АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методика фізичної реабілітації на поліклінічному етапі за Л.Ф. Ніколаєвою, Д.А. Ароновим і Н.А. Білою.

Прочитайте:
  1. VI. Методика
  2. VII.Методика оценки энтерогастрограммы.
  3. Алгоритм дій на догоспітальному етапі.
  4. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  5. Аппаратура и методика исследования
  6. Базисная методика лабораторного контроля за терапией АНД
  7. Вікові особливості етапів розвиткустатевих клітин чоловіка та жінки.
  8. Дайте визначення анатомії як науки, її значення для фахівця з фізичної культури та здоров’я людини.
  9. Етапи фізичної реабілітації хворих на інфаркт міокарда
  10. Забезпечення інвалідів та інших громадян спеціальними засобами пересування, індивідуальними пристроями та іншими засобами реабілітації

Курс тривалих контрольованих тренувань поділяється на 2 періоди: підготовчий, тривалістю 2 – 2,5 місяці, і основний, тривалістю 9 – 10 місяців (останній підрозділяється на 3 підперіода).

У підготовчому періоді заняття проводяться груповим методом у залі 3 рази в тиждень по 30 – 60 хв

Основний період тривалістю 9 – 10 місяців, складається з етапів.

Перший етап основного періоду триває 2 – 2,5 місяці. У заняття на цьому етапі включаються:

1. Вправи в режимі, що тренують, з числом повторень окремих вправ до 6 –8 разів, виконуваних у середньому темпі.

2. Ускладнена ходьба (на носках, п'ятах, на внутрішній і зовнішній стороні стопи по 15 – 20 с.).

3. Дозована ходьба в середньому темпі у вступній і заключній частинах заняття; у швидкому темпі (120 кроків/хв), двічі в основній частині (4 хв.).

4. Дозований біг у темпі 120 - 130 кроків/хв чи ускладнену ходьбу («лижний крок», ходьба з високим підйомом коліней у протягом 1хв).

5. Тренування на велоергометрі з дозуванням фізичного навантаження за часом (5 – 10 хв) і потужності (75% індивідуальної граничної потужності). При відсутності велоергометра можна призначити сходження по сходинках тієї ж тривалості.

6. Елементи спортивних ігор.

ЧСС під час навантажень може складати 55 – 60% граничної в хворих ІІІ ФК (слабка група) і 65 – 70% - у хворих І ФК («сильна група»). При цьому пік ЧСС може досягати 135 уд/хв, з коливаннями від 120 до 155 уд/хв.

Під час занять ЧСС типу «плато» може досягати 100 – 105 уд/хв у слабкій і 105 – 110 – у сильної підгрупах. Тривалість навантаження на цьому пульсі – 7 – 10 хв.

На другому етапі (тривалість 5 місяців) програма тренувань ускладнюється, збільшуються вага і тривалість навантажень. Застосовуються дозований біг у повільному і середньому темпі (до 3 хв), робота на велоергометре (до 10 хв) з потужністю до 90% від індивідуального граничного рівня, гри у волейбол через сітку (8 –12хв) із забороною стрибків і однохвилинним відпочинком через кожні 4 хв. ЧСС при навантаженнях типу «плато» досягає 75% від граничного в слабкій групі і 85% - у сильній. Пік ЧСС досягає 130 – 140 уд/хв. Зменшується роль ЛГ і збільшується значення циклічних вправ і ігор.

На третьому етапі тривалістю 3 місяці відбувається інтенсифікація навантажень не стільки за рахунок збільшення «пікових» навантажень, скільки внаслідок подовження фізичних навантажень, типу «плато» (до 15 – 20 хв). ЧСС на піку навантаження досягає 135 уд/хв у слабкій і 145 – у сильної підгрупах; приріст пульсу при цьому складає більш 90% стосовно ЧСС спокою і 95 – 100% стосовно граничної ЧСС.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 393 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)