АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі. 1. Хвора 21 року, скаржиться на наявність болючого утворення в лівій молочній залозі, набряк, підвищення температури до 37,40С

Прочитайте:
  1. А. Ситуаційні задачі.
  2. А. Ситуаційні клінічні задачі
  3. А.Ситуаційні клінічні задачі
  4. Б. Ситуаційні завдання.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. Хвора 21 року, скаржиться на наявність болючого утворення в лівій молочній залозі, набряк, підвищення температури до 37,40С. Годує груддю 2,5 міс. Хворіє тиждень. Об-но: в верхньо-медіальному квадранті лівої молочної залози пухлиноподібне утворення до 4 см в діаметрі, щільне, болюче при пальпації, малорухоме з набряком та слабкою гіперемією навколо. Інтраопераційно: інфільтрат з багатьма гнійно-некротичними утвореннями 3-6 мм в діаметрі. Діагноз?

A Апостематозний мастит*

B Фіброаденома

C Інтестиціальний мастит

D Фіброзно-кистозна мастопатія

E Рак молочної залози

 

2. Хвора поступила в хірургічний відділ з діагнозом гострий гнійний мастит,який було розкрито в умовах внутрішньовенного каліпсолового наркозу. Перебіг операції та вихід з наркозу без особливостей. Через 12 год стан хворої погіршився, об'єктивно: шкіра суха, тепла, t0 =380C, Ат 100/50 мм.рт.ст., пульс 123 уд/хв., ЧД - 39/хв, з'явились посмикування мімічних м'язів,пальців китиць. Кальцій крові - 2,3 ммоль/л, калій крові - 4 ммоль/л, рН=7,5, рСО2 =22 мм.рт.ст., бікарбонати крові - 23 ммоль/л, хлор - 95 ммоль/л. Клінічна картина зумовлена

A Гіпопаратеріозом

B Гіпокальціємиєю

C Дихальним алкалозом*

D Набряком мозку

E Гіпохлоремією

 

3. У хворої 26 років після операції з приводу гнійного лактаційного маститу післяопераційний період ускладнився пневмонією, артеріальною гіпотонією, анурією. Загальний стан важкий, температура тіла 38,50С. Діагностований сепсис. На підставі яких ознак діагностований сепсис?

A Поліорганна недостатність*

B Артеріальна гіпотонія.

C Підвищення температури тіла.

D Наявність гнійного осередку інфекції

E Анурія.

 

4. Хвора через 3 тиж після пологів на тлі грудного вигодовування дитини відзначив підвищення температури тіла до 40 С, озноби, біль в правій молочній залозі, виділення молока з гноєм. Загальний стан середньої тяжкості, у верхньо-внутрішньому квадранті правої молочної залози щільний хворобливий запальний інфільтрат 14х8х7 см, шкіра над ним гіперемована, місцева гіпертермія, флюктуація в центрі. Сформулюйте попередній діагноз.

A Молочна лихоманка.

B Лактаційна флегмона молочної залози.

C Лактостаз.

D Гострий лактаційний мастит*.

E Галактоцеле.

 

5. У жінки 4 дні тому підвищилася температура тіла до 37,7 С, болі в правій молочній залозі. При огляді – шкіра правої молочної залози в області верхніх квадрантів гіперемована, набрякла, при пальпації визначається інфільтрат в області зовнішнього і внутрішнього верхніх квадрантів, соски не змінені. У правій пахвовій западині пальпується збільшений болючий лімфовузол. Сформулюйте попередній діагноз.

A Рожа.

B Вузлова мастопатія.

C Гострий правосторонній мастит*.

D Інфільтративний рак молочної залози.

E Правосторонній гідраденіт.

 

6. Жінка 54 років 4 роки тому з приводу раку лівої молочної залози (Т2N2М0) проведена радикальна мастектомія, променева терапія і хіміотерапія. На протязі останніх 2-4 міс непокоїть біль в правій підреберній ділянці. Після прийому жирної їжі нудота та іноді блювання, гіркий присмак в роті. Призначено проведення статичної гепатосцинтиграфії з 99мТс-колоїд. На сцинтиграфії: печінка деформована, збільшена в розмірах, контури її нечіткі, накопичення РФП вогнищево-нерівномірне, в ділянках правої та лівої долі визначається дефекти накопичення РФП з нечіткими контурами 2-3 см в діаметрі. Селезінка збільшена в розмірах, активно накопичує РФП. Якому патологічному стану найбільш вірогідно відповідає ця сцинтиграфічна картина:

A Цироз печінки

B Первина пухлина печінки

C Діскінезія жовчевидільних шляхів

D Хронічний холецистит

E Метастатичне ураження печінки *

 

