АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Швидкість осідання еритроцитів

Прочитайте:
  1. Будова і функції еритроцитів
  2. Визначення діаметру і сферичності еритроцитів
  3. Визначення механічної резистентності еритроцитів
  4. Визначення осмотичної резистентності еритроцитів (за Дасіе)
  5. Визначення теплової резистентності еритроцитів
  6. Визначити швидкість розповсюдження пульсової хвилі в артеріях.
  7. Гемоліз еритроцитів, види
  8. Групи крові: системи АВ0, СDЕ та ін. Антигенні структури еритроцитів.
  9. Діаметр еритроцитів
  10. Інші антигени еритроцитів

Якщо пробірку з кров’ю поставити на 1 годину, то еритроцити осідають на дно, утворюється червоний стовпчик еритроцитів.

ШОЕ – швидкість осідання еритроцитів. Визначається за методом Панченкова.В нормі величина ШОЕ = у жінок – 2 – 15мм/год.; у чоловіків – 1 – 10мм/год, у вагітних 40 – 50 мм /год. Фактором, що впливає на показник ШОЕ, є білки плазми крові: високомолекулярні білки–глобуліни, фібриноген;

Найчастіше збільшення ШОЕ зумовлює підвищення вмісту в плазмі глобулінів (наприклад, при запальних процесах). Але причиною збільшення ШОЕ може бути й зменшення вмісту в плазмі альбумінів (наприклад, при хронічних захворюваннях печінки, з якої, головним чином, в кров надходять альбуміни; при захворюваннях нирок, які супроводжуються втратої білків із сечею – цими білками також є низькомолекулярні альбуміни і т.п.).

У медичній практиці широко застосовують дослідження ШОЕ.

Кислотно - основний стан крові, роль буферних систем крові урегуляціі йогосталості

Кислотно-основний стан (КОС) крові залежить від співвідношення концентрацій іонів Н+ та ОНˉ у плазмі крові. Його нормальна величина – 7,4 в артеріальній крові та 7,36 у венозній. Внутрішньоклітинний рН визначає активність внутрішньоклітинних ферментів, а, відповідно, і стан обміну речовин в клітинах організму.

КОС – це гомеостатичний параметр, тому підтримується в організмі на постійному рівні. В нормі можливе коливання КОС внаслідок надходження продуктів обміну речовин, але такі стани, як інтенсивне фізичне навантаження, деякі патологічні стани можуть привести до зміни рН. Максимально можливі межі коливань рН від 6,8до 7,8.

Ці коливання не можуть бути протягом довгого проміжку часу, бо можлива смерть організму. Зсув рН в кислу сторону називається, ацидоз, а в лужну – алкалоз.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 549 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)