АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Джеймс Хиллмен

Прочитайте:
  1. Джеймс Хиллмен
  2. Джеймс: Способный, но не может читать.
  3. Джеймс: Яркое свечение точек.

Послідовник Юнга психоаналітик Джеймс Хиллмен ставиться, імовірно, до найбільш послідовних захисників самогубства. Він уважав превентивні підходи юриспруденції, медицини й теології відносно суїциду перешкодами для його адекватного розуміння. Хиллмен указував, що занадто довго погляду на суїцид були моралістичними й ірраціональними в тому розумінні, що його варто запобігати, будь-що-будь. Медицина, на його думку, ніколи чесно не дивилася в особу цій проблемі, тому що метою лікарів завжди було продовження життя людини. Юридична наука, у свою чергу, уважала: ми можемо, не порушуючи закон, убивати собі подібних різними способами й по різних мотивах, але, лицемірно заявляла вона, ми не вправі ні за яких умов виправдатися й одержати прощення за вбивство самих себе. Священики ж, думав він, перешкоджають самогубству не тому, що це суперечить волі Бога, а по "причині" ложно зрозумілої теологічної догми.

Хиллмен уважав, що суїцид є важливим і законним способом знаходження смерті, що "звільняє найбільш глибокі фантазії людської душі". Він з англійського філософа Дэвида Юма: "Коли я падаю на свій меч, те цим я приймаю смерть від руки божества настільки ж, як якби вона була наслідком нападу лева, падіння в прірву або лихоманки".

Герри Стек Саллівен

У психології Салливен розробив теорію міжособистісного спілкування. Так само, як електрони приводяться в рух магнітним притяганням, так і людина реагує на інших значимих його людей. Взаємини індивіда з іншими людьми є найважливішим моментом життя. Кожна людина має три уособлення "Я". Коли людина почуває себе в безпеці, він є "гарним Я"; у стані тривоги він стає "поганим Я"; у психотичних кошмарах індивід перетворюється в "не - Я". Людина оцінює себе головним чином відповідно до відношення до нього інших людей.

Якщо виникне погроза його безпеки через недозволену кризу, то конфлікт і тривога можуть стати для людини нестерпними. У цих обставинах у нього може виникнути бажання перевести своє "погане Я" в "не - Я" і в такий спосіб зробити суїцид. У стані депресії й саморуйнування також є привабливою альтернативою для індивіда. Суїцид відбиває, на думку Салливена, переорієнтоване на себе вороже відношення індивіда до інших людей і зовнішнього миру.

Карен Хорні

Вона вважала, що якби дітям забезпечили оточення, вільне від тривоги, то вони б росли й процвітали. Однак культура, релігія, політика й інші суспільні сили вступають у змову з метою перекручування розвитку особистості дитини.

Почуваючи себе в небезпечному оточенні, діти розглядають світ як вороже середовище для життя. Це викликає в них поява описаної Хорні "основної тривоги". Суїцид може виникнути як наслідок дитячої залежності, глибоко вкорінених почуттів неповноцінності або того, що Хорні називає "ідеалізованим образом", наявним у людини про самого себе. Самогубство може бути також "суїцидом виконання", через виникнення в людини почуття невідповідності стандартам, очікуваним суспільством. У відповідності з поглядами Хорні, суїцид є результатом сполучення внутрішніх характеристик особистості й факторів навколишнього середовища.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 456 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)