АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Метод визначення розчинних фібрин - мономерних комплексів (РМФК) у сироватці (за З.С. Баркаганом та співавт., 1998)

Прочитайте:
  1. I. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  2. I. Родоразрешение:сроки, время, метод
  3. II МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  4. II. Методы, подход и процедуры диагностики и лечения
  5. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  6. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  7. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  8. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  9. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  10. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию

За допомогою отрути ефи зсідають у сироватці, яку одержують після коагуляції плазми тромбіну або у інших тест-системах, додаткову фракцію фібриногену (фібринового пулу). Додатково виявляють цю фракцію і після видалення частини РФМК етанолом.

Реактиви. 3% розчин цитрату натрію, розчин тромбіну, активність якого 15,0 х 2,0 сек., 50% розчин етанолу у дистильованій воді, робочий розчин отрути ефи, активність якої 30,0 + 2,0 сек.

Хід дослідження. Етап 1. Визначають вміст фібриногену у плазмі додаванням до неї 15 сек. тромбіну. Етап 2. Сироватку, одержану після видалення утвореного тромбіном згустку, розділяють на дві частини (рівні). До першої частини додають отруту ефи із розрахунку 0,2 мл розчину на 1,0 мл сироватки і визначають кількість фібриногену, що додатково зсядеться, РФМК і ранніх ПДФ. Етап 3. До сироватки у другій пробірці додають 50% етанол по методиці проведення етанолового тесту. Згусток, що утворюється під впливом етанолу (якщо він формується), видаляють скляною паличкою, а дрібні кришки та пластівці осаджують центрифугуванням при 1500 об./хв. на протязі 5 хв. До вмісту пробірки додають робочий розчин отрути ефи з розрахунку 0,2 до 1,0, суміш інкубують на протязі 20 хв. при 37 град., після чого проводять оцінку результатів. Утворення під впливом отрути мікрозгустків, які мають вигляд крихт та пластівців, оцінюють одним плюсом, більші крихти та згустки - двома плюсами, утворення консолідованого згустку - трьома плюсами. Якщо утворюється більш стійкий згусток, проводять кількісну оцінку "розчиного фібрину" у сироватці.

Читання результатів. У здорових людей після зсідання тромбіну у сироватці практично не залишається РФНК і ПДФ і отрута додаткового зсідання не викликає. При наявності РФМК сироватковий ехитоксовий тест буває позитивним, що е свідком тромбінеміі, говорять про внутрішньосудинне зсідання крові. Поява під впливом отрути додаткового згустку і пластівців після проведення етанолового тесту свідчить про наявність у плазмі РФМК, ехитоксовий тест свідчить про тромбінемію та внутрішньосудинне зсідання крові.

В останні роки разроблений та отримав широке розповсюдження паракоагуляційний ортофенантроліновый тест (ФТ), який відображує вміст розчинного фібрину в плазмі та наявність тромбинемії. Гель-хроматографічний аналіз плазми поряд з апробацією цього тесту у багатьох лабораторіях показав, що ФТ дозволяє достатньо надійно не тільки якісно, але й кількісно визначати вміст розчинного фібрину в плазмі, в тому числі в умовах експрес-діагностики. Це відкрило перспективи для більш точного обліку виразності внутрісудинного згортання та динамічного контролю за ефективністю та достатністю терапії ДВС-синдромів та тромбозів. Співставлення частоти позитивних результатів ФТ з показниками інших паракоагуляційних тестів показало, що на різних стадіях ДВС-синдрома ФТ виявляє РФМК частіше (в 83-100% спостережень), ніж ПСТ (в 76-79%) и ЕТ (в 65-87%). Треба звернути увагу також на той факт, що ФТ більш чуттєвий, ніж ЕТ та ПСТ.

Лише при формах ДВС-синдрома, з глибокою гіпофібріногенемією, які гостро протікають (тобто є катастрофічними), попередньо високі показники ФТ можуть знижуватися, що характерно і для інших паракоагуляційних тестів.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 501 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)