АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Характеристика екстероцептивних провідних шляхів

Прочитайте:
  1. II. Лебон и его характеристика массовой души
  2. III. Характеристика на интерна
  3. IX. Характеристика основных классов АМП
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. А. Відновити прохідність дихальних шляхів.
  6. Анатомическая характеристика
  7. Анатомическая характеристика
  8. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  9. Анатомія провідних шляхів
  10. Анатомія та функції сечовивідних шляхів

До екстероцептивних шляхів відносять:

- Спиноталамічний шлях.

Розділяється на латеральний і передній. Містить волокна, що проводять імпульси від шкірних рецепторів, які сприймають тактильну, температурну й больову чутливість всіх частин тіла, крім шкіри та органів лицевого відділу голови. Передній спиноталамічний шлях в основному проводить імпульси від тактильних рецепторів (тільця Мейсснера і Меркеля). Відчуття тиску сприймають пластинчасті тільця (Фатера - Пачіно). Центральні відростки нейрона I від клітин спинномозкового вузла утворюють латеральну групу волокон (латеральний спиноталамічний шлях), що вступають в спинний мозок. Від місця входження заднього корінця латеральна група волокон має висхідні та низхідні гілки на 1 - 2 сегмента. Волокна від ядер задніх стовпів спинного мозку переходять через передню спайку на протилежну сторону в передній канатик білої речовини; тільки в середньому мозку вони приєднуються до волокон латерального спиноталамічного шляху, досягаючи з ним таламуса і постцентральна звивини (кірковий центр).

- Чутливий шлях трійчастого нерва.

Починається від тактильних, больових і температурних рецепторів шкіри обличчя та голови (крім потиличної області), органів очниці і ротової порожнини. Імпульси направляються у вузол трійчастого нерва (гомолог спинномозкового вузла) за його дендрита. Аксони вузла утворюють чутливий корінець трійчастого нерва, який досягає дорсальної частини моста, де поділяється на висхідну та низхідну гілки. Цей пучок спускається вниз по спинному мозку до IV шийного сегмента, закінчуючись в желатиновій субстанції, яка є чутливим ядром цього нерва. При цьому волокна від рецепторів шкіри, що знаходяться вище оральних відділів особи, закінчуються в самих нижніх відділах ядра, а від нижчою частини обличчя - у верхньому її відділі.

- Провідні шляхи нюхового аналізатора.

Мають складну будову і викладаються кілька схематизовано. Нюхові рецептори слизової оболонки носової порожнини сприймають зміни хімізму повітряного середовища і є найбільш чутливими порівняно з рецепторами інших органів почуттів. I нейрон утворений біполярними клітинами, розташованими в слизистій оболонці верхньої носової раковини і носової перегородки. Аксони II нейрона (мітральні клітини) формують нюховий тракт і закінчуються в нюховому трикутнику і в передній продірявленій речовині, де знаходяться клітини III нейрона. Аксони III нейрона групуються в три пучка - зовнішній, проміжний і медіальний, які прямують до різних структур мозку.

- Провідний шлях зорового аналізатора.

Зоровий аналізатор здійснює сприйняття, передачу, синтез і аналіз світлових подразнень, які сприймаються світлочутливими клітинами (палички і колбочки) зі швидкістю близько 720 м/с. Світлові промені проникають через рогівку, передню та задню камери ока, кришталик, склоподібне тіло на сітківку. Під дією світла родопсин паличок і колбочок розпадається, в результаті чого утворюється енергія, яка сприймається рецепторами 1 нейрона, представленого в сітківці біполярними клітинами. Біполярні клітини контактують з гангліозними клітинами, які є II нейроном. Аксони гангліозних клітин радіально збираються до заднього полюса ока, утворюючи зоровий нерв, який виходить із очниці через зоровий отвір і направляється до основи головного мозку.

- Проводить шлях слухового аналізатора.

Слуховий аналізатор здійснює сприйняття звуків, їх аналіз і синтез. Перший нейрон перебуває в спіральному вузлі, розташованому на підставі полого завиткового веретена. Дендрити чутливих клітин спірального вузла проходять по каналах кісткової спіральної пластинки до спіральному органу і закінчуються у зовнішніх волоскових клітин. Аксони спірального вузла складають слуховий нерв, що вступає в області мостово-мозочкового кута в стовбур мозку, де і закінчуються синапсами з клітинами дорсального і вентрального ядер.

- Проводить шлях статокінетичного апарату.

Здійснює передачу імпульсів при зміні положення голови і тіла, беручи участь спільно з іншими аналізаторами в орієнтовних реакціях організму щодо навколишнього простору.

- Проводить шлях смакового аналізатора.

Смаковий аналізатор інформує про хімічний склад їжі, що вживається людиною. Рецептори смакового аналізатора знаходяться в фізіологічної зв'язку з епітеліальними клітинами смакових цибулин, розташованих у слизовій оболонці язика, губ, м'якого неба і надгортанника. Спеціалізовані рецептори сприйняття солоного розташовані переважно на кінчику мови, кислого - на краях, солодкого і гіркого - на підставі мови і в м'якому небі.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 736 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)