АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Медична деонтологія

Прочитайте:
  1. IV.Медична допомога
  2. Б 1 Вісі і площини. Медична термінологія
  3. ДЕОНТОЛОГIЯ I МЕДИЧНА ДОКУМЕНТАЦIЯ
  4. Деонтологія догляду
  5. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА МЕДИЧНА АКАДЕМІЯ
  6. Догляд за хворими та медична маніпуляційна техніка
  7. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  8. Долікарська медична допомога при зовнішніх кровотечах
  9. Екстрена медична допомога при механічній асфіксії.
  10. Лікар–медична сестра–молодший медичний персонал

При організації роботи різних лікувальних установ необхідно виходити з основних положень медичної деонтології і лікарської етики.

Медична деонтологія і лікарська етика — це сукупність принципів регулювання і норм поведінки лікаря й інших медичних працівників, зумовлених специфікою їхньої діяльності (турбота про здоров'я людей, лікування і т.п.) і становищем у суспільстві. Деонтологія — наука про принципи поведінки медичного персоналу, що сприяють створенню необхідної психопрофілактичної та психотерапевтичної обстановки в діагностичному і лікувальному процесі, що виключає негативні наслідки (це частина медичної етики).

Медична деонтологія й етика передбачають також високий рівень підготовки медичних сестер, чіткість і сумлінність у виконанні лікарських призначень з урахуванням віку, індивідуальних особливостей, хвороби і хворобливого стану пацієнтів, а також чуйність і психотерапевтичність підходу медичних сестер і санітарок в обслуговуванні хворих, у роботі з родичами хворих.

Обстановка лікувальних установ має схиляти хворих до відвертої, щирої бесіди, викликати в них віру у видужання. Ще з реєстратури хворі повинні зрозуміти, що усе в поліклініці спрямовано на надання їм допомоги, на зменшення їхніх страждань. Необхідно заспокоїти хворого, додати йому почуття впевненості. Обстановка суворості й показної діловитості тут недоречна. Наочна агітація (стенди, плакати) не повинні викликати у хворих почуття страху і настороження, нагадувати їм про хворобу. У поліклініці мають панувати затишок і чистота, кабінети необхідно розташовувати, виходячи зі зручності хворих.

У стаціонарах дуже важливо створити охоронний режим. Багато чого залежить від контакту хворих з лікарем. Необхідно починати роботу з хворим з розмови з ним, а не з перегляду аналізів, ретельно продумувати кожне слово, адресоване хворому; не слід вживати жаргонні слова. Обхід у відділеннях необхідно проводити щодня і бажано в один час; на обходах не рекомендується запитувати і з'ясовувати інтимні подробиці в присутності інших хворих, тому що ці подробиці пов'язані з життям і захворюванням пацієнта.

Лікар мусить виявляти великий такт і делікатність, якщо йому доводиться змінювати лікування, призначене іншим лікарем. Не можна говорити хворому, що його раніше лікували неправильно; цим молена підірвати віру в медицину взагалі.

Важливим питанням у діяльності лікаря є лікарська таємниця. Це дані про хворого, які ніхто не має права розголошувати: про хворобу, інтимне життя хворого, отримані від нього чи виявлені в процесі його обстеження і лікування, тобто при виконанні медичним працівником професійних обов'язків. Причому не підлягають розголосу не тільки дані про саму хворобу, але і про функціональні особливості організму, фізичні недоліки, шкідливі звички, особливості психіки, нарешті, про його майновий стан, коло знайомств, інтересів, захоплень і т.ІІ, Метою охорони лікарської таємниці є запобігання випадків можливого заподіяння хворому та іншим особам морального, матеріального і медичного збитку.

Якщо вимог деонтології і лікарської етики не дотримано, виникають ятрогенії.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 572 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)