АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Засоби, що впливають на систему крові .

Прочитайте:
  1. A. Перекрити систему, покликати лікаря
  2. II. Средства, влияющие на ренин-ангиотензиновую систему
  3. III. Препараты, действующие на Рении-ангиотензнвную систему.
  4. XI. ЛС, влияющие на сердечно-сосудистую систему
  5. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  6. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  7. Білковий склад плазми крові.
  8. Будова і функції тромбоцитів. Зсідання крові
  9. будова формених елементів крові
  10. Визначення груп крові в системі АВ0 за стандартними сироватками

Кров –це важлива рідка тканина організму, яка складається з плазми, в якій розчинені різні хімічні речовини: іони, БАР, продукти обміну, поживні речовини та ін. та формених елементів: еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів.

Основні функції крові:

· Дихальна (перенос кисню)

· Живлення (перенос поживних речовин)

· Екскреторна (перенос продуктів обміну до нирок та інших органів виділення)

· Забезпечення гомеостазу

· Захисна (гуморальний та клітковий імунітет)

· Коагуляційна та антикоагуляційна функція

 

Всі засоби, що впливають на систему крові, діляться на:

1. засоби, що впливають на еритропоез

2. засоби, що впливають на лейкопоез

3. засоби, що впливають на систему згортання крові

4. плазмозамінники.

Перші три групи діляться на стимулюючі та пригнічуючи засоби. Засоби, що пригнічують еритропоез та лейкопоез ми розглядати зараз не будемо, так як ці питання розглядаються в темі противобластомні засоби.

Стимулятори еритропоезу – це засоби, що призначаються для лікування анемій. Бувають слідуючи види анемій гіпохромна, гіперхромна, гіпо- апластична, гемолітична. Стимулятори еритропоезу призначаються лише при перших двох видах.

Класифікація стимуляторів еритропоезу:

1. засоби для лікування гіпохромної (залізодефицитної)анемії

А)препарати заліза: заліза лактат, заліза сульфат, (використ. раніше), феромід, фероцерон, актиферин, фероплекс, ферокол, гемофер, гемостимулін; препарати для парентерального застосування: фербітол, ферковен, ферум-лек.

Б) препарати кобальту: коамід, ферковен

2. засоби, для лікування гіперхромної анемії: вітаміни цианокобаламін(В12), фолієва кислота (Вс).

3. для лікування анемії ниркового генезу призначається еритропоетин

Препарати заліза приймають за годину до їди в капсулах або таблетках вкритих оболонкою не розжовуючи (для попередження утворення чорного нальоту на зубах). Фактори, які сприяють кращому засвоєнню заліза:

аскорбінова та інші органічні кислоти, метіонін, мідь, кобальт, магній, цинк, соляна кислота. Тому сучасні препарати заліза виготовляють у вигляді комбінації заліза та речовин,що сприяють його кращому засвоєнню. Фактори, які гальмують всмоктування заліза: оксалати, фосфати, антациди, карбонат кальцію, тетрацикліни, левоміцетин, панкреатин, гіпоацидні стани та прийом препарату під час або зразу після їжі.

Побічна дія: закрепи, діарея, нудота, блювота, болі в епігастрії. При непереносимості препаратів заліза, хворобах ШКТ, та інших станах коли необхідне швидке введення, препарати заліза вводять парентерально по схемам. Можливі реакції у вигляді почервоніння обличчя, колапсу, анафілаксії та ін.

 

Гіперхомні анемії пов’язані з недостатком вітаміну В12 (цианокобаламіну). Але для кращого засвоєня цього вітаміну необхідна фолієва кислота.

Цианокобаламід (Сyanocobalamidum ) амп.0,003% по1 мл та 1мл-0,01%, 0,02%, 0,05% розчину. До побічної дії відноситься: алергії, збудження, болі в ділянці серця, тахікардія. Протипоказання: гостра тромбоемболія, еритремія, еритроцитом, стенокардія. Не можна вводити віт В12 в одному шприці з іншими вітамінами групи В, т.я він їх ін активує.

фолієва кислота ( Acidum folicum) таб по 0,001.

 

Стимулятори лейкопоезу – засоби, що сприяють утворенню лейкоцитів в червоному кістковому мозку. Фактори, які можуть призводити до лейкопенії: отруєння хімікатами, радіоактивне опромінення, хіміотерапевтичні препарати, деякі фармакологічні препарати. До стимуляторів лейкопоезу відносяться: натрію нуклеїнат, метил урацил, пентоксил, лейкомакс, лейкоген, філграстим (нейпоген), рибок сін, тімалін.

Пентоксил (Pentoxylum) таб. По 0,025 та 0,2. Протипоказання: гострий та хр. лейкемічний лейкоз, лімфогранулематоз, злоякісні захворювання кісткового мозку. Виявляє анаболічну, дію, прискорює кліткову регенерацію, загоєння ран, стимулюючу дію на еритро та лейкопоез, протизапальну дію.

Метил урацил має подібну дію до пентоксилу.

Натрія нуклеїнат (Natrii nucleinas) амп. 2,5%-5 та 10 мл; порошок. Прискорює процеси регенерації, стимулює лейкопоез, імунітет.

Лейкомакс – рекомбінантний людський гранулоцито-макрофагальний колонієстимулюючий фактор.

Філграстим – гемопоетичний фактор росту.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1648 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)