АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АЛГОРИТМ № 4. Виконання маніпуляції «Техніка забору крові для серологічного дослідження: РІФ і РІБТ»

Прочитайте:
  1. c) Алгоритм люмбальной пункции
  2. АЛГОРИТМ
  3. АЛГОРИТМ
  4. Алгоритм аспирации содержимого трахеобронхиального дерева через интубационную и трахеостомическую трубку у больных, находящихся на ИВЛ
  5. Алгоритм виконання маніпуляції
  6. Алгоритм виконання маніпуляції
  7. Алгоритм виконання маніпуляції
  8. Алгоритм виконання маніпуляції
  9. Алгоритм виконання маніпуляції
  10. Алгоритм виконання маніпуляції

Виконання маніпуляції «Техніка забору крові для серологічного дослідження: РІФ і РІБТ»

Обладнання: мило, гумові рукавички, одноразовий шприц, пробірка, джгут, 70% етиловий спирт, ватні тампони.

Мета: серологічна діагностика сифілісу.

 

1. Знати:

- показання до проведення

- техніку виконання

- інструментарій

- асептику, антисептику

- техніка виконання внутрішньовенних інєкцій

 

2. Вміти:

- підготувати хворого до маніпуляції

- підібрати все необхідне для маніпуляції

- провести маніпуляцію

- виписати направлення в лабораторію

 

3. Показання:

- діагностика прихованого сифілісу

- виявлення уражень внутрішніх органів і нервової системи

- обстеження вагітних

- сумнівні випадки сифілісу

- природжений сифіліс

- дослідження спинномозкової рідини

 

4. Результат:

РІФ ґрунтується на непрямому методі визначення флуоресціюючих антитіл, антигеном є вбиті культуральні бліді трепонеми, фіксовані на предметному склі. При позитивному результаті трепонеми мають жовто-зелене світіння під люмінесцентним мікроскопом, інтенсивність світіння позначають плюсами від + до ++++; у разі негативних результатів світіння немає.

РІБТ ґрунтується на феномені втрати блідими трепонемами рухливості під впливом антитіл з сироватки крові хворого на сифіліс, у присутності комплементу. Під мікроскопом підраховують кількість трепонем, що втратили рухливість і оцінюють у відсотках: 0-20% - негативна, 21-30% - сумнівна, 31-50% - слабопозитивна, 51-100% - позитивна.

 

 

ОБЛАДНАННЯ   Мило, гумові рукавички,одноразовий шприц, пробірка, джгут, 70% етиловий спирт, ватні тампони.
ПРИМІТКА Кров беруть з ліктьової вени натще, для дослідження на РІФ у кількості 5 мл, на РІБТ 5-8 мл.
АЛГОРИТМ ДІЇ ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ
Психологічна підготовка хворого до маніпуляції 1.Привітайтеся з пацієнтом. 2.Назвіть себе. 3.Запитайте як його звати. 4.Поясніть доцільність проведення маніпуляції. 5.Отримайте дозвіл на виконання 6.Запевніть у неможливості виникнення ускладнень. 7.Поясніть техніку виконання маніпуляції. 8.Запропонуйте пацієнту сісти на стілець.
Техніка забору крові на РІФ і РІБТ 1.Вимийте руки з милом під проточною водою. 2.Вдягніть гумові рукавички. 3.Підготуйте шприц і голку 4.Перевірте цілісність пробірки. 5.Зберіть шприц. 6.Надайте пацієнту необхідного положення. 7.Накладіть джут. 8.Виберіть місце для ін’єкції на ліктьовій вені. 9.Обробіть місце ін’єкції 70% етиловим спиртом. 10.Зафіксуйте вену: великим пальцем лівої руки натягніть шкіру й притисніть вену. 11.Проколіть шкіру під кутом 30º (положення голки – зрізом уверх). 12.Проколіть вену під кутом 45º до відчуття проколу. 13.Підтяніть поршень шприца до себе, наповніть шприц кровю. 14.Витягніть голку а місце ін’єкції притисніть ватним тампоном, змоченим 70% етиловим спиртом. 15.Зігніть руку пацієнта в ліктьовому суглобі. 16.Зніміть голку з шприца. 17.Випустіть кров з шприца повільно по стінці у пробірку. 18.Закрийте пробірку ватним тампоном, передайте в лабораторію. 19.Напишіть направлення в лабораторію, вкажіть прізвище, імя та по батькові пацієнта, номер історії хвороби, вид матеріалу, мету дослідження, попередній діагноз. 20. Усі використані інструменти, рукавички і покладіть у посудину для відпрацьованого матеріалу.
Оцінювання результатів РІФ при позитивному результаті трепонеми мають жовто-зелене світіння під люмінесцентним мікроскопом, інтенсивність світіння позначають плюсами від + до ++++; у разі негативних результатів світіння немає. РІБТ, під мікроскопом підраховують кількість трепонем, що втратили рухливість і оцінюють у відсотках: 0-20% - негативна, 21-30% - сумнівна, 31-50% - слабопозитивна, 51-100% - позитивна.
Дезінфекція обладнання Усі використані інструменти, рукавички занурте у дезрозчин.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 670 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)