АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МЕХАНІЧНІ ПРОЦЕСИ

Прочитайте:
  1. Абсцес, флегмона (запальні та гнійні процеси на місці ін’єкції).
  2. ГЕМОКОАГУЛЯЦІЯ — ФЕРМЕНТАТИВНІ ПРОЦЕСИ
  3. Екстрена медична допомога при механічній асфіксії.
  4. Ембріогенез (процеси розвитку).
  5. ІМУНОПАТОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ
  6. Інтегративні процеси в центральній нервовій системі як основа психічних функцій
  7. Механічні властивості біологічних тканин
  8. Основні патологічні процеси і захворювання зовнішнього дихання.
  9. Перша долікарська допомога при механічній травмі

Механічні процеси в ротовій порожни­ні — це ссання, жування, ковтання.

Жування - складний рефлекторний акт, який забезпечує якісну ме­ханічну (подрібнення та розтирання) та первинну хімічну (змочування слиною) обробку їжі, формування харчової грудки, визначає час її перебу­вання у ротовій порожнині, здійснює рефлекторні впливи на секреторну і моторну діяльність травного тракту.

У реалізації жування беруть участь щелепи, зуби, жувальні та мімічні м'язи, слизова оболонка рота, язик, м'язи піднебіння, слинні залози. Під час скорочення м'язів язика та щік відбувається просування їжі між зубни­ми рядами.

Ковтання являє собою рефлекторний акт. Центр його знаходиться в довгастому мозку на дні IV шлуночка.. Центр ковтання зв'язаний з центром дихання, що забезпечує затримку дихання під час ковтання й за­побігає потраплянню їжі в дихальні шляхи.

Поза ковтальними руха­ми вхід із стравоходу в шлунок закритий. Коли перистальтична хвиля до­сягає кінцевої частини стравоходу, відбувається рефлекторне зниження тонусу м'язів кардіальної частини шлунка, і травна грудка переходить у шлунок. При наповненні шлунка тонус м'язів кардії підвищується, що по­переджує закидування їжі в стравохід. Парасимпатична нервова система стимулює перистальтику стравоходу, симпатична - гальмує і підвищує то­нус кардіальної частини шлунка.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 411 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)