АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Діагностика. Інфекційний мононуклеоз діагностують на підставі таких клінічних проявів як, гарячка, утруднене носове дихання

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. Диференційна діагностика
  3. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  4. Диференційна діагностика.
  5. Діагностика
  6. Діагностика
  7. Діагностика
  8. Діагностика
  9. Діагностика
  10. Діагностика

Інфекційний мононуклеоз діагностують на підставі таких клінічних проявів як, гарячка, утруднене носове дихання, набряклість і помірна гіперемія ротогорла, поліаденіт, гепатоспленомегалія та характерна гематологічна картина. З додаткових методів дослідження найбільше значення має загальний аналіз крові. На початку хвороби в більшості хворих відзначається зниження вмісту сегментоядерних та збільшення паличкоядерних нейтрофілів. Поступово наростає лейкоцитоз (9∙109 — 15∙109/ л) з помірно збільшеною кількістю одноядерних клітин (атипові мононуклеари, лімфоцити, моноцити) до 15-50%. Ці зміни зберігаються протягом 3-6 міс. Інтеркурентні захворювання реконвалесцентів нерідко супроводжуються мононуклеарною реакцією. ШОЕ прискорена помірно (до 20-30 мм/год). Найхарактернішою ознакою є наявність в крові атипових мононуклеарів. У більшості дітей атипові мононуклеари можна виявити протягом 2-3 тижнів від початку хвороби. В деяких випадках мононуклеари зникають уже наприкінці першого тижня хвороби, хоча інколи можуть виявлятись в крові довше одного місяця. Кількість атипових мононуклеарів у крові хворих коливається в межах 5-50%. Простежується зв'язок між кількістю атипових мононуклеарів і тяжкістю хвороби.

За наявності менінгеального синдрому у лікворі виявляють невисокий лімфомоноцитарний плеоцитоз.

При проведенні біохімічних досліджень навіть за відсутності жовтяниці буває підвищення (у 2-3 рази) активності АлАТ, АсАТ, лужної фосфатази. При появі жовтяниці підвищується рівень білірубіну, значно збільшується активність ферментів цитолізу.

Суть специфічних методів дослідження полягає у проведенні серологічних проб на виявлення антитіл до антигенів віруса (ЕА, МА, VСА, NА), самих антигенів або титрів гетерофільних антитіл.

Антитіла до ЕА виявляють як у хворих на інфекційний мононуклеоз, так і при лімфомі Беркітта і при носоглотковій карциномі. Вони з'являються через декілька тижнів після початку хвороби і зникають через декілька місяців після одужання. Ці антитіла є маркерами важкого перебігу інфекційного мононуклеозу. Антитіла до VСА з'являються в перші дні хвороби, але наростання титрів відбувається повільно. При первинному інфікуванні виявляють антитіла класу ІgМ, які через 1-2 міс. зникають. Антитіла класу ІgG з'являються у ті ж строки, але залишаються на усе життя. Антитіла до NА з'являються після 3-4 тижня і зберігаються тривалий час. Пожиттєве їх виявлення свідчить про персистенцію вірусу.

Виявлення гетерофільних антитіл у дітей часто дає хибнонегативну реакцію у зв'язку з недосконалим розвитком імунної системи, тому, особливо для дітей раннього віку, цей метод малоефективний. Найчастіше ставиться реакція Пауля-Буннеля-Давидсона, при якій виявляють високі титри антитіл (до 1:1024). Варто врахувати, що реакція дає позитивний результат також при краснусі, скарлатині, грипі, малярії.

За допомогою реакції Гофф-Бауера можна швидко і достовірно виявити мембранний (МА) і капсидний (VСА) антигени при латентній інфекції та ранній (ЕА) і ядерний (NА) антигени при гострій інфекції.

Часто в план обстежень включають інші додаткові методи, зокрема УЗД, рентгенографію легень, ЕКГ, тощо.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 450 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)