АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ряст ущільнений

НАСІННЯ кругле, чорне, гладке, блискуче, з твердим покривом, біля 2мм діаметром, з розвинутим придатком – елайосомом.

ПРОРОСТКИ. Єдина сімядоля має довгий черешок, в підземній частині покритий і прдовгувато-еліптичну пластинку. Бульбокорінь гіпокотильний, головний корінь невеликий, не розгалужується. Насіння масово проростає весною. Для насіння характерний наземний тип проростання.

ЮВЕНІЛЬНІ рослини виникають на 2-й рік життя. В цей час формується збільшений вегетативний пагін за рахунок міжвузля верхнього лускоподібного листка. Верхівкова брунька піднята над поверхнею грунту на 2-3 см. В ювенільному стані у рослини є 2 лускоподібні та 1 середній трьохроздільних листка. В пазухах нижнього лускоподібного листка формується велика брунька відновлення. Коренева система додаткового типу, складається із 3-5 коренів.

ІМАТУРНІ рослини відрізняються від ювенільних ступенем розсіченості єдиного асиміляційного листка, він п’ятироздільний. Починаючи з іматурного віку наростання проходить симподіально, а також проходить щорічна заміна бульбокореня. Нова бульба утворюється всередині старої, внаслідок діяння нового камбіального кільця, що формується в основі розвитку пазушної бруньки. Рослини в цьому стані перебувають 2-3 роки.

ВІРГІНІЛЬНІ рослини мають пагін з двома середніми листками: перший – тричі-,другий- двічітрийчасто розсічений. Бульба кулеподібна. Коренева система складається з 8-12 додаткових коренів, розташованих в основі бульби. Цей стан триває 2-3 роки.

МОЛОДІ ГЕНЕРАТИВНІ рослини в природі розцвітають на 4-6 рік і зазавичай мають один видовжений генеративний пагін. Асиміляційні листки чергові, зближені,тричі розсічені. Цей стан триває 1-2 роки.

СЕРЕДНІ ГЕНЕРАТИВНІ рослини часто мають два генеративні пагони, додатковий генеративний пагін розвивається із бруньок в пазусі верхнього лускоподібного листка. Крім того, у дуже розвинутих середньовікових особинах можуть закладатьсь дві бруньки відновлення і тоді формуються дві бульби, які один-два роки залишаються схованими під оболонкою бульб минулих років. В цьому стані рослини знаходяться 2-3 роки.

СТАРІ ГЕНЕРАТИВНІ особини утворюються в клонах. Вони мають один генеративний пагін, бульби продовгуваті,часто неправильної форми, покриті багатошаровими залишками бульб минулих літ. Цей стан триває близько 1-2 років.

СЕНІЛЬНІ особини появляються тільки в клонах, мають невеликі бульби неправильної форми. Асиміляційний листок розеткового пагона один,трійчасто або п’ятироздільний. Особини з пониженою життєстійкістю не утворюють клоніві відмирають в середньовіковому генеративному стані.

Тривалість повного періду онтогенезу ряста бульбастого складає від 10 до 17 років. В більшості випадків вид проходить повний онтогенез, оскільки сенільні особини в природі утворюються вкрай рідко.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 481 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)