АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Професійна реабілітація інвалідів

Прочитайте:
  1. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  2. V. Створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до соціальної інфраструктури
  3. VI. Матеріальне, соціально-побутове і медичне забезпечення інвалідів
  4. АМПУТАЦІЇ КІНЦІВОК. РЕАБІЛІТАЦІЯ ТА ПРОТЕЗУВАННЯ ІНВАЛІДІВ З ДЕФЕКТАМИ КІНЦІВОК. ЛІКУВАННЯ ТРАВМАТОЛОГІЧНИХ ТА ОРТОПЕДИЧНИХ ХВОРИХ В АМБУЛАТОРНИХ УМОВАХ.
  5. Безплатне забезпечення інвалідів автомобілями
  6. Гігієнічні основи трудового та політехнічного навчання дітей і підлітків. Гігієнічні вимоги дошкільних майстерень. Професійна орієнтація та професійний відбір
  7. Забезпечення інвалідів та інших громадян спеціальними засобами пересування, індивідуальними пристроями та іншими засобами реабілітації
  8. Завдання і функції Фонду України соціального захисту інвалідів
  9. Завдання Центру професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів
  10. ІІ. Державні органи України, які здійснюють державне управління в галузі забезпечення соціальної захищеності інвалідів

 

У комплексній системі реабілітації інвалідів професійна реабілітація та наступна трудова зайнятість – одні з найважливіших засобів інтеграції в суспільство людей з обмеженими фізичними можливостями. З одного боку, це сприяє їх самозабезпеченню та матеріальній незалежності, з іншого – є засобом самоствердження особистості.

 

Законом України „Про реабілітацію інвалідів в Україні” визначено що „професійна реабілітація це система заходів, спрямованих на підготовку особи до професійної діяльності, відновлення чи здобуття професійної працездатності шляхом адаптації, навчання, перенавчання чи перекваліфікації з можливим подальшим працевлаштуванням”. Професійна реабілітація має на меті забезпечити конкурентоспроможність інвалідів на ринку праці, їх працевлаштування як у звичайних виробничих умовах, так і у спеціально створених умовах праці.

 

Професійна реабілітація поєднує професійне навчання з заходами соціальної, психологічної реабілітації та медичного супроводу. Під час проведення заходів з соціальної та психологічної реабілітації організовуються відповідні тестування, індивідуальні консультації психологів та соціальних працівників, тренінгові заняття з розвитку навичок спілкування, саморегуляції, мотивації до навчання та працевлаштування, налаштування на досягнення успіху. Медичний супровід в закладах професійної реабілітації здійснюють лікарі в залежності від нозологічної групи. З метою стабілізації або підвищення реабілітаційного потенціалу інваліда застосовуються методи фізіотерапії, лікувальної фізкультури та спорту, бальнеолікування, гідрокінезотерапії, масажу, танцювально-рухової терапії, ароматерапії.

 

В Україні діє мережа закладів професійної реабілітації інвалідів.

 

Провідним закладом у здійсненні завдань професійної реабілітації інвалідів є державна соціальна установа – Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів Міністерства праці та соціальної політики України. (Київська область, Вишгородський район, смт Лютіж).

 

Центр здійснює професійну підготовку за 10-ма робітничими професіями.

 

Зокрема, особи з повною загальною середньою освітою за шість місяців можуть здобути досить популярні та затребувані сьогодні спеціальності „оператор комп’ютерного набору” та „секретар керівника”, опанувати секрети майстерності за спеціальностями „перукар”, „бджоляр”, „слюсар з ремонту автомобілів”, „взуттьовик з ремонту взуття”, „обліковець з реєстрації бухгалтерських даних”.

 

Маючи повну чи базову середню освіту та провчившись 10 місяців, слухачі здобувають спеціальності „соціальний робітник”, „вишивальниця”, „швачка”.

 

Проживання, харчування, заходи професійної реабілітації та навчання, соціальної, психологічної реабілітації та медичного супроводу в Центрі здійснюються для інвалідів безоплатно за рахунок коштів Державного бюджету.

 

Крім того, слухачі в Центрі вивчають навчальні курси „Основи ринкової економіки”, „Основи трудового законодавства”, „Охорона праці”, і такі додаткові курси як „Психологія спілкування”, „Психологія роботи з людьми”, „Професійна етика і психологія спілкування”, „Техніка пошуку роботи”, які сприяють загальному розвитку слухачів, дають їм можливість краще орієнтуватися в сучасних соціально-економічних умовах.

 

З метою сприяння підприємницькій діяльності випускників в Центрі запроваджено факультативний курс „Основи підприємницької діяльності” та „Основи роботи з персональним комп’ютером”.

 

Центр оснащений за принципами безбар’єрності, має сучасну навчально-методичну та матеріально-технічну бази і забезпечує одночасне проходження професійної реабілітації 136 інвалідами І-ІІІ груп різних нозологій.