7. Жінка 38 років, поступила зі скаргами на наявність пухлини в лівій молочній залозі. При огляді, в лівій молочній залозі, на межі верхніх квадрантів є утворення діаметром до 5,0 см, щільне, горбисте, без чітких меж. Позитивний симптом лимонної кірки, Кеніга і симптом майданчика. У пахвовій області зліва одиничний щільний лімфовузол діаметром до 1,0 см. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Киста молочної залози;

B Фіброаденома;

C Вузлова мастопатия;

D Рак молочної залози*;

E Ліпома в області молочної залози

 

8. Хвора 57 років поступила зі скаргами на кров'яні виділення з соска лівої молочної залози впродовж півтора року. При огляді сосок лівої молочної залози мацерований, при натисканні виділяється крапля рідини з домішкою крові. При дослідженні пахвових лімфовузлів виявлено 2 вузли від 2 до 1,5 см в діаметрі щільні, безболісні. При повторній дуктографії виявлений симптом “ампутації” сецернируючої протоки. Ваш попередній діагноз?

A Внутрішньопротоковий рак лівої молочної залози*.

B Внутрішньопротокова папілома лівої молочної залози

C Саркома лівої молочної залози

D Мастопатія лівої молочної залози

E Фіброаденома лівої молочної залози

 

9. Жінка 30 років, скаржиться на наявність утворення в області правої молочної залози, яку виявила 3 роки тому. Пальпаторно у верхньо-зовнішньому квадранті визначається утворення до 3 см в діаметрі, з чіткими контурами, щільне, рухоме, безболісне. Регіонарні лімфовузли не збільшені. Яке дослідження найбільш інформативне для підтвердження діагнозу?

A Контрастна мамографія

B Томографія

C Безконтрастная мамографія

D УЗД молочної залози

E Пункційна біопсія*

 

10. Хвора 41 року, скаржиться на мізерні сукровичні виділення з соска правої молочної залози. У пахвових областях по одному щільному безболісному лімфовузлу до 1,5 см. Молочні залози м'які. Сосок правої молочної залози дещо потовщений, з щільними скориночками, ерозований. Яке захворювання молочної залози можна припустити?

A Рак Педжета *

B Туберкульоз

C Сифіліс

D Екзема

E Внутрішньопротокова папілома

 

11. Хвора, 25 років. Вагітність - 38 тиж. Тиксикозу в першу та другу половини
вагітності не відзначала. Під час огляду в гінеколога помічено інфільтрат до 5,0 см
у верхньозовнішньому квадранті лівої молочної залози. Шкіра над ним набрякла,
червоно-фіолетового кольору. Про який характер процесу варто думати:

A. фіброаденома лівої молочної залози;

B. рак лівої молочної залози*;

C. киста або фіброаденома;

D. туберкульоз молочної залози;

E. лактаційний мастит.

 

12. У хворої М., 40 років, 4 міс тому з'явилася виразка шкіри правої молочної за­лози. Під час огляду в ділянці соска виявлено зміни, які нагадують екзему. Сосок
стовщений та ущільнений, під час натискання — з'являється геморагічне виділення.
У правій пахвовій ділянці пальпується збільшений лімфовузол. Який найбільш вірогідний діагноз:

A. мастит;

B. дифузна мастопатія;

C. рак Педжета*;

D. фіброаденоматоз;

E. внутрішньопротокова папілома молочної залози.

 

13. Хвора 80 років самостійно виявила в правій молочній залозі рухоме, неболюче утворення, щільної консистенції. Шкіра над ним не змінена. Периферійні лімфа­тичні вузли не збільшені. Про який характер захворювання потрібно подумати передусім:

A. мастит правої молочної залози;

B. рак правої молочної залози*;

C. фіброаденома правої молочної залози;

D. туберкульоз правої молочної залози;

E. киста правої молочної залози.

 

14.. Хвора, 21 рік, скаржиться на помірний біль у правій молочній залозі, який
підсилюється у передменструальний період. Під час об'єктивного обстеження — мо­лочні залози правильної форми, симетричні, шкіра та соски не змінені. Під час паль­пації правої молочної залози визначаються дрібні пухлиноподібні утворення, на тлі
яких є щільна, еластична, не болюча пухлина розмірами 3x4 см з чіткими контура­ми. Пухлина легко зміщується, не зрощена зі шкірою та соском. Регіонарні лімфа­тичні вузли не збільшені. Який з наведених нижче діагнозів є найбільш імовірним:

A. фіброаденома молочної залози*;

B. ліпома молочної залози;

C. аденома молочної залози;

D. мастопатія молочної залози;

E. рак молочної залози - вузлова форма.

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 792 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)