АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Плацентарна дисфункція.

Прочитайте:
  1. ГЛАВА 1. ПЛАЦЕНТАРНАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ. ЗАДЕРЖКА ВНУТРИУТРОБНОГО РАЗВИТИЯ И ГИПОКСИЯ ПЛОДА.
  2. ПЛАЦЕНТАРНАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ И СИНДРОМ ВНУТРИУТРОБНОЙ ЗАДЕРЖКИ РАЗВИТИЯ ПЛОДА
  3. Плацентарная преэклампсия.
  4. Серия Плацентарная
  5. ТАКИМ ОБРАЗОМ, ПЛАЦЕНТАРНАЯ КАПЕЛЬНИЦА И МЕЗОТЕРАПИЯ ПО БИОЛОГИЧЕСКИМ АКТИВНЫМ ТОЧКАМ ОТОДВИНЕТ ВАШ ВОЗРАСТ НА 10-20 ЛЕТ,
  6. Трансплацентарная резус-иммунизация

Плацента («дитяче місце») - це найважливіший і абсолютно унікальний орган, який існує тільки під час вагітності. Вона пов'язує між собою два організму - матері і плода, забезпечуючи його необхідними поживними речовинами.

При нормально, що протікає вагітності плацента розташовується в тілі матки за її задній (частіше) або передній стінці. Вона повністю формується до 15-16-му тижні вагітності, після 20-го тижня починається активний обмін через плацентарні судини. З 22 по 36 тиждень вагітності відбувається збільшення маси плаценти, і до 36 тижня вона досягає повної функціональної зрілості.

За зовнішнім виглядом плацента схожа на круглий плоский диск. До моменту пологів маса плаценти становить 500-600 г, діаметр - 15-18 см і товщину - 2-3 см. У плаценті розрізняють дві поверхні: материнську, що прилягає до стінки матки, і протилежну - плодову.

У нормі плацента разом з оболонками (послід) народжується через 10-15 хвилин після народження плода. Її уважно оглядають і відправляють на морфологічне дослідження. По-перше, дуже важливо переконатися в тому, що плацента народилася цілком (тобто на її поверхні відсутні пошкодження і немає підстав вважати, що шматочки плаценти залишилися в порожнині матки). По-друге, станом плаценти можна судити про перебіг вагітності (чи не було відшарування, інфекційних процесів і т.п.).

Функції плаценти:

1) через плаценту здійснюється газообмін: кисень проникає з материнської крові до плоду, а вуглекислий газ транспортується у зворотному напрямку.

2) плід одержує через плаценту живильні речовини, необхідні для його росту і розвитку. Необхідно пам'ятати, що багато речовин (алкоголь, нікотин, наркотичні засоби, багато хто лікарські препарати, віруси) легко проникають через неї і можуть надавати шкідливу дію на плід. Крім того, з її допомогою плід позбувається від продуктів своєї життєдіяльності.

3) плацента забезпечує імунологічний захист плода, затримуючи клітини імунної системи матері, які, потрапивши до плоду і розпізнавши в ньому чужорідний об'єкт, могли б запустити реакції його відторгнення. У той же час плацента пропускає материнські антитіла, які захищають плід від інфекцій.

4) плацента грає роль залози внутрішньої секреції і синтезує гормони (хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ), плацентарний лактоген, пролактин і т.д.), необхідні для збереження вагітності, росту і розвитку плоду.

Плацентарна дисфункція / недостатність - клінічний синдром, зумовлений морфо-функціональними змінами в плаценті і порушенням її компенсаторно-пристосувальних можливостей. Причинами плацентарної дисфункції / недостатності можуть бути порушення дозрівання і формування плаценти у жінок з патологією ендометрію, оваріально-гіпофізарно і надниркових порушень, з попередніми абортами і звичним невиношуванням. У виникненні плацентарної дисфункції / недостатності велике значення мають прееклампсия, загроза переривання вагітності, переношування, ізосерологічна несумісність крові матері і плоду, генітальний інфантилізм, а також різна екстрагенітальна патологія (дисфункція кори надниркових залоз, цукровий діабет, тиреотоксикоз та ін.) При цьому, спостерігається комплекс порушень транспортної, трофічної, ендокринної та метаболічної функції плаценти, що лежать в основі патології плода та новонародженого. Ступінь і характер впливу патологічних станів вагітних на плід визначається багатьма факторами: терміном вагітності, тривалістю впливу, станом компенсаторно-пристосувальних механізмів у системі "мати-плацента-плід".

