АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Характеристика пірамідного шляху

Прочитайте:
  1. II. Лебон и его характеристика массовой души
  2. III. Характеристика на интерна
  3. IX. Характеристика основных классов АМП
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. Анатомическая характеристика
  6. Анатомическая характеристика
  7. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  8. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.

Головний руховий, або пірамідний корково-спинномозковий шлях представляє собою систему нервових волокон, по яких довільні рухові імпульси від гігантопірамідальних невроцитів (пірамідних клітин Беца), розташованих в корі прецентральної звивини (5-й шар) і навколоцентральні часточки, направляються до рухових ядер черепних нервів і до передніх рогах спинного мозку, а від них до скелетних м'язів. У залежності від напрямку і розташування волокон пірамідний шлях ділиться на три частини: корково-ядерний шлях, що йде до ядер черепних нервів; латеральний і передній кірково-спинномозкові шляхи, що йдуть до ядер передніх рогів спинного мозку.

Корково-ядерний шлях представляє собою пучок аксонів гігантопірамідальних клітин прецентральної звивини. Цей шлях починається в нижній третині прецентральної звивини і проходить через коліно внутрішньої капсули, основа ніжки мозку. Волокна кірково-ядерного шляху переходять на протилежну сторону до рухових ядер черепних нервів, де закінчуються синапсами на їх нейронах. Аксони рухових нейронів зазначених ядер виходять з мозку в складі відповідних черепних нервів і направляються до скелетних м'язів голови і шиї.

Латеральний і передній кірково-спинномозкові (пірамідні) шляхи починаються від гігантопірамідальних невроцитів прецентральної звивини. Волокна цього шляху направляються до внутрішньої капсулі, проходять через передню частину її задньої ніжки, потім через основа ніжки мозку і мосту, переходять у довгастий мозок, утворюючи його піраміди. На кордоні довгастого і спинного мозку частина волокон кірково-спинномозкового шляху переходить на протилежну сторону, триває в бічній канатик спинного мозку (латеральний корково-спинномозковій шлях) і закінчується в передніх рогах спинного мозку синапсами на їх рухових клітинах. Таким чином бічний кірково-спинномозкової шлях лежить в бічному канатику, складається з нейритів клітин кори протилежної півкулі і поступово стоншується, тому що в кожному сегменті спинного мозку частина його волокон закінчується на клітинах передніх рогів. Цей шлях проводить від кори довільні рухові імпульси, стимулюючі і гальмівні.

Волокна кірково-спинномозкового шляху, що не переходять на протилежну сторону на кордоні довгастого мозку зі спинним, спускаються вниз у складі переднього канатика спинного мозку, утворюючи передній кірково-спинномозковий шлях. Ці волокна посегментно переходять на протилежний бік через білу спайку спинного мозку і закінчуються синапсами на рухових невроцитах (мотонейронах) передніх рогів протилежної сторони спинного мозку. Аксони клітин передніх рогів виходять зі спинного мозку в складі переднього корінця і іннервують скелетні м'язи. Отже, всі пірамідні шляхи є перехрещеними.

При ураженні пірамідних шляхів рефлекторні механізми спинного мозку розгальмовуються, спостерігається посилення рефлексів спинного мозку і тонусу м'язів, виявляються захисні рефлекси, а також рефлекси, які в нормі спостерігаються тільки у грудних дітей. Поразка пірамідних шляхів призводить до розвитку центральних паралічів тощо.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 952 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)