АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Музичний

Ми маємо щонайменше сім центрів компетентності, а може, й більше. Уперше їх визначив про-фесор Гарвардського університе-ту Говард Ґарднер, який об'єднує візуальний і просторовий різнови-ди компетентності.

Ми володіємо кількома центрами компетентності
Два з них особливо цінні для нашого традиційного навчання

Перший центр Ґарднер назвав мовною компетентністю: це наша здатність читати, писати, спілкуватися за допомогою слова.

Другий центр - це логічна, або математична компетентність: наша здатність міркувати і розраховувати. Вона найбільше розвинута в науковців, зокрема математиків, юристів, суддів.

Інтраперсональна (внутріособистісна компетентність)
Інтерперсональна (міжособистісна компетентність)

Інтраперсональна, внутріособистісна компетентність, має інтроспективний характер: це вміння заглянути в себе, пізнати себе; саме вона впливає на інтуїцію людини. Такі здібності дають змогу сягнути величезних інформаційних ресурсів, які містить наша підсві-домість.

Інтерперсональна, міжособистісна компетентністьуміння нав'язувати взаємини з іншими: типовий для торговців, осіб, що полагоджують суперечки, мотивують інших.

Музична компетентність - цей центр найбільше розвинутий у композиторів, диригентів, найвідо-міших музикантів, від Бетховена до Луї Армстронґа.

Просторово-візуальна компетентність - цей центр найчастіше розвинутий в архітек-торів, скульпторів, художників, на-вігаторів і пілотів. Ми дотримуємо-ся думки, що це все-таки два різні типи компетентності.

Існують ще типи компетентності:

Багато сучасних мислителів, зокрема професор Чарлз Ганді з Великобританії, стверджує про наявність інших центрів інтелекту, серед яких звичайний здоровий глузд.

Нині професор Ґарднер уважає, що існує ще один тип компетентності: природничий – це здатність жити і працювати в гармонії з природою.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 300 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)