АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Наш мозок здатний учитися впродовж усього життя: від народження аж до кінця

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Від народження до юнацького віку
  4. Г) Проміжний мозок
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  7. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  8. Д) Кінцевий мозок
  9. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  10. ДОВГАСТИЙ МОЗОК

Мозок змінюється від моменту народження аж до смерті. І те, наскільки пози-тивними будуть ці зміни, за-лежить передусім від довкі-лля, яке стимулюватиме йо-го роботу. І, навпаки, без та-кого стимулювання наслідки будуть негативними.

Нагромаджувальні файли мозку

Нині багато вчених переконані, що ми розташовуємо взаємопов'язані речі в мозку, ніби на гілках дерева.

Мозок кожної людини здатний на-громаджувати інформацію через застосування асоціацій. Він має асоціативну кору. Завдяки цьому схожі елементи пов'язуються з різних банків пам'яті.

Схоже на те, що кожен із нас володіє величезним потенціалом нагромаджувати інформацію і пригадує її тоді, коли натиснути на спусковий гачок відповідних асоціацій. І так, властиво, є.

три головні стилі навчання

Тепер науковці переконані, що існує три головні стилі навчання:

Гаптичний стиль навчання, від грецького слова – хапальний; ним послуговуються люди, які найліпше вчаться тоді, коли залучені в дію, тобто коли рухаються, досвідчують нове, експериментують. Часто такий стиль навчання називають кінестетично-дотиковим.

Зоровому навчанню віддають перевагу ті, хто найліпше вчиться тоді, коли бачить перед собою малюнки, що стосуються навчальної теми, сюди ж входить і менша у відсотковому відношенні кількість тих, хто орієн­тується на друкований знак, тобто вчиться здебільша через читання.

Слуховий стиль навчання переважає в тих, хто вчиться через звук - музику чи бесіду.

Існують три головні стилі навчання

“Для початку,твердить Тоні Базан, якщо справді відповідно налаштувати свій мозок, зможете легко прочитати чотири книжки за день. І не тільки прочитати, але й запам'ятати прочитане!”

Емоційний розум та здібності до навчання

Життєвий успіх лише на 20% залежить від вашого (рівня розумового розвитку), решта 80% від інших чинників, які сукупно можна назвати емоційною компетентністю, тобто емоційним розумом.

Позитивні й негативні думки можуть спричинювати відповідні зміни у процесах збереження та зворотного віднаходження інформації, змінюючи при цьому здібності до навчання.

Допоможімо підсвідомості

Аж ніяк не можливо слухати радіо, коли одночасно налаштувати його на чотири станції. Так само і з навчанням. Ми мусимо очистити свої хвилі та слухати тільки одну станцію. Саме тому майже щоразу успішному навчанню передує релаксація, відпочинок: очистіть свій мозок так, щоби підсвідомість могла отримувати впорядковану інформацію і зберігати її у правильних файлах.

Психічний стан, як і харчування, безпосередньо впливає на формування сімдесяти видів нейротрансмітерів. Коли ви перебу-ваєте, скажімо, в емоційному піднесенні, ваш мозок виділяє ендорфіни - хімічні ре-човини, схожі на природні заспокійливі за-соби. Вони, своєю чергою, стимулюють ви-никнення потоків ацетилхоліну, важливого нейротрансмітера, який спричинює устій-нення нової інформації в різних частинах мозку.

Вчимося зберігати інформацію і користуватися підсвідомим

Сьогодні вчені переконані, що ми можемо засвоювати інформацію значно швидше й ефективніше, коли наш мозок перебуває у стані одночасної "розслабленої готовності".

Такого стану можна досягти під час меди-тації або слухання музики. Деякі техніки прискореного навчання базуються на досвіді з бароковою музикою. Темп музики багатьох барокових композиторів за частотою подіб-ний до мозкових хвиль на стадії "розслаб-леної готовності". Коли інформацію подавати відповідно, тобто в такт із музикою, знання проникатиме у вашу підсвідомість і ви змо-жете запам'ятовувати значно швидше.

Діяльність мозку та енергія

Емоційний центр мозку також безпосередньо пов'язаний із системою тривалої пам'яті. Саме тому найлегше запам'ятовуємо інформацію з високим емоційним навантаженням.

Мозок у середньому займає два відсотки від усієї маси тіла, проте використовує аж 20% енергії. Переважно мозок отримує її з їжею, що ми її споживаємо.

Щоб передати інформацію з клітини в клітину, найперше потрібно створити електричний імпульс. Коли б ви захотіли виміряти потужність цього імпульсу, то виявили б, що він сягає 25 ват. Цієї кількості достатньо, щоб засвітилась невелика лампочка у вашій хаті.

Якої їжі потребує ваш мозок?

Ти є тим, що їси. І це справді так. Знаючи, якої їжі потребує ваш мозок для живлен-ня, ви зробите перший крок до ефектив-ного навчання.

На щастя, майже всі фрукти багаті на калій, а особливо банани, помаранчі, абрикоси, авокадо, дині, нектаринки (каліфорнійські сливки), персики. Багато калію містять помідори, картопля, гарбуз, артишоки.

Для одержання енергії мозкові потрібно багато глюкози. Тому у нашому харчу-ванні мусять бути фрукти й овочі, багаті на глюкозу.

Для поліпшення пам’яті

1.Їсти щоранку поживний сніданок, бажано багато фруктів.

2. Їсти поживний обід, варто зі свіжим овочевим салатом.

Горіхи й рослинні жири - основне джерело лінолевої кислоти, потріб-ної для відновлення мієлінових ізоляційних оболонок довкола "інформаційних волокон" вашого мозку.

3.Виконувати фізичні вправи для збагачення крові киснем

4.Очистити себе від токсинів. Один із способів такого очищення –споживання великої кількості води.

Чого не вживаєш, те втрачаєш

Пам'ять, що життєво важлива для навчання, зберігається в усіх частинах вашого тіла. І як тільки ззовні надходить нова інформація - через зір, слух, дотик, смак чи нюх - її одразу ж запам'ятовує не тільки мозок, але й тіло.

Згадаймо давню приповідку "чого не вживаєш, те втрачаєш", яка безпосередньо стосується не тільки наших м'язів, але й мозку. Використовуйте їх укупі як одне ціле, і навчання здаватиметься легшим і простішим.

“Чуттєві” молекули, пронизуючи усі частинки нашого тіла, впливають на його діяльність


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 303 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)