АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перебіг пологів при вузькому тазі

При 3 і 4 ступенях звуження тазу пологи живим доношеним плодом неможливі, а тому їх завершують оперативним шля­хом.

При 1 і 2 ступенях звуження наслідки пологів залежать від величини плода (голівки), виду передлежання і вставлення, здатності голівки до конфігурації та інтенсивності родової ді­яльності. У випадку сприятливого поєднання зазначених умов пологи відбуваються нормально.

При вузькому тазі нерідко відбувається передчасне і раннє відходження навколоплодових вод, випадіння пуповини і дріб­них частин плода, розвивається первинна і вторинна слабкість пологової діяльності, гіпоксія плоду, наступає інфікування ро­діллі та внутрішньоутробного плоду.

Поява кров'янистих виділень із статевих шляхів, частих і болючих перейм, болючості нижнього сегменту матки свідчить про загрозу розриву матки. При значній перешкоді до зганян­ня плода, бурхливій родовій діяльності наступає перерозтяг-нення нижнього сегменту і розрив матки. Можуть виникнути й інші смертельно небезпечні ускладнення для матері й плоду.

При тривалому стоянні голівки у вході в таз або в одній з площин малого тазу настає змертвіння тканин і на 5-7 добу після пологів можуть утворитися сечостатеві або прямокиш-ково-піхвові фістули. Іноді відбувається розрив лобкового сим-фізу з появою болю в його ділянці. На грунті гіпоксії у плоду виникають крововиливи (кефалогематоми) під окістя однієї або обох тім'яних кісток (рис. 756), в мозок та інші органи плоду. При виведенні плечового поясу може відбутися перелом клю­чиці або руки. При вузькому тазі відмічається підвищена мер­твонароджуваність.

Механізм пологів при вузькому тазі

Механізм пологів залежить від особливостей будови тазу.

Механізм пологів при загальнорівномірнозвуженому тазі має свої особливості.

Перша особливість (у першому моменті механізму) — мак­симальне згинання голівки і вставлення її найменшим розмі­ром у одному із косих розмірів тазу залежно від позиції плоду. Мале тім'ячко розміщується на провідній лінії тазу (асинклі-тизм Редерера).

Друга особливість (у першому моменті механізму) — знач­на конфігурація голівки внаслідок зменшення усіх розмірів тазу (доліхоцефалічна голівка). В ділянці малого тім'ячка утворю­ється велика родова пухлина.

Третя особливість (у третьому моменті механізму) — від­хилення голівки до промежини внаслідок малих розмірів пло­щини виходу з малого тазу і вузького лобкового кута. Це приз­водить до глибоких розривів промежини.


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 347 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)