АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль етіологічного фактору в патогенезі.

Прочитайте:
  1. а) образование антител к VIII фактору
  2. Адаптація і компенсація в патогенезі.
  3. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  4. Дефіцит ХІІІ фактору
  5. Місцеві і загальні явища в патогенезі.
  6. Осложнения, вызванные переливанием крови, эритроцитарной массы, несовместимой по резус-фактору.
  7. Основна ланка в патогенезі.
  8. Отёки дифференцируют в зависимости от их локализации, распространённости, скорости развития и по основному патогенетическому фактору развития отёка.
  9. Первинна альтерація – це пошкодження, що відбувається безпосередньо внаслідок дії пошкоджуючого фактору.
  10. По резус-фактору

Присутність етіологічного фактора визначає особливості розвитку хвороб і патологічних процесів. Патогенетичні фактори виникають під час взаємодії організму з етіологічним чинником.

Між етіологічним і патогенетичним факторами є відношення причини і наслідку. Існує три варіанти зв’язків між етіологією і патогенезом:

1. Етіологічний чинник діє за принципом “вмикача” – він запускає причинну ланку патогенезу. Надалі формується розгалужений ланцюг причинно-наслідкових процесів, які вже не мають потреби у наявності причини хвороби. Прикладами таких хвороб і патологічних процесів можуть бути променева хвороба, інфаркт міокарду, опік або відмороження тканини, та ін.

2. Співіснування етіології і патогенезу. При низці хвороб їх причина постійно присутня в організмі. Це стосується, наприклад, цукрового діабету, гіпертиреоїдних станів, багатьох інфекційних хвороб, так званих симптоматичних артеріальних гіпертензій та ін. При вказаних патологічних станах механізм їх розвитку підтримується наявністю в організмі етіологічного фактора.

3. Присутність етіологічного чинника. Агенти, що викликали патологічний процес, затримуються в організмі довше, ніж триває патогенез. При цьому властивості етіологічного чинника можуть змінюватися під впливом організму (бактеріо- та вірусоносійство).

У частині випадків один і той же патологічний процес виникає під дією різних за своїм характером факторів середовища. Наприклад, встановлено, що причинами, що зумовлюють злоякісний ріст, можуть бути іонізуюче випромінювання, хімічні канцерогени, віруси, порушення гормонального балансу організму та ін. Всі ці різноманітні патогенні чинники впливають на генетичний апарат клітини, різні порушення якого є причиною їх неконтрольованої проліферації.

З другого боку, різні причини можуть викликати один і той же патологічний процес, діючи на різні пускові механізми цього процесу: артеріальна гіпертонія зумовлюється ураженнями нирок, пухлинними процесами в надниркових залозах, може бути ессенціальною; причинами запалення легень як нозологічної одиниці можуть бути віруси, стафілокок, пневмокок, гриби, радіація, отруйні речовини, аспірація та ін.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 770 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)