АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Епідеміологія. Джерелом інфекції є хворий на інфекційний мононуклеоз (особливо зі стертою, абортивною і латентною формами)

Прочитайте:
  1. Епідеміологія
  2. Епідеміологія.

Джерелом інфекції є хворий на інфекційний мононуклеоз (особливо зі стертою, абортивною і латентною формами), а також вірусоносій. Механізм передачі повітряно-крапельний (через крапельки слини) і контактний (через іграшки, посуд, при поцілунку), останнім часом відзначають передачу інфекції при гемотрансфузіях. Описані випадки вертикальної передачі ЕБВ та статевим шляхом. Вхідними воротами є слизова оболонка ротогорла і верхніх дихальних шляхів.

Вірус виділяється зі слиною у зовнішнє середовище протягом 12-18 міс. після первинної інфекції, що доведено дослідженнями матеріалів, взятих із ротоглотки. Якщо взяти змиви з ротоглотки у серопозитивних здорових осіб, то у 15-25% також виявляється вірус. Особливої уваги в майбутньому буде приділено вивченню розвитку інфекційного мононуклеозу у ВІЛ-інфікованих дітей.

Захворювання частіше реєструється у вигляді спорадичних випадків, інколи спостерігаються спалахи захворювання в школах та дитячих садках. Інфекційний мононуклеоз реєструється цілорічно, однак переважно у весняні та осінні періоди. Серед дітей перший пік захворюваності припадає на 2-10 років, другий - серед дівчат на 14-16 років, серед хлопців - на 16-18 років. У віці до 2 років діти хворіють рідко, а у випадку виникнення захворювання воно має субклінічний перебіг. Контагіозний індекс не встановлений. Мала контагіозність пов'язана з високим процентом імунних осіб (понад 50%), наявністю стертих і атипових форм мононуклеозу, що зазвичай не виявляються, а також низькою концентрацією вірусу в слині. Активації інфекції сприяють фактори зниження загального та місцевого імунітету.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 484 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)