АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хвороби зі спадковою схильністю

Прочитайте:
  1. V. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ
  2. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  3. Венеричні хвороби
  4. ВЧЕННЯ ПРО ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ. ЗАГАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  5. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  6. Гемолітичної хвороби новонародженого
  7. Генні хвороби (молекулярно-генетичні)
  8. Завершення хвороби
  9. Загальні поняття про хвороби, викликані емоційно-психічною діяльністю
  10. Загальні уявлення про венеричні хвороби

Хвороби зі спадковою схильністю відрізняються від спадкових хвороб тим, що для свого прояву потребують дії факторів зовнішнього середовища. Вони являють собою групу, багатогранну за нозологічними формами. За генетичною природою це дві групи хвороб: моногенні та полігенні хвороби зі спадковою схильністю.

Моногенні хвороби зі спадковою схильністю – це захворювання, пов’язані зі спадковою мутацією одного гена. Для свого клінічного прояву схильність обов’язково потребує обов’язкової дії фактора зовнішнього середовища, що зазвичай ідентифікується і відносно цієї хвороби може розглядатися як специфічний.

Моногенні форми спадкової схильності проявляються при дії різних факторів середовища: забруднення повітря, харчових продуктів, ліків. Відомо, наприклад, що деякі харчові продукти можуть викликати патологічний стан у людей зі спадковою схильністю. Так, у деяких людей після вживання молока або молокопродуктів спостерігається утворення газів у кишечнику. В популяції європеоїдної раси такі індивіди складають 10-20 %, а у східних народів, негрів та індіанців Америки – 70-100 %. Це пов’язано з аутосомною рецесивною ознакою несприймання лактози. В кишечнику дорослих гомозигот відсутня бета-галактозидаза, тому молочний цукор не засвоюється, а під дією мікрофлори кишечника підлягає бродінню.

Полігенні хвороби зі спадковою схильністю визначаються багатьма генами, кожний з яких є скоріше нормальним, ніж патологічним. Визначення цих генів дуже ускладнене: своє патологічне виявлення вони здійснюють у взаємодії з комплексом факторів зовнішнього середовища.

Не зважаючи на те, що полігенні хвороби зі спадковою схильністю є найбільш поширеною групою (гіпертонічна хвороба, атеросклероз, виразка шлунка, шизофренія, бронхіальна астма, псоріаз та ін.), механізм їх виникнення мало вивчений.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 901 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)