має місце порушення обміну кальцію в організмі, через що його солі починають відкладатися в окремих місцях організму: в легенях, нирках, слизовій оболнці шлунку, стінках артерій.

Переважне відкладання вапна в легенях, шлунку та нирках пояснюється тим, що ці органи виділяють кислоту і тканина їх в результаті значної луговості не в змозі утримати вапно в розчині; в стінках артерій солі кальцію відкладаються тому, що стінки цих судин бідні вуглекислотою, внаслідок тісного зв'язку їх з артеріальною кров'ю. Відкладання вапна у зазначених органах пояснюють пору­шення нейрогуморальної регуляції його в організмі. Найбільше значення мають паращитовидні залози (паратгормон) та щитовидна залоза (паратгормон стимулює вимивання кальцію з кісток скелету, а при гіперфункції щитовидної залози кальцитонін сприяє переходу кальція з крові в кісткову тканину і кількість кальцію в крові знижу­ється).

Гіперфункція паращитовидних залоз (недостатня продукція кальцитоніну), навпаки, характеризується вимиванням кальцію з кісток скелету з розвитком гіперкальціємії.

Таким чином, порушення обміну кальцію проявляється у вигляді: метастатичної, дистрофічної та метаболічної форм обвап­нування.

При метастатичній формі відбувається відкладання солей кальцію в легенях, нирках, судинах, серці. Найчастіше солі кальцію відкладаються в мітохондріях, у матриксі яких вони представлені гомогенними осміофільними гранулами або кільцеподібними струк­турами з електроннопрозорими центрами (мал.24). При дистро­фічній формі вапно відкладається в мертві тканини або тканини зі зниженою життєдіяльністю. Метаболічне обвапнування (вапняна подагра, інтерстиціальний кальциноз) вивчене недостатньо, в основі його лежить нестійкість буферних систем, у зв'язку з чим кальцій не утримується в крові та тканинній рідині.

Мал. Кальцифікація мі трального клапану

Мал. Кальцифікати в стінці шлунку

Мал. Кальцифікати в легенях при гіперкальциемії


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 677 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)