АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ведення пологів при вузькому тазі

Ведення пологів при вузькому тазі відповідальне і складне завдання. Тому однією з умов сприятливого завершення поло­гів є своєчасна діагностика вузького тазу у жіночій консульта­ції і ретельне спостереження за вагітною. За 2 тижні до поло-гів вагітну направляють в акушерський стаціонар для обсте­ження й індивідуального прогнозування пологів.При першому і другому ступенях звуження тазу пологи ве­дуть через природні родові шляхи. Необхідність у застосуванні кесарського розтину виникає в тому разі, коли плід великий, переношений, наявні аномалії положення плоду, рубця на мат­ці, передлежання плаценти тощо.Для запобігання ранньому відходженню вод роділлі не доз­воляють вставати, рекомендують лежати на тому боці, де міс­титься потилиця і спинка плоду. Таке положення сприяє опус­канню потилиці.

При аномаліях родових сил і втомі роділлі їй надають ме­дикаментозний відпочинок. Потім досить обережно проводять стимуляцію родової діяльності. Коли у період зганяння плоду виникає бурхлива родова діяльність і наступає загроза розриву матки, застосовують глибокий ефірний або фторотановий нар­коз і пологи закінчують оперативним втручанням.

Під час пологів треба уважно стежити за характером родо­вої діяльності, вставленням і просуванням голівки, станом внут-рішньоутробного плоду, наявністю виділень із статевих шля­хів (слиз, кров'янисті, гноєподібні), станом статевих органів (набряк, ціаноз) і сечових шляхів. При затримці сечі роблять катетеризацію. За допомогою деяких ознак з'ясовують відпо­відність розмірів тазу голівці плода.

Ознака Цангемейстера. Визначають наявність і ступінь під­няття передньої поверхні голівки над лоном. Роділлю кладуть на бік, газоміром вимірюють зовнішню кон'югату, верхній ґу­дзик тазоміра переносять з лобкового симфізу на найбільш виступаючу ділянку передньої поверхні голівки (задній ґудзик залишається на місці). При відповідності розмірів голівки і тазу зовнішня кон'югата на 3-4 см довша, ніж відстань між голів­кою та надкрижовою ямкою. Якщо зовнішня кон'югата ко­ротша, то це свідчить про те, що розміри голівки не відповіда­ють розмірам тазу. Коли обидва розміри однакові, то це вка­зує на незначну невідповідність розмірів голівки і тазу. Прог­ноз пологів у даному випадку сумнівний.Ознака Вастена визначається після відходження вод і фік­сації голівки у вході в таз (рис. 76).Долоню кладуть на лобковий симфіз і ковзають нею вгору на ділянку передлеглої голівки.

Ознака Вастена позитивна — передня поверхня голівки знаходиться вище від площини лоб­кового симфізу, і пологи самостійно закінчитися не можуть. Потрібне хірургічне втручання.

Ознака Вастена врівень — пе­редня поверхня голівки знаходиться на одному рівні з лобко­вим симфізом. Якщо родова діяльність енергійна і голівка доб­ре конфігурується, пологи закінчуються самостійно. У разі слаб­кої родової діяльності, а також при великій голівці, аномаліях передлежання і вставлення самостійні пологи неможливі.

Ознака Вастена негативна — передня поверхня голівки ле­жить нижче від площини лобкового симфізу, в цьому випадку є повна відповідність між тазом і голівкою плоду. Пологи за­кінчуються самостійно.

При вторинній слабкості родових сил, ознаках гіпоксії або інших ускладненнях і наявності умов (голівка знаходиться у порожнині малого тазу або виході з нього) пологи закінчують накладанням акушерських щипців. У випадках невідповіднос­ті розмірів голівки і тазу пологи завершуються оперативним розродженням.


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 372 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)