 

Кримський міжрегіональний центр трудової, медико-соціальної та професійної реабілітації інвалідів (м. Євпаторія, вул. Тухачевського, 22) здійснює професійну підготовку за 19–ма робітничими спеціальностями.

 

Крім тих спеціальностей, за якими інваліди проходять професійну реабілітацію в Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів Кримським міжрегіональним центром готуються спеціалісти за професіями „оператор комп’ютерної верстки”, „столяр будівельний”, „кравець”, „радіомеханік по ремонту і обслуговуванню радіотелевізійної апаратури”, „художній розпис по дереву”, „лицювальник-плиточник”, „лицювальник-мозаїст”, „майстер по виготовленню художніх виробів з лози”, „різьбяр по дереву та бересті”, „майстер по виготовленню художніх виробів з кераміки”, „живописець”, „робітник зеленого будівництва”, „пічник”. На курсову підготовку приймаються інваліди працездатного віку І-ІІІ груп, які не потребують стороннього догляду.

 

Термін навчання від 3 до 9,5 місяців в залежності від обраної спеціальності. Для груп „оператор комп’ютерного набору”, „оператор комп’ютерної верстки”, „конторський службовець”, „обліковець по реєстрації бухгалтерських даних”, „радіомеханік по ремонту і обслуговуванню радіотелевізійної апаратури”, „секретар керівника”, „слюсар”, „швачка” потрібно мати повну загальну середню освіту.

 

Вінницький міжрегіональний Центр професійної реабілітації інвалідів „Поділля” (м. Вінниця, вул. Пирогова, 135- а) здійснює професійну підготовку за 16 професіями: „манікюрниця”, „оператор комп’ютерного набору”, „взуттьовик з ремонту взуття”, „оператор котельні”, „конторський службовець(бухгалтерія)”, „швачка”, „лицювальник-плиточник”, „перукар-модельєр”, „флорист-озеленювач”, „бармен. буфетчик”, „кондитер”, „маляр-штукатур”, „взуттьовик з індивідуального пошиву взуття”, „касир банку”, „кравець”, „візажист. стиліст” робітничими професіями.

 

До Центрів приймаються громадяни України із числа повнолітніх інвалідів І-ІІІ груп, які постійно проживають на території України і перебувають на обліку в органах соціального захисту населення, а також за висновком медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) потребують професійної реабілітації, не мають протипоказань для навчання та роботи за робітничими професіями, за якими здійснюється професійна реабілітація у Центрах. Особи, які бажають навчатися в Центрах повинні мати документ державного зразка про повну чи базову середню освіту або освіту, достатню для оволодіння відповідними робітничими професіями.

 

Обмеження в прийомі на навчання осіб з інвалідністю є медичні і вікові показники, а також вимоги щодо професійної придатності.

 

Протипоказаннями для прийому до Центрів є стан здоров’я, фізичні й сенсорні вади, які унеможливлюють навчання.

 

Згідно з Порядком надання інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційних послуг, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.07 № 80, органи праці та соціального захисту населення направляють інвалідів для проходження професійного навчання до центрів професійної реабілітації інвалідів.

 

В області направленням до Центрів займається головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації за поданням місцевих управлінь праці та соціального захисту населення.

 

Вибір професії залежить від бажання інваліда, його інтересів, здібностей, та стану здоров’я.

 

Перед тим, як обирати професію та навчальний заклад, необхідно заздалегідь отримати медичну консультацію щодо можливості навчатися та працювати за обраною спеціальністю. Тільки лікарі можуть кваліфіковано надати заключний висновок щодо професійної придатності, про що робиться відповідний запис в індивідуальній програмі реабілітації інваліда, яку видає МСЕК.

 

Пакет документів, який необхідно подати до управління праці та соціального захисту населення повинен містити заяву на ім’я директора Центру встановленого зразка; документ про освіту; медичну довідку - форма 086-у з обов’язковими відмітками психіатра, нарколога, онколога, дерматовенеролога та висновком медичної комісії про професійну придатність в такій редакції: „ навчатися та працювати за обраною робітничою професією (вказати професію) може”, також в медичній довідці обов’язково вказується інвалідизуючий діагноз і діагнози супутніх захворювань, сформульовані згідно з класифікацією, затвердженою МОЗ України, інформація про щеплення проти дифтерії та правця у відповідності до календаря профілактичних щеплень; виписку з особової амбулаторної картки стосовно динаміки інвалідизуючого захворювання за останні 2 роки; копії довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності, індивідуальної програми реабілітації, паспорта, ідентифікаційного номера, а також дві фотокартки 4х6, картку індивідуальної профконсультації клієнта, видану місцевим центром зайнятості, гарантійний лист про працевлаштування (якщо мається), три поштові конверти з марками по Україні.

 

За роз’ясненнями необхідно звертатися до управління праці та соціального захисту населення за місцем обліку.

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 687 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)