АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація форм спадкової патології

Прочитайте:
  1. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  2. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  3. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  4. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  5. Гістологічна класифікація пухлин молочних залоз (ВОЗ, 1981)
  6. Гістологічна класифікація пухлин нирок (ВОЗ, 1981)
  7. Гістологічна класифікація пухлин печінки (ВОЗ, 1978)
  8. Гістологічна класифікація пухлин центральноїнервової системи (ВОЗ, 1979)
  9. Гістологічна класифікація пухлин шкіри (ВОЗ, 1980)
  10. Гістологічна класифікація пухлин щитовидної залози (ВОЗ, 1974)

Класифікація форм спадкової патології базується на чотирьох основних принципах.

Перший принцип класифікації обумовлений внеском причинного фактора. З цих позицій можна відокремити три групи спадкової патології, між якими немає чітких меж.

Першу групу складають власне спадкові хвороби, в яких етіологічну роль відіграє спадковість, роль середовища полягає лише в модифікації проявів захворювання. До цієї групи входять моногенно обумовлені хвороби (фенілкетонурія, гемофілія, ахондроплазія), а також хромосомні хвороби.

Друга група – це теж спадкові хвороби, які зумовлені патологічною мутацією, однак для їх виявлення вже необхідна специфічна дія середовища. Прикладом можуть бути гемолітичні кризи у хворих на серповидно-клітинну анемію в умовах гострої гіпоксії, або виникнення гострої гемолітичної анемії при недостатній кількості глюкозо-6-фосфатдегідрогенази під впливом сульфаніламідів.

Третю групу складає більшість поширених хвороб, особливо серед людей зрілого та похилого віку (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки та ін.). Основним етіологічним фактором в їх виникненні є несприятлива дія середовища, однак реалізація дії фактора залежить від індивідуальної генетично детермінованої схильності організму, у зв’язку з чим хвороби мають назву мультифакторіальних, або хвороб зі спадковою схильністю.

Другий принцип класифікації – генетичний. За цією класифікацією хвороби поділяються на дві великі групи: генні та хромосомні.

Генні хвороби – це хвороби, що викликані генними мутаціями.

За кількістю мутованих генів виділяють моногенні та полігенні хвороби. Виділення моногенних хвороб ґрунтується в наш час на їх сегрегації в поколіннях за законами Менделя. До категорії полігенних хвороб належать, перш за все, хвороби зі спадковою схильністю.

Хромосомні хвороби – велика група патологічних станів, основні прояви яких складають численні вади розвитку і які відзначаються відхиленнями в отриманні хромосомного матеріалу.

Розподіл спадкових хвороб на ці групи є неформальним. Генні мутації передаються від покоління до покоління без змін, у той час як більшість хромосомних хвороб взагалі не передаються, а структурні перебудови (інверсії, транслокації) передаються з додатковими перекомбінаціями.

Третій принцип класифікації – системно-органний, тобто в залежності від переважного пошкодження тієї чи іншої системи органів. За цим принципом спадкова патологія може бути класифікована відповідно до медичних спеціальностей (спадкові хвороби в офтальмології, оториноларингологи, неврології, психіатрії, дерматології, ортопедії, педіатрії, гастроентерології та ін.). Треба відзначити велику умовність системно-органної класифікації, тому що у більшості випадків спадкові хвороби є багатосистемними.

Четвертий принцип класифікації – патогенетичний – за первинним біохімічним дефектом, що виявляється при спадкових хворобах. Така класифікація є найбільш оптимальною, тому що ніби поєднує обидві ланки – генетичну та фізіологічну (клінічну), однак поки що використовується лише для невеликої кількості спадкових хвороб, при яких первинна біохімічна зміна, що викликана мутацією, виявлена.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 666 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)