АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Експрес-метод для диференційної діагностики гемофілії (за Л. 3. Баркаганом)

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. Алгоритм діагностики спонтанного аборту
  3. Алгоритм діагностики хвороб з геморагічним синдромом
  4. Аутокоагуляційний тест (АКТ) (за Б. Беркарда і співавт. модифікований Л. 3. Баркаганом)
  5. Засоби діагностики знань (успішності навчання)
  6. Інші методи діагностики.
  7. Клінічні критерії діагностики синдромів ТЕЛА
  8. Критерії діагностики БА
  9. Критерії діагностики за допоміжними методами дослідження

На основі аутокоагуляційного тесту можна провести перше орієнтовне обстеження хворих, у яких є підозра на гемофілію. Визначається здатність нормальної плазми, адсорбованої ВаSО4 та нормаль­ної старої сироватки виправляти показники аутокоагуляційного тесту. ВаSО4 - плазма містить VIII та XI фактори, але у ній відсутній IX фактор. У старій сироватці містяться 1Х та Х1 фактори, але відсутній VIII фактор.

1. Спочатку визначають час зсідання плазми хворого під впливом його ж гемолізат-кальцієвої суміші (ГКС) після 4 хв. інкубації цієї суміші. При гемофілії він різко подовжується (1 пробірка).

2. Потім проводять таке ж саме дослідження, але з додаванням до ГКС нормальної ВаSО4-плазми (2 пробірка).

3. Точно таке ж дослідження, але з додаванням нормальної старої сироватки (3 пробірка).

Якщо початково подовжений час зсідання нормалізується у 2-й пробірці, то у хворого гемофілія А (дефіцит УІІІ ф.). Якщо відмічається нормалізація часу у 3-й пробірці, то це гемофілія В (дефіцит 1Х ф.). При дефіциті XI ф. (гемофілія С) нормалізація відбувається у обох пробах.

Реактиви. 1. 3,8 % розчин цитрату натрію. 2. Розчин СаС12 М/50 (0,222 %).

3. Нормальна, бідна на тромбоцити плазма, адсорбована ВаSО4: до 1 мл плазми додають 100 мг ВаS04, ретельно перемішують 40 хвилин при 37 градусах, центрифугують 15 хв. при 4000 об./хв. 0,1 мл ВаSО4 - плаз­ми розводять фізіологічним розчином 1:4. Готується безпосередньо перед дослідженням. 4. Сироватка крові здорової людини витримується на протязі 24 годин при 37 градусах. Перед дослідженням сироватку центрифугують 10 хв. при 2000 об./хв. Розводять сироватку фізіологічним розчином у 9 разів.

5. Гемолізат-кальцієва суміш (ГКС) готується так само, як і при проведенні аутокоагуляційного тес­ту (див. АКТ).

Хід дослідження. У центрифужну пробірку, що містить 0,3 мл 3,8 % розчину цитрату натрію, набирають 3 мл крові, перемішують. 0,5 мл цієї крові відливають у іншу пробірку для приготування ГКС. Кров, що залишилася, центрифугують 10 хв. при 1500 об./хв. Плазму багату тромбоцитами розливають у 3 пробірки по 0,2 мл і ставлять на водяну баню при 37 град. У три інші пробірки наливають по 2 мл СаС12.

Гемолізат-кальцієва суміш: у одну з пробірок, яка містить розчин СаС12 (2 мл), додають 0,1 мл цільної крові досліджуваного, змішують та вмикають секундомір. ГКС, що утворюється, витримують 4 хв. (37 град.). Потім 0,2 мл ГКС додають до одного із раніше приготованого зразків плазми (1 пробірка), вмикають секундомір та реєструють час зсідання. У 2-гу пробірку з розчином СаС12 додають 0,1 мл ВаSО4 - плазми, потім - 0,1 мл крові досліджуваного. Через 4 хв. інкубації при 37 град. 0,2 мл цієї суміші додають до плазми хворого (2 пробірка) і визнача­ють час зсідання. У 3-тю пробірку з розчином СаС12 додають 0,1 мл нормальної сироватки і 0,1 мл крові досліджувано­го. Через 4 хв. інкубації 0,2 мл цієї суміші додають до плазми хворого і реєструють час зсідання (3 пробір­ка).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 485 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)