АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спонтанна агрегація тромбоцитів

Прочитайте:
  1. Будова і функції тромбоцитів. Зсідання крові
  2. Дослідження адгезивності тромбоцитів (метод Мультену і Врамену)

Існуюча методика визначення спонтанної агрегації за Wu et Hoak (1974) вимагає проведення негайної обробки крові при її заборі, що створює певні труднощі в її виконанні. Далі приводиться простий спосіб кількісної оцінки спонтанної агрегації тромбоцитів крові, стабілізованої цитратом натрію в умовах турбулентності.

Хід дослідження. Для взяття крові і її обробок використовуються силіконіровані або пластикові (полістирол) пробірки й піпетки. Дослідження стабілізованої крові проводиться не пізніше, ніж через 90 хв. після забору крові. Для видалення агрегатів використовується відстоювання.

Оцінка результатів Спонтанна агрегація оцінюється за різницєю в числі тромбоцитів у надосадовій частині стабілізованої крові після її струшування й наступної фіксації агрегатів тромбоцитів розчином формаліну в порівнянні з такою ж кров'ю без струшування й фіксації.

Реактиви. 1,1 % розчин формаліну у фізіологічному (0,9%) розчині хлориду натрію, 2,1 % розчин оксалату амонію.

Матеріал для дослідження. Цитратна венозна кров.

Хід визначення. У кожну з 2 чистих пробірок вносять по 0,5 мл крові, одна з пробірок струшується (на струшувателі АВУ-1, шейкере S-3 або ін.) із частотою 90-100 разів у хв. протягом 3 хв. Потім у цю пробірку додають 1,0 мл 1% розчину формаліну на фізіологічному розчині для фіксації агрегатів. В іншу пробірку до 0,5 мл крові додають 1,0 мл фізіологічного розчину хлориду натрію, все ретельно перемішують і після 30-хвилинного відстоювання підраховується кількість залишених в супернатанте й не осілих у вигляді агрегатів тромбоцитів.

Для підрахунку кількості тромбоцитів змішують 1,98 мл 1% оксалату амонію й 0,02 мл супернатанта, добре перемішують без піни й підраховують кількість тромбоцитів при фазовому контрасті у двох камерах Горяєва (після відстоювання внесеної в них розведеної крові протягом 15-20 хв) у 25 великих квадратах. Розрахунок спонтанної агрегації тромбоцитів проводять по формулі:

А-В х 100,

А

де А - кількість тромбоцитів у крові без струшування, В - кількість тромбоцитів у крові після струшування.

Читання результатів. У нормі спонтанна агрегація тромбоцитів у середньому становить 12,1±1,4% і не перевищує 20%. Помилка методу рівняється ± 8%, при збільшенні числа рахованих квадратів з 50 до 100 остання знижується до ± 3%.

Значне підвищення спонтанної агрегації (більше 20%) спостерігається у хворих з схильністю до тромбозів і інфарктів органів, при облітеруючих захворюваннях артерій, ІХС, тромбоемболіях, пов'язаних з гіперагрегацією тромбоцитів, при тромбофіліях і при більшості форм ДВЗ-синдрому, а також при тромботичній тромбоцитопенічній пурпурі, гемолітико-уремічному синдромі, мікроангіопатіях та інших видах схильності до тромбозів.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 489 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)