Плацентарна недостатність (ПН) - синдром, обумовлений морфофункціональними зміни, що виникають в результаті складної реакції плаценти і плода у відповідь на різні патологічні стани материнського організму. В основі даного синдрому лежать патологічні зміни в плодово-та / або матково-плацентарного комплексу з порушенням компенсаторно-пристосувальних механізмів на молекулярному, клітинному і тканинному рівнях. При цьому порушуються транспортна, трофічна, ендокринна, метаболічна, антитоксична функції плаценти, що лежать в основі патології плода та новонародженого. Наявні дані вказують на неповноважність позначення захворювання термінами «фето- або матково-плацентарна недостатність», які не відображають повністю весь комплекс змін в системі мати-плацента-плід. Очевидно, тому в Міжнародній класифікації хвороб ВООЗ (МКХ-X перегляду, Женева, 1995) захворювання має лише одну назву - «плацентарна недостатність». Плацентарна ішемія і дисфункція / недостатність є пусковим ланкою в складній ланцюга патофізіологічних механізмів розвитку і прогресування прееклампсії. Стан фетоплацентарного комплексу при вагітності вивчається найбільш повно (гормональна функція, матково-плацентарний кровообіг, активність ферментів, ультразвукове сканування, дослідження амниотической рідини), особливо з урахуванням того, що плацента є єдиний орган, доступний для прижиттєвого патоморфологічного дослідження. Саме зміни фетоплацентарного комплексу у вагітних жінок з прееклампсією різного ступеня тяжкості дозволяють простежити стадійність формування плацентарної дисфункції / недостатності в рамках розвитку МОД / СПОН.

КЛАСИФІКАЦІЯ ПН:

I. За клініко-морфологічними ознаками:

а) первинна (рання) недостатність (до 16 тижнів) виникає при формуванні плаценти в період імплантації, раннього ембріогенезу і плацентації під впливом генетичних, ендокринних, інфекційних та інших факторів. Велике значення в розвитку первинної ПН грає ферментативна недостатність децидуальної тканини (при дисфункції яєчників, анатомічні порушення будови, розташування, прикріплення плаценти, а також дефекти васкуляризації та порушення дозрівання хоріона). Первинна недостатність сприяє розвитку вроджених вад плоду, що завмерла вагітності. Клінічно вона проявляється картиною загрозливого переривання вагітності або мимовільного аборту раннього строку. В окремих випадках первинна ПН переходить у вторинну.

б) вторинна (пізня) ПН, як правило, виникає на фоні вже сформувалася плаценти, після 16 тижнів вагітності, під впливом вихідних від матері факторів.

II. За клінічним перебігом:

а) гостра - в її розвитку провідну роль відіграють гостре порушення децидуальної перфузії і порушення матково-плацентарного кровообігу. Проявом гострої ПН є великі інфаркти, передчасне відшарування плаценти. У результаті може швидко настати загибель плоду і переривання вагітності.

б) хронічна - досить часта патологія (спостерігається приблизно у кожної третьої вагітної групи високого ризику). Вона може виникати рано - вже в II триместрі вагітності - і протікати тривало.

III. За станом компенсаторно-пристосувальних реакцій:

а) відносна - за збереження компенсаторних реакцій у плаценті. Підтримка життєдіяльності плода обумовлено компенсаторними реакціями, які діють на тканинному (збільшення числа резорбціонних ворсин, капілярів термінальних ворсин, що функціонують синцитіальних вузликів), клітинному і субклітинному рівнях сінцітіотрофобласта. Певне значення належить порушень дозрівання плаценти і імунних розладів.

б) абсолютна - найбільш важка форма хронічної ПН Вона характеризується розвитком пошкодження плаценти інволюційному-дистрофічного, циркуляторної і запального характеру, що супроводжується відсутністю компенсаторно-пристосувальних реакцій хоріона на тканинному рівні.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1906 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)