АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Печінкова часточка

Прочитайте:
  1. Печінка: топографія, будова, функції. Печінкова часточка.
  2. Печінкова недостатність. Пересадка печінки
  3. С. Загальна печінкова протока
  4. Як утворюється загальна печінкова протока?

Печінкові часточки (6.15) мають форму шестигранної призми із плоскою основою та опуклою вершиною, з шириною до 1,5 мм і дещо більшою висотою. До їх складу входять печінкові клітини – гепатоцити, кровоносні судини і жовчні протоки.

Печінкові клітини – гепатоцити – мають багатогранну форму. 2 ряди гепатоцитів, між якими розташовані жовчі капіляри, утворюють печінкові балки. Кожний гепатоцит у печінковій балці має дві робочі поверхні: біліарну і васкулярну.

Біліарна поверхня обернена до просвіту жовчного капіляра і секретує жовч.

Васкулярна поверхня обернена до кровоносного капіляра (гемокапіляра). Нею гепатоцити виділяють глюкозу, білки, сечовину і інші речовини. Жовч у часточці тече від її центру до периферії.

Особливостю кровопостачання печінки є те, що вона отримує кров з двох судин, які входять у її ворота. Це ворітня вена і печінкова артерія.

Ворітня вена збирає кров від усіх непарних органів черевної порожнини і приносить у печінку речовини, що всмокталися в кишках, і є необхідними для процесу життєдіяльності.

Печінкова артерія несе від аорти кров, багату на кисень. Ці дві судини розташовані поруч і в паренхімі печінки розгалужуються на більш дрібні судини: часткові, сегментарні, міжчасточкові, навколочасточкові, міжчасточкові вени та артерії. Міжчасточкова вена та артерія супроводжується жовчними протоками і разом вони утворюють так звану печінкову тріаду.

Міжчасточкові вени та артерії йдуть уздовж бічних граней часточок, а навколочасточкові оперізують часточки на різних рівнях і дають початок гемокапілярам. Венозні й артеріальні гемокапіляри на периферії часточки зливаються, утворюючи синусоїдні капіляри, по яких тече змішана кров у напрямку від периферії до центру часточок. Синусоїдні капіляри йдуть радіально між тяжами печінкових клітин - печінковими балками - і зливаються в центральну вену. Кров виходить з часточок івпадає у збірні або підчасточкові вени, які розмі­щуються між печінковими часточками. Підчасточкові вени, зливаючись між собою, формують гілки печінкових вен, які у кількості 3-4 виходять з печінки і впадають у нижню порожнисту вену.

Кров у печінковій часточці тече від периферії до центру, а жовч – від центру до периферії.

ЖОВЧНИЙ МІХУР І ЖОВЧНІ ПРОТОКИ

Жовчний міхур (vesica fellea) (6.3) (6.1) має грушоподібну форму. Він розташований у передньому відділі правої поздовжньої борозни печінки. Його розширена частина - дно дещо виходить з-під переднього краю печінки. Дно продовжується у тіло міхура, яке звужується в його шийку. З шийки виходить міхурова протока довжиною близько 3,5 см (6.4). Вона зливається із загальною печінковою протокою, утворюючи загальну жовчну протоку. Остання відкривається в низхідну частину дванадцятипалої кишки разом з протокою підшлункової залози, де утворюється розширення - печінково-підшлункова ампула. Загальна жовчна протока має довжину близько 7 см і проходить разом з печінковою артерією і ворітньою веною між листками печінково-дванадцятипалої зв'язки. Циркулярний шар м'язових волокон стінки жовчної протоки утворює м'яз-стискач, який регулює надходження жовчі в кишку. В ділянці ампули є ще м'яз-стискач ампули. Лише нижня поверхня жовчного міхура покрита очеревиною. Його дно прилягає до передньої че­ревної стінки в ділянці стикання пра­вого прямого м'яза живота і реберної дуги. Стінку його становить також м'язовий і слизовий шари. Останній має численні складки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2355 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)