АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Онтогенез підсніжника звичайного

Прочитайте:
  1. III модуль. Соотношение факторов генотипа и среды в возникновении наследственных болезней и проблем психического дизонтогенеза
  2. Асимметрия в онтогенезе
  3. В онтогенезі
  4. В постнатальному онтогенезі
  5. Вилочкова залоза в онтогенезі. Значення для імунітету
  6. Вікова періодизація онтогенезу.
  7. Вопрос. Развитие психики в онтогенезе.
  8. Генетические основы психического дизонтогенеза
  9. Глава 14. Речевой онтогенез
  10. Загальна характеристика органів чуття, їх онтогенез

Додаток Б

ОНТОГЕНЕЗ РОСЛИН-ЕФЕМЕРОЇДІВ

Онтогенез підсніжника звичайного

G. nivalis зростає в листяних лісах,поруч з чагарниками.

ЛАТЕНТНИЙ ПЕРІОД. НАСІННЯ (se) - кругле, жовтувато-біле, з добре розвинутим ендоспермом, з великою кількістю крохмалю.

ПРЕГЕНЕРАТИВНИЙ ПЕРІОД. Досить довгий і представлений наступними віковими станами:

ПРОРОСТКИ (р). Насіння масово проростає в кінці вересня. Проросток ниткоподібний, білувато-зелений. В нього в рік, коли він проростає формується пагінець з листком і низовою лускою.

ЮВЕНІЛЬНІ (j) – рослини характеризуються чисельністю тільки одного асиміляційного листка. Підземна частина ювенільних рослин складається з одного додаткового кореня і тільки до кінця вегетаційного періоду відбувається формування цибулини за рахунок потовщення листка.

ІМАТУРНІ (im) рослини відрізняються від ювенільних широкою і плоскою листовою пластинкою з вираженою центральною жилкою, їх підземна сфера складається з цибулини і 5-6 додаткових коренів.

ВІРГІНІЛЬНІ (v) рослини відрізняються від ювенільних і іматурних рослин наявністю двох асиміляційних листків. Рослини насіннєвого походження вступають у вергінільний стан на третій рік життя, в рослини вегетативного походження – з першого року життя. В кореневій системі присутні два типи коренів – всисний і контрактильний.

ГЕНЕРАТИВНІ рослини мають збільшений корінець з двома асиміляційними листками, стеблом та квіткою. Цвітіння починається з 4-5 року життя. Іноді спостерігається перерва в цвітінні.

СЕНІЛЬНІ (s) рослини зовнішньо схожі з віргінільними, проте відрізняються дещо більшими розмірами і наявністю залишків квітконосів на цибулині.

За тривалістю великого життєвогоциклу - цей вид з тривалим онтогенезом – не менше 12-15 років,за темпами розвитку – з повільним проходженням прегенеративного періоду – 4-5 років (Будников, 1996).

В дослідах прийнята періодизація онтогенезу А.А.Уранова (1975).

Онтогенез під сніжника звичайного можна віднести до ІІ над типу, для короткого властивого проходження повного онтогенезу в числі поколінь вегетативно виникших особин, Г-типу, Г2-типу, для короткого характерно значущого омолодження вегетативного потомства(Жукова, 1995).

В умовах західних регіонів України для підсніжника звичайного характерне вегетативне розмноження з глибоким омолодженням потомства аж до іматурного стану.

 

 

 

Анемона лісова.

Цвіте 15-20 днів. Р – з двома сім’ядолями і простими, трьох зубчастими злегка опушеними волосками листками. J- рослина може мати 1 листок,частіше 2, листя лопатковидне, на кінці тричі округло-зубчасті, зверху опушені. Im:більш сильніше розсічені листки до 1/3, є бокові зубці,що робить їх п’ятизубчастими. V можна розділити на два періоди: ті які розвиваються із Im при насінному розмноженні і ті які утворюються при вегетативному розростанні коренів. В першому випадку вони мають 2 трьохлопатеві листки з великими боковими зубцями, котрі пізніше стають п’ятилопатевими. Такі V розцвітають з 2 листками. Квіти молодих G такого походження менше ніж у більш сильніших вегетативного. V вегетативного походження мають зразу п’ятилопатеві листки,їх як правило не менше 3 в розетці, розцвітають вони з 3-5 кореневими листками.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 408 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)