АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МОДУЛЬ 3: Акушерство і гінекологія

Прочитайте:
  1. III модуль. Соотношение факторов генотипа и среды в возникновении наследственных болезней и проблем психического дизонтогенеза
  2. Акушерство
  3. Акушерство і гінекологія
  4. АКУШЕРСТВО, ГИНЕКОЛОГИЯ
  5. ДИТЯЧА ТА ПІДЛІТКОВА ГІНЕКОЛОГІЯ
  6. Для підсумкового модульного контролю
  7. Змістовий модуль 1. Введення в гістологію, цитологію та ембріологію. Основи цитології, загальної та порівняльної ембріології.
  8. Змістовий модуль 17
  9. Змістовий модуль 2 «Догляд за хірургічними хворими»
  10. Змістовий модуль 2. Загальна гістологія.

Змістовий модуль №10 Перинатальна патологія

Заняття № 36: Плацентарна дисфункція, затримка розвитку плода. Патологія періоду новонародженості. Методи інтенсивної терапії та реанімації новонародженого.

- 4 год

 

 

2. Актуальність теми

На підставі багатьох досліджень доведено, що здоров'я новонародженого в значній мірі визначається перебігом антенатального періоду. В даний час встановлено, що найбільш частою причиною порушень стану плода під час вагітності є плацентарна недостатність.

Плацентарна недостатність є основною причиною внутрішньоутробної гіпоксії, затримки росту і розвитку плоду, тому дуже важливо під час вагітності правильно оцінити функції плаценти і провести адекватну терапію її недостатності з метою пролонгації вагітності до терміну.

Рання діагностика вродженої патології плода та патології плаценти, а також своєчасна терапія патологічних змін забезпечує народження здорової дитини.

Знання сучасних методів діагностики антенатального періоду плода під час неускладненій вагітності сприяє виявленню патології плода на ранніх етапах перебігу вагітності.

У зв'язку із необхідністю зниження перинатальної захворюванності і смертності у всіх розвитих країнах світу була створена нова галузь медицини - перинатологія, покликана вивчати фізіологію і патологію плоду в анте- та інтранатальних періодах, а також немовлят першого тижня життя.

На підставі результатів багатьох досліджень доведено, що здоров'я немовля в значній мірі визначається плином антенатального періоду. В даний час встановлено, що найбільш частою причиною порушень стану плоду під час вагітності є плацентарна недостатність. Плацентарна недостатність є основною причиною внутрішньоутробної гіпоксії, затримки росту і розвитку плоду, тому дуже важливо під час вагітності правильно оцінити функцію плаценти і провести адекватну терапію її недостатності з метою пролонгування вагітності до терміну. Плацентарна недостатність, як правило, виявляється зниженням маточного- та фетоплацентарного кровообігу. На підставі результатів експериментально-клінічних досліджень розроблена оптимальна методика лікування плацентарної недостатності. Показано, що проведення комплексної терапії, що сприяє нормалізації маточно-плацентарного кровообігу, дозволяє зменшити число дітей, у яких відзначається внутрішньоутробна затримка розвитку і підвищити адаптаційні можливості немовляти.

Не зважаючи на те, що в даний час у різних галузях медицини досягнуті визначені успіхи в лікуванні периферичного кровообігу, в акушерській практиці ця проблема ще до кінця не вирішена.

 

3. Цілі заняття:

3.1. Загальні цілі: Ознайомитися з сучасним визначенням плацентарної дисфункції

3.2. Виховні цілі:

– виховати у студентів відчуття гордості за внесок вітчизняних вчених в вивчення даної проблеми

– сформувати у студентів відчуття правової відповідальності за пацієнток

– Ознайомитися з деонтологічними принципами ведення хворих з даною патологією

– Розвинути відчуття правової відповідальності лікаря за адекватно проведену терапію.

 

3.3. Конкретні цілі:

- знати:

1. Фiзiологiю сформованоi плаценти.

2. Фiзiологiю плода.

3. Кровоток плода та його адаптацiю до внеутробного життя.

4. Методи дiагностики функцiонального стану ФПК.

5. Функцii плаценти та ii складовi частини.

6. Будування послiду.

7. Знати визначення, етіологію і патогенез фето-плацентарної недостатності.

8. Знання класифікації фето-плацентарної недостатності.

9. Вміти правильно оцінити стан плода при плацентарної недостатності в залежності від ступеня збереження компенсаторних механізмів плаценти.

10. Вміти визначити доцільність проведення лікувальних заходів з метою корекції відхилення у розвитку плоду.

11. Вміти чітко прогнозувати перебіг вагітності і стан плоду в залежності від ступеня плацентарної недостатності.

12. Знати визначення, етіологію і патогенез дистрес-синдрому у плоду.

13. Знати визначення, етіологію і патогенез ЗВУ (ретардації, гіпотрофія плода.)

3.4. На основі теоретичних знань з теми:

- оволодіти методиками /вміти/:

Провести клінічну, лабораторну, інструментальну діагностику функціонального стану фетоплацентарного комплексу, огляд, вимірювання посліду.

4. Матеріали доаудиторної самостійної підготовки (міждисциплінарна інте­грація).

Дисципліни Знати Вміти
     
Анатомія - Анатомічні особливості жіночих статевих органів і жіночого таза  
Фізіологія - Фізіологія статевої системи жінки. - Нейрогуморальна регуляція репродуктивної функції жінки. - Фізіологічні зміни в організмі жінки в різні вікові періоди.  
Внутрішні хвороби - Вплив екстрагенітальної патології на плин вагітності та внутрішньоутробний розвиток плоду -Діагностувати екстрагенітальну патологію у вагітних жінок; - Проводити клінічну, лабораторну, інструментальну діагностику; - Інтерпретувати результати даних досліджень.
Психологія - Деонтологічні і психологічні аспекти акушерства і гінекології - Діагностувати психосоматичні порушення у вагітних; - Правильно зібрати анамнез; - Володіти основами лікарської етики.
Внутрішньопредметна інтеграція  
Адаптаційні зміни в організмі жінки під час вагітності - Зміни, виникаючі в ЦНС при настанні вагітності - Особливості зміни усіх видів обміну речовин - Особливості нейрогуморальної регуляції - Зміни гормонального статуса в організмі жінки під час вагітності  
Запліднення та ембріогенез.     Питання тератологii та медичної генетики     Методи анте- та інтранатального дослідження стану плоду Фізіологія періоду немовляти - Періоди розвитку плоду - Органогенез. Становлення функцій органів і систем плоду - Будівля плідних оболонок. Основні структурні елементи плаценти - Функціональна система мати- плід. Функції плаценти. - Плід у різні періоди внутрішньоутробного розвитку - Вплив на плід факторів навколишнього середовища - Вплив шкідливих звичок матері - Вплив професійних шкідливостей на розвиток плоду - Критичні періоди ембріогенеза. Тератогенез. - Критерії відхилень розвитку плоду в різний термін вагітності - Особливості адаптації немовляти до внутрішньоутробного життя     Прогнозувати стан майбутньої дитини за даними дослідження     Визначити стан немовляти (шкала Апгар)
         

 

 

Дисципліни Знати Вміти
     
Анатомія Анатомічні особливості плаценти  
Фізіологія Функції плаценти  
Пропедевтика внутрішніх хвороб Зміна плаценти в залежності від виду екстрагенітальної патології Провести огляд, вимір послiду, клінічну, лабораторну, інструментальну діагностику функцiонального стану ФПК.
Біохімія Вуглеводний обмін  

 

 

5. Зміст теми

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 613 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)